Älgleverpastej
500 g älglever
10 g torkad svamp
2 dl grädde
200 g fläskfärs
2 ägg
½ msk salt
drygt ½ tsk
svartpeppar
2 tsk mejram
½ dl vetemjöl
6-8 ansjovisfiléer
1 stor gul lök
150 g bacon
50 g smör
Skär köttet i lagom stora bitar för att köras i matberedare
eller malas i köttkvarn.
Om köttkvarn används så mal först grovt och sedan ett par ggr
med den fina hålskivan.
Smula ner den torkade svampen i grädden och låt svälla
en stund.
Lägg fläskfärsen i en bunke. Tillsätt äggen,
kryddorna och mjölet. Blanda väl.
Hacka ansjovisfiléer, lök och bacon fint. Rör nu ner dem malda levern,
ansjovis, lök, bacon, svamp och grädde i färsröran.
Smält smöret, låt svalna lite och blanda sedan ner i
smeten.
Avsmaka rått eller att du steker en bit, så att du är
nöjd med kryddningen.
Smörj en 1½ liters form. Häll i smeten. Täck med folie
och ställ i vattenbad. Grädda pastejen i 175 grader, ca 1
½ tim. Ta bort foliet i slutet. Lossa den färdiga pastejen
med en kniv runt kanterna.
Svalna och stjälp sedan upp den.