Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vård av smide  (läst 7785 gånger)

Maran

  • Gäst
Vård av smide
« skrivet: 17 feb-08 kl 09:04 »

Jag skulle gärna vilja ha era tips på hur ni rengör och vårdar smide! Främst gammalt och ömtåligt sådant för inomhusbruk.hasteus

  • Inlägg: 356
SV: Vård av smide
« Svar #1 skrivet: 19 feb-08 kl 12:14 »

Jag har själv inga speciella åtgärder, brukar mest borta rent och sedan ta lite kokt linoja på. Inomhus är ju sällan det svåraste....

Linolja är enligt rapporten nedan  från ämbetet inte särskilt bra egentligen men det skriver utifrån ett konserverings och monter/magasin perspektiv. För dina egna föremål så kan du ju själv kontinuerligt se över och lägga tid på att underhålla föremålen och då tycker jag linolja fungerar bra, men rapporten kanske ger dig bättre svar för dina ömtåliga föremål.

I övrigt (och för övriga material)  rekomenderas gärna oxå boken "Tidens tand" från ämbetet, lånas lättast på biblioteket för den är tyvärr dyr, ca 500kr.

lycka till :)


---

Rostskyddsmedel för omålat järn
http://www.dialog.raa.se/cocoon/forlag/visa.html?id=2861

Gamla föremål av järn, ofta äldre hushållsredskap, maskiner, verktyg och vapen, berättar om tidigare generationers liv och arbete. Så länge föremålen brukas och vårdas hinner aldrig rostangreppen bli så allvarliga, men när det inte längre används riskerar det att bli offer för korrosionsangrepp och snabbt förstöras. För att hjälpa alla som är engagerade i vården av gamla föremål har vi i ett FoU-projekt testat och utvärderat en rad olika metoder och rostskyddsprodukter.
Åsa Norlander m.fl.
2007
76 s./illustrerad i färg/häftad
ISBN 978-91-7203-460-4

100 kr eller ladda ner pdf gratis

------------------------
   
Tidens tand

- förebyggande konservering

Magasinshandbok skriven av 22 specialister, de flesta konservatorer med lång erfarenhet av samarbete med museer. ”Tidens tand” ger kunskap om museisamlingarnas materialkategorier, skaderisker och förebyggande konservering. Boken riktar sig främst till museipersonal, privata samlare och ideella museiföreningar.
Monika Fjaestad (red.)
1999
452 s./illustrerad i färg/inbunden
ISBN 91-7209-135-5

495 kr

Björn Kumlin

  • Inlägg: 16
    • Björn Kumlins smide
SV: Vård av smide
« Svar #2 skrivet: 22 feb-08 kl 07:55 »
Börjar ytan bli dålig,  stryk på ett tunt lager linolja med en trasa eller handen. Sätt ugnen på 275 grader och lägg in smidesalstrerna när önskad temperatur är uppnåd. Låt ligga någon timme, kanske mer om det är ett stort/ flera stora föremål. Det ger en svart nästan lite glänsande yta som skyddar mot rost ett bra tag i inomhusmiljö. Vill man ha en mattare yta bör man komma upp i sex- sjuhundra grader innan man stryker på linolja.
Så gör jag i alla fall på nya smidesprodukter jag tillverkar.

Rapsolja fungerar också, ger en lite gråare färg.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Vård av smide
« Svar #3 skrivet: 22 feb-08 kl 08:42 »
En variant för icke museala verktyg är zaponlack.
När jag frågat i färghandeln har dom oftast stått som frågetecken eller sagt att det inte finns länge, och tydligen har Alcro Zaponlack gått ur tiden för några år den.
Men jag såg på nätet att dom marknadsför Liberon Metallack:

http://www.alfort.se/upload/Liberon/Produktblad/Pdf/Produktblad%20Metallack%20Zapon.pdf
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

leifhh

  • Gäst
SV: Vård av smide
« Svar #4 skrivet: 24 feb-08 kl 20:58 »
En variant för icke museala verktyg är zaponlack.

faktiskt en klassiker även på museer  :)
utblandat med lite aceton kan man få ner det på djupet i t.ex. ömtålig keramik.

Maran

  • Gäst
SV: Vård av smide
« Svar #5 skrivet: 24 feb-08 kl 21:06 »
Tack för tipsen! Rapporten om rostskydd har jag läst tidigare, men hur gör man om man vill rengöra först? Jag har ett föremål som är lite trasigt, metallen är lövtunn på sina håll med hål här och var. Jag vågar inte göra så mycket med det. Vill gärna komma i kontakt med någon metallkonservator som kan ge råd, så om ni har något tips om en sådan, så är jag tacksam.

myckne

  • Inlägg: 250
SV: Vård av smide
« Svar #6 skrivet: 28 aug-08 kl 23:19 »
Hej! Lägg litet föremål i diskhon, strö över lite maskindiskmedel,  och borsta försigtigt med diskborste eller svamp. Bara litet vatten behövs...Du får en ren fin yta, och torkar sedan på spisplattan med lägsta möjliga värme!
Smörj genast in med lädersmörja( finns på burk, olika märken) som rostskyddar och, inte minst, ger en fantastiskt fin svart yta. Stålet ser "äkta" ut. Jag brukar göra så med verktyg, trädgårdsredskap, yxor m.m. Även trä blir naturligt vackert med lädersmörja!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

860 gäster, 4 användare (1 dolda)
Kronhjorten, Lina79, dj.karlstad

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser