Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Omröstning

Var kan man köpa Capybarer?

priser
5 (29.4%)
var?
12 (70.6%)

Antal personer som röstat: 10

Författare Ämne:  Capybarer  (läst 82874 gånger)

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #20 skrivet: 18 feb-08 kl 16:57 »
Tack för denna information Fishyerik. Jag fick min information av Christina Lundgren på Jordbruksverket. 036-156107 och på Christina så lät det som om man skulle ha 200m2 hägn + 100m2 bassäng = 300m2 och ändast 20m2 hus, vet ej om Christina menad för privatpersoner, jag skall inte ha Djurpark på det sättet, men jag skall kolla upp detta igen med Christina.

Christina nämnde inget om bassäng inne i huset eller något djup.

Storleken på hägnet spelar ingen roll i mitt fall eftersom tomten är nästan 26 000m2. På min mar så finns det en mosse, som jag tänker att gäva ut lite mera så att dom kan få lite bad möjligheter och det är riktigt att dom är bra vassröjare och jag har också läst just det, det kommer att bli bra att ha dom där, just för uppröjning runt mossen, dom skall till och med vara bättre gräs ätare än kor.

Självklart så lovar jag att berätta om jag skaffar Capybaror eller ej, men just nu så är det jätte hett för mig att skaffa Capybaror. Den som vill får gärna besöka mig, då när vi har fått dom, så Fyshyerik skicka mig bara ett email, så löser vi väll det. ;)

Jag har just tänkt att titta i Danmark om det finns någon där som föder upp Capybara. Om det är någon som snupplar på en uppfödare av Capybaror så säg gärna till mig, Tack på för hand.

Tänkte också kolla med Djurparkerna här i Sverige om dom är intresserade av att sälja till mig, men jag vet att dom har speciella regler för det.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #21 skrivet: 20 feb-08 kl 13:42 »
Japp, då var det dags igen.

För att få ha Capybara så måste man tydligen registrera en DJURPARK, det är inte bara att köpa in. Man måste ha till stånd från Länstyrelssen och en Läns veterinären måste godkänna annläggningen, där man håller djuren.

Jag skall få mer svar från läns veterinären under denna vecka, hon skulle kolla upp vad som måste göras mm.

Nu har jag också kontakt med en uppfödare på Capybara, Tyvärr inte i Europa, så nu kollar jag vad som gäller med karrantän eller inte karrantän och vad för intyg som man måste ha och inte ha.

Mer info kommer när jag vet mer.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

fishyerik

 • Inlägg: 995
  • Uppland
SV: Capybarer
« Svar #22 skrivet: 20 feb-08 kl 17:17 »
Vem säger att man måste registrera djurpark? Sist jag kollade så gällde djurparksmåtten, men inte registrering av djurpark, kan det vara så att din källa kan ha missförstått reglerna lite? Be din källa att visa var det står att det krävs registrerad djurpark för att hålla kapybara.

Att registrera djurpark kräver en del, dels ska man ha biolog och veterinär ansluten, och sen är det tillstånd och kontroller, kort sagt är det nog mer besvär och kostnader än själva skötseln av djuren, så länge man bara har några få.

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #23 skrivet: 20 feb-08 kl 19:41 »
Hej igen,

Jo först så pratade jag med Jordbruksverket och fick då dom uppgifter som jag har skrivit tidigare här och det var ju samma uppgifter som du hade fishyerik.

När jag ringde till Kolmårdens djurpark, så sade dom att så lätt som jag sa att det var, var det inte, man måste ha tillstånd från länsstyrelsen och att länsveterinären måste godkänna denna anläggning och har jag inte djurparkstillstånd, så kan dom inte hjälpa mig.

Jag pratade med Länsstyrelsen igår och hon sade att hon inte kunde detta just med Capybara, ( hon frågade till och med om Capybara gick på 2 eller 4 ben), men men, hon skulle undersöka saken mer och återkomma till mig.

Idag ringde jag igen till Jordbruksverket och där pratade jag med en annan på detta område. Hon sade att jag måste söka HÄGNTILLSTÅND. Varför just hägntillstånd beror på att Capybara lever i det vilda i andra länder, då måste det vara speciella tillstånd, som måste besiktigas och visas upp för länsstyrelsen och läns veterinären.

Jag vet ej om detta HÄGNTILLSTÅND är det Kolmården menar, men jag jobbar på att få fram mer information. har också tolkat att det räcker med djurparksmåtten för att få ha Capybara. Skall ringa till Länsstyrelsen imorgon och Jordbruksverket jobbar också på att få fram uppgifter till mig.

Hoppas att jag snart kan säga lite mer om vad dom har sagt.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

fishyerik

 • Inlägg: 995
  • Uppland
SV: Capybarer
« Svar #24 skrivet: 21 feb-08 kl 01:00 »
Hägntillstånd är främst (bara?) till för att skydda mot att främmande arter etablerar sig i sverige, ingen risk med kapybara, det gäller att få myndighetspersonerna att förstå det, det finns tydligen inga färdiga definitioner med tydliga gränser på vad som anses som vilda djur i avseendet på vilka djur som behöver hägntillstånd.

Tydligen ska hägntillstånd inte vara riktigt lika besvärligt/dyrt som djurpark, men skönast vore det väl att slippa stämpeldoften helt och hållet.

Frågar man runt tillräckligt mycket på Svenska myndigheter är allting förbjudet, själv skulle jag nog se till att bygga en ordentlig miljö för kapybarorna och skaffa dom sen, om någon myndighet ifrågasatte skulle jag hävda att det är tamdjur, som inte kan etablera sig i naturen i Sverige.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #25 skrivet: 21 feb-08 kl 12:19 »
Japp det lutar nog åt det hållet. Hade tänkt att försöka få dispens för djurhållning av Capybara, jag skall ju inte ha Djurpark, utan vill ju ha öppfödning på Capybara, bl.a till slkt m.m.

Men fishyeric, det är ett problem som kvarstår och som jag ser som det största proplem, det är ju det att det inte finns någon privat person i Sverige som har Capybara och djurparkerna säljer inte till mig om jag inte har djurparks tillstånd, hmmmmmm. Lika så är det med dom Danska djurparkerna, fick ett email där ifrån idag.

Dear Jan
Sorry - we do not send animals to private people from approved zoo's in Denmark.

Skall skriva tillbaka och säga att jag inte skall ha Capybara som privatperson, så får jag se vad dom svarar på det. Något tips innan jag skickar emailet fishyeric?

Jag har hittat en annan uppfödare somkan skicka mig, men frågan är hur gör jag med ev karrantänen? om jag bara skulle taga hem dom,  ??? måste fundera på den saken, för blir det karrantän så måste ju Jordbruksverket vet om mina Capybaror.

Förslag någon?

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Gris-Eva

 • Inlägg: 1273
 • ~Allt är vackert som ses med kärlekens ögon~
  • Västergötland
  • Ms Piggy's Pet Pigs
SV: Capybarer
« Svar #26 skrivet: 21 feb-08 kl 13:47 »
Jag har följt den här tråden med spänning. Jättekul att ni talar om vad som händer. :D

Försök att gå den "lagliga" vägen, även om den är jättekrånglig. Det lönar sig i längden.
För om du ändå försöker att få tag på djur utan "tillstånd" så kan man ge sig den på att någon kommer att skvallra så att du blir av med dom i stället.

Ett förslag är att fråga andra mindre djurparker om köpet kan få gå via dom till dig.
Så gjorde vi när jag sålde minigrisar till en djurpark Danmark. Ett zoo här i Sverige var en "mellanhand" till Danmark. Enkelt och lagligt eftersom djurparken inte kunde köpa av mig privat. :P

Jag har försökt i två år att imprortera minigrisar från andra länder, men det är nobben överallt från myndigheterna.  :-X
Men jag ger mig inte, för kan jag få exportera minigrisar (jag har exporttillstånd från SJV), så borde det gå att importera och hitta lämpliga karanänstall. Eller hur.  ::)

Kämpa på och ge dig inte förrän din dröm har slagit in. :)
Bor med min sambo på en liten gård med våra bästa vänner som är 2 hästar, 5 hönor+1 tupp, 15 minigrisar, 2 katter & linderödsvinen Bianca och Lisen.:)
Vi har en liten uppfödning av minigrisar. Ms Piggy's Pet Pigs. www.minigrisar.se

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #27 skrivet: 21 feb-08 kl 14:09 »
OOOOJJJJJJJJJJ vad Jordbruksverket jobbar med Capybaran. Dom ringde nu till mig och ville ha lite mer "kött" på bena. Dom skall kolla på om det finns lite olika lösningar på att ha Capybara som uppfödning i Sverige, dom tycker att det är mycket intressant det här med att ha en Capybara farm och att ha dom till slkt. Kan hända att man ev kan få dispens på något sätt.

Jordbruksverket skall ringa till mig i nästa vecka, så fortsättning följer....................................

Tack Gris-Eva, jo det är ju bäst om man kan gå den lagliga vägen, det är ju just det som du säger att någon kan ju skvallra och rycktet kommer ju att gå att det finns en som har Capybara där och där, lagliga vägen är ju bäst, det är därför jag har kontakt med Jordbruksverket, dom är jätte nyfikna och intresserade av detta projekt ang Capybara.

Tack för ditt stöd och det är jätte roligt att du följer den med spänning. Jag tycker det är så roligt att så många tittar in och att det är så många som skriver här och kommer med sådana många bra förslag. Det gör mig bara mer inspererad att fortsätta med detta ang Capybara. Tack alla.

Det är ju klart att jag skriver vad som hände, jag tycker det är så roligt att det är så många som följer detta ämne och det kan ju vara kul att få läsa lite nya saker om detta ämne.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Melsäter

 • Inlägg: 514
 • Naturens kraft är en gåva
  • Södermanland
SV: Capybarer
« Svar #28 skrivet: 21 feb-08 kl 14:14 »
Apropå det där med upphovsrätt - det är enkelt att rätta till:

Om du går in i ditt foruminlägg där du kopierat, så finns en knapp/länk kan du redigera som du vill (radera citatet, sätta citattecken och ange källa eller bara skriva dit länken som du angav senare. Det kan vara bra att göra så att både dig och forumet slipper upphovsrättsliga problem...

Lycka till med capybarorna!
Nystart i livet med katter och höns - Sörmlandsnaturen omfamnar

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #29 skrivet: 21 feb-08 kl 16:56 »
Tack Melsäter och Tack för informationen Mesäter. Jag har nu ändrat på den informationen och gjort den som en länk, hoppas nu att det är ok. Jag är mycket tacksam för att ni säger till mig och jag lär mig efter hand hur det funkar. Hoppas att nu jag har röjt undan upphovsrätten och att jag har gjort rätt. Tack för hjälpen.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #30 skrivet: 22 feb-08 kl 12:42 »
Jag tror Kolmårdens Djurpark gör det krångligare än vad det är. Har pratat med länsveterinären på länsstyrelsen och det är hon som kommer att ha hand om mitt ärende.

Först måste jag lämna in en HÄGNANSÖKAN oss miljövårdsenheten, där har jag fått en kontakt person som kommer att hjälpa mig med min ansökan, så nu skall jag ansök Hägntillsånd för mina Capybaror.

När dom har fått min ansökan så kommer den att skickas till Naturvårdsverket för annalys och förhoppningsvis ett godkännande, sedan skickas den tillbaka till länsstyrelsen och går då upp till länsveterinären för annalys av själva hagen och bassängen och lilla huset. Alla mått som man skall ha till Capybara det är djurparksmåtten.

Det låter inte så krångligt tycker jag, det lät värre när Kolmården började babbla på med det en och det andra.

Det viktigaste är med hägnet är det att inte Capybarorna kan rymma eller att vilda djur kan komma in till dom.

Så nu Kl: 13,00 skall jag ring miljövårdsenheten för blanketter till min ansökan om HÄGNTILLSTÅND.

fortsättning följer............................

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Dandelia

 • Gäst
SV: Capybarer
« Svar #31 skrivet: 22 feb-08 kl 13:31 »
Lycka till!  :)

Gris-Eva

 • Inlägg: 1273
 • ~Allt är vackert som ses med kärlekens ögon~
  • Västergötland
  • Ms Piggy's Pet Pigs
SV: Capybarer
« Svar #32 skrivet: 22 feb-08 kl 13:35 »
Jag håller tummarna... 8)
Bor med min sambo på en liten gård med våra bästa vänner som är 2 hästar, 5 hönor+1 tupp, 15 minigrisar, 2 katter & linderödsvinen Bianca och Lisen.:)
Vi har en liten uppfödning av minigrisar. Ms Piggy's Pet Pigs. www.minigrisar.se

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #33 skrivet: 22 feb-08 kl 14:10 »
Tack så mycket :-[

Nu är allt i rullning, Miljöenheten skall nu prata med Naturvårdsverket. Miljöeneheten måste diskutera vilket hägn mm som jag måste ha, det finns inga referenser att gå efter, alltså ingen annan som har sökt för Capybara innan, så det är nytt för alla.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Dandelia

 • Gäst
SV: Capybarer
« Svar #34 skrivet: 22 feb-08 kl 15:44 »
Du talar naturligtvis om för oss här på forumet precis vad som gäller, så vi oxå kan bli capybara-uppfödare ;D :P

Eller hur? ;) Jag har marsvin och cuy idag. De är släkt med capybaran, vad? *har för mig* Är nog betydligt mer att äta på en capybara, dock :-[

/Dandelia

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #35 skrivet: 22 feb-08 kl 16:21 »
NÄDU Dandelia, den infon håller jag för mig själv ;D (hihi) Nä det är ju klart att jag hjälper till och delar med mig av infon jag får här på forumet, jag ser ju hur stort intresse det är för Capybaran, många som besöker Capybara forumet och många som skriver här, detta gör också att det blir roligt för mig att söka tillstånd och att uppdatera infon här.

När jag har fått mina tillstånd och fått hem Capybarorna, så får ni mycket gärna besöka mig och emaila mig om ni också vill starta med capybaror. Givetvis så skriver jag om vad som händer och sker på vägen.

Capybaran är nära släkt med Marsvinet, Capybaran är "klassad" som gnagare och kan få runt 7-9 ungar. Jag tror det är "lite" mer kött på Capybaran än ett marsvin, jag tror du har rätt där Dandelia eller kan ett marsvin komma upp i ca 100kg? ;D Jag läste igår på ett Holländsk Zoo där dom sa att Capybaran kan väga upp till 100kg, phu det blir mycket mat det.

Capybaran kan få ungar redan när dom är 1år men det kan också dröja tills dom är 3år. Det skrev min uppfödare som jag har hittat.

Om allt går som det ska, så skall jag beställa hem 10st Capybaror, det är vad jag har sagt till alla myndigheter när dom har frågat hur många jag skall ha.

fortsättning följer.................

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

Gris-Eva

 • Inlägg: 1273
 • ~Allt är vackert som ses med kärlekens ögon~
  • Västergötland
  • Ms Piggy's Pet Pigs
SV: Capybarer
« Svar #36 skrivet: 22 feb-08 kl 16:41 »
Janne!
Jag är jätteimpnerad över att du vågar göra en sån här satsning. :D
Det måste ju kosta hur mycket som helst.  :o

Du har självklart räknat på vad allt det här kommer att kosta.
Vad landar du på för summa (ungefär)  ???
Bara av ren nyfikenhet. :-[

Och jag kommer gärna och hälsar på för att få en guidad tur på "Brifus Capybara-safari"  ;D
Bor med min sambo på en liten gård med våra bästa vänner som är 2 hästar, 5 hönor+1 tupp, 15 minigrisar, 2 katter & linderödsvinen Bianca och Lisen.:)
Vi har en liten uppfödning av minigrisar. Ms Piggy's Pet Pigs. www.minigrisar.se

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #37 skrivet: 22 feb-08 kl 17:12 »
Tack Gris-Eva, vad glad jag blir, Tack så jätte mycket.

Jag kan inte säga riktigt änn vad det kommer att kosta, men Capybaran kostar ca 5 000 - 6 000 svenska kronor hoss uppfödaren, sedan tillkommer det flygfrakt och det räknar uppfödaren just nu på, han väntar in svar från flygbolaget.

Sedan beror det på vad det är för typ av karrantän på Capybaran, det får jag reda på under nästa vecka, då Jordbruksverket ringer mig och berättar, så fortsättning följer ang karrantäns biten.........

Nästa steg blir stängslet och det får jag ev reda på under nästa vecka, då ringer miljöenheten till mig och berättar vilken typ av nät mm det skall vara m.m.

Efter det så måste ju Capybarorna ha ett hus / familjegrupp och så skall ju dom ha ett "spa" på 100m2 / familjegrupp.

Den kostnad som är klar är 50 000 - 60 000:- för djurköp
Ej klart: Flygfrakt, Karrantän, Hägn, Bassäng och Hus.

Bassäng behöver inte bli så dyr, efter som jag skall bygga ett eget hus och köper in egna maskiner, till bra pris och då kan gräva själv den bassäng som Capybarorna skall ha.

Kostnader redovisas så fort jag vet något mer, fortsättning följer....................

Gris-Eva du är varmt välkommen på en guidad tur på "Brifus Capybara-safari" ( häftigt namn ). Det vore jätte kul om ni kom hit och tittade :D

Tänkte på det att det handlar nog runt ca 100 000:- som jag kommer att få betala, men det är bara ett CA pris: bättre uppgifter kommer snart.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne

fishyerik

 • Inlägg: 995
  • Uppland
SV: Capybarer
« Svar #38 skrivet: 22 feb-08 kl 17:38 »
Hoppas verkligen att eventuell karantän blir kort, kan bli väldigt dyr annars.

Det verkar vara driv i dig, vilket är värdefullt. Startkostanderna borde du kunna räkna hem på rimlig tid, om du inte har väldig otur,  kan vara en bra idé att anteckna och sammanställa allt du behövt göra och vad man inte behver göra för att hålla dom, det underlättar nog vid försäljning av ungar om du kan presentera en överskådlig punktlista, så att folk ser att det är rimligt att skaffa tillstånd. 

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Brifus

 • Inlägg: 486
 • Capybara
  • http://www.capybarasweden.se
SV: Capybarer
« Svar #39 skrivet: 22 feb-08 kl 18:28 »
Tack fishyerik, dom orden värmde. Tack så jätte mycket.

Ja jag hoppas också att det skall vara en mycket kort tid i karrantän, har jag otur så kan det som du säger, bli väldigt dyrt, jag har haft en Struts farm med egen imoprt, och det var innan vi var med i EU och då var det dyrt, men änndå lönsamt att ta hem själv, för istället köpa i Sverige, då kunde 1  Struts kosta en bit över 100 000:- + moms. ( summan är INTE fel Skriven).

Men jag får höra vad dom säger om karrantänen i nästa vecka och hur dom klassar Capybaran, som svin eller gnagare. Även om den är klassad idag som gnagare på Jordbruksverket, så vet jag inte när det gäller karrantänen hur dom räknar, gris eller gnagare, det är ju en stor gnagare, men men, det lär jag få veta under nästa vecka.

Ja jag hoppas på det att man kan räkna hem startkostnaderna innom en rimlig tid, borde kunna gå på ca 3-5 år.

Nä han som du säger fishyerik som heter OTUR, han har vi inte bjudit in. ;D han har vi lagt i en kista och dummpat i havet. ;D Det räker med allt som han har gjort. Nu är det min tur att ha lite TUR. 8)

Där har du nog rätt igen fishyerik, att göra en punktlista, det hade jag tänkt att göra en överskådlig sådan så att alla kan se hur och att det funkar med tillstånd och inte så dum heller när man skall sälja ungarna, hade tänkt också att göra ett kursmaterial för ett underlag för en kurs i Capybara.

Mvh
Janne
Capybara sökes. http://www.capybarasweden.se
Vi har gjort en egen TOOLBAR. ladda gärna ner den till er dator. http://capybarasweden.ourtoolbar.com/ Tack på för hand Mvh Janne


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser