Här har det tänkts en del på ett dygn...
Jag har tidigare hävdat, och fortsätter hävda att gäss och kaniner (och bin om de hör hit) är de husdjur som kan löna sig bäst som husbehovsdjur. I småskalig produktion för avsalu får man nog fundera lite till, då tillkommer ju en del både problem och möjligheter!
Som vanligt är jag lika positiv till produktion för husbehov som jag är negativ till möjligheterna till produktion för avsalu.

Som litteratur vill jag rekommendera att leta efter Nils Olssons gamla böcker från 30- och 50-talet. Rätt anmärkningsvärt att hans böcker fortfarande är det mest vettiga som finns att läsa om gås (och ank-) uppfödning!
Gåslever, ja naturligtvis har även normalt uppfödda gäss en lever. Jag styckfryser och gör paté när jag har fått ihop några. Ett tiotal ölandsgäss ger kanske 1/2 kg lever...
Lyxmat till jul med andra ord.
Stängsel, ja det är mer intressant att hålla räven utanför än att hålla gässen innanför. Eltråd med rejäl understa tråd rekommenderas. Jag har beskrivit mitt stängsel i tidigare trådar om gäss.. Överhuvudtaget så tenderar gäss att dra till sig en hel del räv, och detta kan på en del håll bli ett problem för försöken att föda upp djuren på bete.
För att lyckas med uppfödning av gäss i någon kommersiell skala måste man naturligtvis maskinkläcka. Detta är svårare än med höns, och uppfödningen av gässlingarna blir också mer arbetskrävande.
Om du funderar på gäss så skaffa ett par under en säsong först att "träna på". Precis som man borde göra med alla djur...
//Mikael