Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  konservering  (läst 8388 gånger)

annan

  • Inlägg: 918
konservering
« skrivet: 18 feb-08 kl 21:40 »
jag letar konserverings saker till mina glasburkar, nån som vet var man kan får tag på?

(jag la in en annons här också http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=34398.0)

annan
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

niklasj

  • Inlägg: 8
SV: konservering
« Svar #1 skrivet: 19 feb-08 kl 08:18 »
Fråga i mataffären efter vanliga orange gummiringar, brukar finnas i alla fall på sommaren/hösten.  Dom funkar till gamla burkar också, både dom raka och dom som är lite rundare i formen. Även om dom inte är gjorda för dom här burktyperna går det att trixa på dom. Kastrull och klämmor kan du kanske hitta på loppis.
/Niklas

annan

  • Inlägg: 918
SV: konservering
« Svar #2 skrivet: 19 feb-08 kl 13:16 »
jovisst loppisarna kan ju ha men jag har hitills inte hittat några på de loppisar där jag frekvent letar.

jag menade om någon visste ett bestämt ställe där det säkert finns, ibland tröttnar man ju på letandet :-\

gummiringarna jag hitintills hittar var helt fel storlek. men jag fortsätter mitt letande och frågande.
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: konservering
« Svar #3 skrivet: 20 feb-08 kl 14:41 »
Har inte heller hittat nåt bra ställe. Jag håller hårt i svärmors efterlämnade burkar med tillbehör...

Det finns ju nya (dyra  >:() burkar med lock o bygel att köpa, men det blir just dyrt.

På Surte glasbruksmuseum kanske de vet??

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
SV: konservering
« Svar #4 skrivet: 20 feb-08 kl 14:59 »
på återbruket i mora har de en samling nya gummiringar, minns inte vad de tog för dom, kanske 0,50-1:-. tror det var oranga och röda och några gröna som fanns där.

annan

  • Inlägg: 918
SV: konservering
« Svar #5 skrivet: 20 feb-08 kl 21:01 »
Har inte heller hittat nåt bra ställe. Jag håller hårt i svärmors efterlämnade burkar med tillbehör...

Det finns ju nya (dyra  >:() burkar med lock o bygel att köpa, men det blir just dyrt.

På Surte glasbruksmuseum kanske de vet??

ja mina glasburkar kommer från Surte!
har vägarna förbi ibland så jag skall höra med dom.
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: konservering
« Svar #6 skrivet: 21 feb-08 kl 11:22 »
ja mina glasburkar kommer från Surte!
har vägarna förbi ibland så jag skall höra med dom.

alla glasburkar (nästan) kommer från Surte!

amarantus

  • Gäst
SV: konservering
« Svar #7 skrivet: 21 feb-08 kl 11:39 »
Jag ÅNGRAR att jag slängde 2 trälådor med glasburkar/glaslock som stod i ladan när vi flyttade hit för 4 år sedan...fasen fasen fasen

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: konservering
« Svar #8 skrivet: 21 feb-08 kl 12:10 »
Hejsan!

Jag vet inte vilken burkar ni använder i Sverige, men på kontinenten är dem ofta från Weck.
Dom har även en webshop och skickar grej över hela världen.  http://www.weckonline.nl/shop/home.php


 

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: konservering
« Svar #9 skrivet: 21 feb-08 kl 18:42 »
Halaj!

Sådana här burkar har de i drivor på hyllan på överskottsbolaget.
16,50:- står det på prislappen.

//T

annan

  • Inlägg: 918
SV: konservering
« Svar #10 skrivet: 21 feb-08 kl 21:23 »
Halaj!

Sådana här burkar har de i drivor på hyllan på överskottsbolaget.
16,50:- står det på prislappen.

//T


har du testat att koka dom?
(det behövs ju om det skall konserveras och lagras länge utan konstigheter)

tack Holländaren, tyska (Holländska?)kvalitetsmojänger!

amarantus ... slänga glasburkar ??? skäms på dig



« Senast ändrad: 21 feb-08 kl 21:35 av annan »
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: konservering
« Svar #11 skrivet: 21 feb-08 kl 21:39 »
Vi har konserverat i sådana burkar. Det är likadana som säljs på ICA och lite varstans, inget skräp.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: konservering
« Svar #12 skrivet: 21 feb-08 kl 23:22 »
Jo, burkarna som Tapio visar funkar utmärkt att koka in i. Bara det att dom är lite dyra om man ska ha många.

Vanliga glaskonserver funkar också att återanvända och koka in i, syltburkar, honungsburkar m.m.. Bara locket är utan bucklor i kanten och plastbeläggningen innuti locket är ok. Annars går det att köpa nya skruvlock till vanliga burkar.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: konservering
« Svar #13 skrivet: 22 feb-08 kl 11:48 »
Då och då dyker det upp glasburkar till konserveringsgrytor på loppis. Men kan man använda alla burkar i alla grytor?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Talo

  • Inlägg: 196
  • Bor i ett torp i skogen med katten Gaia
SV: konservering
« Svar #14 skrivet: 22 feb-08 kl 13:56 »
Har inte syltat på flera år pga av brist på förvaringsmöjligheter, har nu flyttat och har nu en matkällare så jag hoppas komma igång igen i år ;D

Tidigare sparade jag och använde vanliga glasburkar från sylt och annat jag köpt i affären. Innan de skulle användas körde jag dem på högsta temperaturen i diskmaskinen (hade det då) för att vara säker på att inte slarvig disk lämnat rester. Precis innan de fylldes med het sylt eller mos fick de vara i kokande vatten. Var aldrig med om några problem med den metoden och jag hade äppelmos som höll sig bra i flera år.
Bloggar om tankar kring mitt liv i torpet, livet i allmänhet och det som intresserar mig, helt enkelt det som rör sig i mitt huvud dagen ifråga på http://talostorpliv.blogspot.com/

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: konservering
« Svar #15 skrivet: 22 feb-08 kl 15:36 »
Jag steriliserade också med kokhett vatten förut, men tyckte det var obekvämt. Nu gör jag så här: Ställer burkar, lock och eller flaskor (lägger dessa) på en plåt med handduk på och steriliserar en halvtimme i 120 grader. Eller 100 grader i luftcirkulerande ugn (två plåtar). Tror att man ska undvika att de nuddar varandra. Fördelen är att det bara är att plocka ut de fortfarande heta, men torra grejorna när det passar, d v s när sylten är färdig (man kan stänga av ugnen först, värmen håller ett tag).

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: konservering
« Svar #16 skrivet: 23 feb-08 kl 14:11 »
Jag använder också vanliga burkar med skruvlock till en del inkokning. Det fungerar bra, man får bara kolla att locket buktar nedåt efteråt, då har det blivit ett vakuum som det ska. Gamla sylt- och honungsburkar brukar vara bra. Men jag kokar inte in kött och sånt som är väldigt känsligt. Grönsaker kokar jag in med lite salt och/eller citronsaft i vattnet, allt för att förhindra botulismbakterier. De kan tyvärr överleva även 100 grader.

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: konservering
« Svar #17 skrivet: 23 feb-08 kl 14:18 »
Men jag kokar inte in kött och sånt som är väldigt känsligt. Grönsaker kokar jag in med lite salt och/eller citronsaft i vattnet, allt för att förhindra botulismbakterier. De kan tyvärr överleva även 100 grader.
Intressant.
Vad talar vi om för syra- eller saltnivåer?

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: konservering
« Svar #18 skrivet: 23 feb-08 kl 14:25 »
Har inga värden, men det går naturligtvis att hitta. Jag har varit runt på en hel del amerikanska sajter om bl.a. konservering och där framhåller man väldigt starkt detta med säkerheten vid konservering (det är ju USA  :P). Kött ska man (enligt amerikansk uppfattning) alltid konservera med övertryck så man kommer över 100 grader (krävs specialutrustning för det). Grönsaker likaså. Men salt, surt och sött förhindrar tydligen även botulism. Jag brukar ta 1-2 tsk salt per burk, beroende på storlek eller lite citron. Mäter inte så noga...

Men i Europa har man uppenbarligen kokat in kött utan tryckkokare i generationer utan att drababs av botulism... vet inte riktigt vad jag ska tro.  ???

Johannes i Stavre

  • Inlägg: 514
    • Jämtland
    • Revsunds Honung
SV: konservering
« Svar #19 skrivet: 23 feb-08 kl 15:34 »
Egentligen stereliserer man endast efter uppvärmning över 120 graden för minnst 30 minuter.

Uppvärmning till 100 grader är pastörisering och dödar inte alla bakteriër. Därför är det viktigt att tvätta burkarna bra (eller koka eller desinfektera) innan man lägger in grönsaker, kött eller sylt.

Detta är oxå en grund varför man måste förvara  glasburkarna helst kallt och mörkt, framför allt med kött.

Vi använder alltid natriumkarbonat till tvättning av burkar strax innan vi använder dem för konservering.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

515 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser