Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Omröstning

Vilcken smak skulle du välja?

Pepparmynta
3 (15.8%)
Eukalyptus
4 (21.1%)
Citron
8 (42.1%)
Tuttifrutti
1 (5.3%)
Äpple
3 (15.8%)

Antal personer som röstat: 19

Omröstningen har avslutats: 05 aug-08 kl 14:08

Författare Ämne:  Smaksättning  (läst 10218 gånger)

Marita42

  • Inlägg: 57
    • Uppland
Smaksättning
« skrivet: 06 jul-08 kl 14:08 »
Hejsan
Jag tänkte smaksätta en del av min honung, men vet inte riktigt till vilcken smak,
Skulle vara kul att ta en annan smak en den vanliga.
Kanske Tuttifrutti ;)
Lägg en röst på den ni skulle välja att ha.
Kvinna med utflugna barn 2 av 3 ialla fall, gift bor på landet

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Smaksättning
« Svar #1 skrivet: 06 jul-08 kl 20:33 »
Jag har också funderat på smaksättning men hur gör man? ???
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Marita42

  • Inlägg: 57
    • Uppland
SV: Smaksättning
« Svar #2 skrivet: 07 jul-08 kl 13:21 »
Hejsan
Som jag har hört de av min bitillsynningsman, ska man blanda i smaken när man håller på att röra om i den stora behållaren innan man tappar upp de på burkar.
Kvinna med utflugna barn 2 av 3 ialla fall, gift bor på landet

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Smaksättning
« Svar #3 skrivet: 07 jul-08 kl 17:49 »
Ok, men hur gör man själva smaken? Är det som en saft?
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Bibi

  • Inlägg: 21
  • Honungsbutiken i Höga Kusten
    • Ångermanland
    • Honungsbutiken
SV: Smaksättning
« Svar #4 skrivet: 07 jul-08 kl 18:26 »
Jag använder eteriska oljor.
www.crearome.se
Sen får man pröva sig fram
Biodlare, håller åsbohöns  och Svensk blå anka (bägge genbank)
Sommarcafé med honungsmaker

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #5 skrivet: 07 jul-08 kl 21:53 »
Har tänkt blanda i Eucalyptusolja och ha honungen vid förkylning. vilket förhållande? Hur mycket honung respektive olja?
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #6 skrivet: 08 jul-08 kl 00:46 »
Här finns en måttrekommendation
http://www.crearome.se/default.asp?ArticleID=229432&CategoryID=8283&ArticleOutputTemplateID=180&ArticleStateID=2
Men bäst är att prova med lite först och öka på mängden försiktigt, oljorna är starka i smaken.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Dunderhonung

  • Inlägg: 154
SV: Smaksättning
« Svar #7 skrivet: 08 jul-08 kl 23:12 »
Hej!
JAg tycker det är synd att förstöra honungen på detta sättet, de smaksatta honungssorter jag ätit har inte varit till belåtenhet... men det är ju upp till var och en...

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Smaksättning
« Svar #8 skrivet: 08 jul-08 kl 23:39 »
Jag har en burk med chokladhonung i skåpet, mycket smarrigt när man är AKUT godissugen  :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #9 skrivet: 08 jul-08 kl 23:52 »
Hej!
JAg tycker det är synd att förstöra honungen på detta sättet, de smaksatta honungssorter jag ätit har inte varit till belåtenhet... men det är ju upp till var och en...
Håller med dig fullständigt...varför förstöra något så fulländat??? (Skulle möjligen vara att man behövde trixa lite med rapshonungen då ;))
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #10 skrivet: 09 jul-08 kl 00:07 »
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #11 skrivet: 09 jul-08 kl 10:10 »
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.
Bra argument. Skulle kanske ta och blanda till några småburkar och ha till försäljningen i alla fall.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

 

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Smaksättning
« Svar #12 skrivet: 09 jul-08 kl 16:47 »
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.

Jag blir närmast provocerad av sådana priser... Kanske för att jag själv inte får ut lika mycket? ::)

Personligen tycker jag att smaksättning med eteriska oljor verkar ge ganska tråkiga produkter. Dessutom en form av lurendrej, det är ju i själva verket ingen eucalyptus alls i den honungen, och detsamma gäller de andra smakerna. Det är just smaker, inget innehåll... Och så är det tråkigt att många producenter verkar slarva med märkningen, enligt livsmedelsverket ska det klart och tydligt anges vilka ingredienser honungen innehåller.

Tråkigt att så få producenter inte vågar experimentera med riktiga, högkvalitativa råvaror. DET tycker jag du ska göra Marita!

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Smaksättning
« Svar #13 skrivet: 09 jul-08 kl 21:22 »
Jag blir närmast provocerad av sådana priser... Kanske för att jag själv inte får ut lika mycket? ::)

Personligen tycker jag att smaksättning med eteriska oljor verkar ge ganska tråkiga produkter. Dessutom en form av lurendrej, det är ju i själva verket ingen eucalyptus alls i den honungen, och detsamma gäller de andra smakerna. Det är just smaker, inget innehåll... Och så är det tråkigt att många producenter verkar slarva med märkningen, enligt livsmedelsverket ska det klart och tydligt anges vilka ingredienser honungen innehåller.

Tråkigt att så få producenter inte vågar experimentera med riktiga, högkvalitativa råvaror. DET tycker jag du ska göra Marita!

Har du några tips på vad man hittar sådana recept/idéer? Jag skulle gärna pröva med smaksättningar även om jag håller med om att originalet är det bästa.. Jag gör ju "ogräs"-marmelader och skulle gärna vilja fortsätta med samma tema för honungen.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Smaksättning
« Svar #14 skrivet: 09 jul-08 kl 22:38 »
Man kan säga vad man vill om att hitta på nya grejer med honungen.
En del gillar det inte alls, de vill bara sälja "honung". Inget fel i det alls...
En del andra vill ha lite mer betalt för sin honungsproduktion, det är ju trots allt många timmar som plöjs ner i verksamheten. Dessa börjar då ägna sig åt lite olika verksamheter, vaxljus, salvor, medikamenter baserade på propolis och så vidare. Inget fel i det alls...
Och några tycker att man kan ta mer betalt för en smaksatt honung. Inget fel i det alls...

För några århundraden sedan så fanns det i stort sett ett enda "the" till salu, det som Ostindiska kompaniet tog med sig hem från Indien och Ceylon.
För ett enda århundrade sedan så fanns det i stort sett en enda sorts ketchup, försåld av familjen Heinz.
Under samma århundrade så såldes det parallellt dock TVÅ sorters frukostflingor, den ena rekommenderad av den kristen/hälsokostinriktade rörelsen Kellogg´s, baserad på majs, den andra såldes av den kristen/hälsokostinriktade rörelsen Quaker´s och baserad på havre.
För bara något årtionde sedan så fanns det enbart Fazers "dumlekola" att köpa, med chokladsmak.
Nu finns det "dumlekola" med de mest skiftande smaker.

Om nu någon tror att den totala försäljningen av the, frukostflingor, godis, minskat eller är totalt lika stor - bara för att antalet varianter som finns att tillgå på marknaden ökat - så vill jag påpeka att denna uppfattning är felaktig.

Det säljs idag mer the, när vi har fler smaker att tillgå.
Det säljs idag MER ketchup sedan konsumenterna fick fler varianter att välja mellan.
Det säljs nuförtiden kopiösa mängder frukostflingor, av mångahanda fabrikat och med mångahanda smaker. Detta kanhända beror på att det finns mer för konsumenten att välja mellan.
Och Fazers totalförsäljning har ju inte stagnerat enbart för att de har fler varianter av dumlekola till salu, snarare tvärtom. Och priset har ju inte gått ner utan tvärtom upp.

OM vi vill sälja honung för ett pris som snarare stiger än sjunker, då måste vi inse att olika konsumenter har olika preferensramar avseende smak, utseende, förpackning, upplevelse och så vidare.

DÅ kanske vi måste inse att vissa kunder är villiga att betala 3-4 gånger mer för exakt samma produkt bara den är förpackad i en upplevelsemässig mer exklusiv förpackning. Vill vi då betala EN krona mer för en mycket mindre glasburk men med vacker etikett, om vi kan sälja densamma för 50 kronor mer?
Eller är vi beredda att hälla i lite citronolja i honungen (för 10:- per 500 kilo honung) om vi vet att det finns ett antal kunder därute som vill ha honung med citronsmak, och är beredd att betala dubbelt så mycket för den smaksatta? Att förtjänsten ökar med 100% är väl inte intressant för alla producenter, men kanske för en del?

Varför köpa köttbullar när det finns fin färs till salu? Varför köpa potatissallad när man enkelt kan göra det själv? Eller framför allt, varför finns det pulvermos? Varför ...
Varför köpa limpa när det finns såväl mjöl som jäst till salu? Varför köpa korv, det kan man väl enkelt göra själv? För att inte tala om Yoghurt, det är ju hur enkelt som helst att göra själv, och om kunden så vill kan han väl själv smaksätta den hemproducerade Yoghurten med lite självplockade bär.

För det är väl så den moderne kunden/konsumenten agerar? Eller...?

Ger vi kunden det som kunden vill ha?

Butikerna är fyllda av produkter som smarta marknadsförare säljer.

Varför skall vi honungsproducenter stå i skamvrån om vi vill sälja - dels vår härliga originalhonung, men även honungsbaserade produkter? Kunderna köper, är det då inte bättre att låta efterfrågan styra utbudet? Prova än det ena, än det andra, och så ser man efter ett tag vad som säljer riktigt bra - satsa då på det.
Kom dock ihåg att man inte kan sitta på en trebent pall om två ben är avsågade, bättre att ha flera ben så ramlar man inte ikull lika lätt...

Min uppfattning är att min goda honung kan säljas på de mest mångskiftande sätt, huvudsaken är att den säljs OCH att kunden blir nöjd och glad. En god affär kräver två parter, en glad säljare och en nöjd köpare.

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Smaksättning
« Svar #15 skrivet: 10 jul-08 kl 21:47 »
Har du några tips på vad man hittar sådana recept/idéer? Jag skulle gärna pröva med smaksättningar även om jag håller med om att originalet är det bästa.. Jag gör ju "ogräs"-marmelader och skulle gärna vilja fortsätta med samma tema för honungen.

Jag vill inte avslöja mina hemligheter...  ;) Men våga prova dej fram!
Det enda som verkligen förstör honung är vatten, så håll dej till åtminstone hyggligt vattenfria tillsatser, eller kanske helst pulver. En refraktometer är guld i sådana här sammanhang!

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Smaksättning
« Svar #16 skrivet: 10 jul-08 kl 22:10 »
Misstänkte väl det... ;) Jag har letat runt lite på nätet men det är dåligt med recept, så jag får väl experimetera mig fram..

Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Marita42

  • Inlägg: 57
    • Uppland
SV: Smaksättning
« Svar #17 skrivet: 11 jul-08 kl 16:47 »
Hejsan
Svar till Lars i skogen.
Jag har faktiskt inte tänkt på vad aromen innehåller, men efter din insändare ska jag ring och höra mej för.
Jag vill inte ha några gifter jag inte kan stå för, jag håller med om att det ska stå på ettiketten exakt vad honungen innehåller
Jag köpte en eterisk olja från Uppsala biprudukter (han säljer för Biredskapsfabriken) och jag frågade faktist inte vad den innehållde.
Nu har jag varit  ute och dom säljer den som smaktillsts för honung och dom är 100 procent ren olja utan andra tillsatser.
Din isändare var bra fick mej att tänka :)
Och frågan omvad jag ska ta för den smaksatta har jag inte ens tänkt på. Min son älskade den med Eucalyptus ,därför kom jag och tänka på smak.
Kvinna med utflugna barn 2 av 3 ialla fall, gift bor på landet

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Smaksättning
« Svar #18 skrivet: 13 jul-08 kl 10:29 »
Köpte asdyra små burkar med diverse olika smaker såsom rosen, blåbär etc och de hade dessutom väldigt pastelliknande färger. Det stod bara Svensk honung, odlarens namn samt Svenskt mathantverk.

Nu till frågan: Mig veterligen måste en tillsats anges på innehållsdeklarationen - eller finns det gränser om det är väldigt lite? Eller är detta honung från extremt riktat drag som blir så här i smaken och färgen?

ES

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Smaksättning
« Svar #19 skrivet: 13 jul-08 kl 10:44 »
Det är inte bara så att det ska finnas en innehållsförteckning. Honung får, enligt lag, inte innehålla några tillsatser! SBR fick på tafsen för sin rinnande honung som de försökte lansera som svensk flytande honung. Eftersom man tillsatt fruktos (en sockerart som är naturligt förekommande i honung) så fick det inte heta honung. Jag kommer inte ihåg vad de kallar det för nuförtiden. "Sötningsmedel med flytande honung" kanske.
Poängen är att oavsett om det finns miljarder olika teer, eller 100-tals olika slags flingor så får du inte enligt svensk lag kalla dina produkter för honung. Punkt slut.
Sedan är det ju en annan sak att det sker ...  ;D ... ville bara att du skulle veta. Tror inte att någon bryr sig om du säljer rimligt lite, men börjar du sälja en gross till livsmedelshandlarna så bör du nog se upp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

631 gäster, 2 användare
Berberis, peterm

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser