Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  avocado  (läst 1617 gånger)

ekonomisanering

 • Inlägg: 411
avocado
« skrivet: 06 jun-08 kl 07:02 »
jag är en stor avocado-älskare, men den är dyr att köpa och med sin långa transportsträcka hit till Norden så är det inte speciellt miljövänligt heller. Jag tog ett frö (eller rättare sagt den stora stenklumpen till frö) en gång och petatde ner i jorden och fick upp en lång stängel och början till blad. Men sen flyttade jag och krukan förpassades till soporna. Vet någon om det går att få avocado på egenhändigt uppodlad planta, och räcker det med att ha den inomhus för detta och ute under soliga dagar, eller måste den stå i växthus

hemmamamman

 • Inlägg: 494
  • Närke
  • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
SV: avocado
« Svar #1 skrivet: 06 jun-08 kl 10:58 »
Nu börjar jag kommentera både här och på din blogg (vi måste sluta träffas så här  ;) ).
 Lägg kärnan i ett glas med vatten och ställ den mörkt i en vecka. Byt vatten ibland. Skrapa försiktigt bort lite av det bruna skalet för att se om grodden har svält. I såna fall är det bara att stoppa ner kärnan i en kruka. Den toppiga sidan ska vara uppåt. Det kan ta några månader innan det tar sig.
Den är svår att hålla som krukväxt eftersom den inte tål torr rumsluft. Men med lite omvårdnad kan den växa sig stor och börja blomma. Vissa blommar redan 4 år efter sådd, vissa inte förrens efter 20 år. Sen måste man konspollinera blommorna för att få en chans till skörd. Eftersom det kan ta väldigt lång tid för den att komma i blommning och det kan bli svårt med pollineringen så är det nog bättre att ha den som en vanlig krukväxt.

Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

mistel

 • Inlägg: 543
  • -
SV: avocado
« Svar #2 skrivet: 07 jun-08 kl 14:35 »
Jag tror man har mycket liten chans att få avokado att sätta frukt i Sverige, det krävs nog att man har ett mycket högt växthus, avkado blir ju riktigt stora träd och det är ju inte ovanligt att man får vänta uppåt 20år på frukt även om man skulle ge optimala förhållanden när man frösår. +Avocado är inte fröäkta = det blir inte samma som den man tog kärnan ifrån.

 

ekonomisanering

 • Inlägg: 411
SV: avocado
« Svar #3 skrivet: 09 jun-08 kl 17:31 »
okey då vet jag, tack för hjälpen
och du hemmamamman, jag träffar gärna dig både här och där (skratt)
http://ekonomisanering.blogspot.com

Veda

 • Inlägg: 1
 • Vill kanske hyra stuga så småningom
  • Södermanland
  • Pohjan Akka
SV: avocado
« Svar #4 skrivet: 09 jul-08 kl 21:41 »
Hej, är du beredd att satsa "stort" så finns det någon som annonserar på odla.nu om inte bara mango, utan även
andra fruktträd, ca 1 m höga, för 1000:- st. Gå in på Köp & sälj på sidan och svara via formuläret när du hittat annonsen.
Kanske går det att pruta?

"Mango,Stjärnfrukt, Avocado, Litchie*ovanligt!*
Typ: Säljes  |  Annonsör: Exot  |  Ort: Västernorrland  |  Datum: 05-06-2008 15:49
Hejsan. Kommer inom en vecka att få tag på ovanstående träd, och tänkte kolla om någon är intresserad av att köpa. Träden är "graftade", vet inte exakt hur det blir översatt på svenska, men skulle nog säga ympade. Träden är ungefär 1 meter höga, dvs de är rätt så stora. Alla träden är redo att blomma, dvs de borde blomma till våren. Detta är EXTREMT ovanligt att få tag på i Sverige, så passa på. För mer information samt frågor,priser, maila mig."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

345 gäster, 4 användare
Larus Canus, LineLine, Jano, Dot

* Forum

* Om tidningen Åter- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser