Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Inälvsmat  (läst 4092 gånger)

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
Inälvsmat
« skrivet: 08 jul-08 kl 16:16 »
Skulle vilja ha lite tips på vad man kan göra för nåt gott av inälvsmat,förutom rökt hjärta och tunga.Nåt gott av älglever tex?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Inälvsmat
« Svar #1 skrivet: 08 jul-08 kl 16:36 »
Älgleverpastej

500 g älglever
10 g torkad svamp
2 dl grädde
200 g fläskfärs
2 ägg
½ msk salt
drygt ½ tsk
svartpeppar
2 tsk mejram
½ dl vetemjöl
6-8 ansjovisfiléer
1 stor gul lök
150 g bacon
50 g smör

Skär köttet i lagom stora bitar för att köras i matberedare
eller malas i köttkvarn.

Om köttkvarn används så mal först grovt och sedan ett par ggr
med den fina hålskivan.

Smula ner den torkade svampen i grädden och låt svälla
en stund.

Lägg fläskfärsen i en bunke. Tillsätt äggen,
kryddorna och mjölet. Blanda väl.

Hacka ansjovisfiléer, lök och bacon fint. Rör nu ner dem malda levern,
ansjovis, lök, bacon, svamp och grädde i färsröran.
Smält smöret, låt svalna lite och blanda sedan ner i
smeten.

Avsmaka rått eller att du steker en bit, så att du är
nöjd med kryddningen.

Smörj en 1½ liters form. Häll i smeten. Täck med folie
och ställ i vattenbad. Grädda pastejen i 175 grader, ca 1
½ tim. Ta bort foliet i slutet. Lossa den färdiga pastejen
med en kniv runt kanterna.
Svalna och stjälp sedan upp den.



« Senast ändrad: 08 jul-08 kl 16:46 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Inälvsmat
« Svar #2 skrivet: 08 jul-08 kl 20:38 »
Killingpölsa?  ;D Smakade väl "så där" fast det beror nog på vad jag tycker om pölsa vad den än innehåller  :-[

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
SV: Inälvsmat
« Svar #3 skrivet: 10 jul-08 kl 15:47 »
Levergryta är väl så klassiskt så det kanske är dumt att föreslå? Men jag brukar steka svamp för sig, lök för sig å lever i små bitar för sig. Blanda ihop allt och ha i grädde. Salt å peppar. Serveras som vanligt med ris å gele. Brukar göra samma procedur med hjärtat.
Apropå det; Vad tusan är lungmos?? ??? Låter skitäckligt... :P
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Inälvsmat
« Svar #4 skrivet: 10 jul-08 kl 22:40 »
Lungmos = pölsa. För det är i stort sett precis vad det är det.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Inälvsmat
« Svar #5 skrivet: 11 jul-08 kl 12:26 »
Men lungmos låter mycket äckligare...  :P
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Inälvsmat
« Svar #6 skrivet: 11 jul-08 kl 22:06 »
Och ännu äckligare att koka själv  ;D

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Inälvsmat
« Svar #7 skrivet: 11 jul-08 kl 22:10 »
Pölsan ätes i fastan, den räknas som fisk. 8)
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Inälvsmat
« Svar #8 skrivet: 12 jul-08 kl 12:03 »
Och ännu äckligare att koka själv  ;D

 :-X :-X :P :P !!!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
SV: Inälvsmat
« Svar #9 skrivet: 12 jul-08 kl 17:58 »
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o  LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Inälvsmat
« Svar #10 skrivet: 12 jul-08 kl 18:02 »
Bästa receptet på pölsa kan fås av Torgny Lindgren.
Pölsan har metafysiska numinimösa dimensioner, får entusiasten att flyga högt.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Inälvsmat
« Svar #11 skrivet: 13 jul-08 kl 13:34 »
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o  LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Inälvsmat
« Svar #12 skrivet: 13 jul-08 kl 14:11 »
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...

Ha! Burkpölsa minns jag som gott (evigt länge sen, kanske 20 år sen), så för några år sen gjorde jag min egen efter recept (obs, jag är inte alls så dålig på matlagning), men bläää, det var inte gott. Funderar på att köpa "saure Lüngerl" (lungor) på burk, men hittills har jag inte vågat. Det finns massor av mysko inälvsrecept. Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.

jenses

  • Gäst
SV: Inälvsmat
« Svar #13 skrivet: 13 jul-08 kl 17:10 »
Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.

Nä, det var grismage han gillar över allt: Pfälzer Saumagen
Och maginnehållet användas inte vid tillverkningen  ;)

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
SV: Inälvsmat
« Svar #14 skrivet: 29 aug-08 kl 16:36 »
Min syster brukar göra gryta av typen kalops på hjärta, köpa billigt och göra en stor sats...
Jättebra att frysa in....

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Inälvsmat
« Svar #15 skrivet: 29 aug-08 kl 21:32 »
Ett grishjärta ska man tillsammans med några kompisar ta med sig ut i vildmarken, trä ett ljus i och tända, sen ska man åkalla andarna, och sedan äta av det rått.

En rit jag genomgick som 14-åring.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 1 användare
alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser