"Då djuret öppnats har lungorna varit täckta av "gegga" och djuret har haft bölder"
--> vissa bakterier har mer förmåga att bilda det du beskriver ("kapsla in bakterien"- böld) ex mycobacterium tuberculosis, mycobacterium bovis. Du kan läsa om M. bovis och tuberkulosis på
www.sva.se, de är epizootisjukdomar som i sverige bekämpas och inte ska finnas.
--> Arcanobacterium pyogenes och Actinobacillus ligniresii kan också om jag kommer ihåg rätt ge liknande förändringar.
--> En riktigt ilsken lunginflammation kan också se geggig ut pga att kroppens immunförsvar reagerar kraftigt. Detta får de inte hur som helst, det bör finnas en bakomliggande orsak.
Mycobacterium orsakar en långsam sjukdom (flera år med smygande symtom) medans det sista är ett akut/snabbt förlopp (blir mycket dåliga och dör).
Det låter som du pratar om en bakterieinfektion i lungorna dvs lunginflammation. Oftast så krävs det att djuret redan är nedsatt för att det ska drabbas (ex. har haft/har en virusinfektion eller kalvar som inte fått råmjölk ordentligt).
Vanligtvis så orsakas lunginflammation av bakterier som normalt finns i miljön (undantaget då antagligen mycobacterim). De tar bara chansen då djuret eller människan för den delen är nedsatt.
Själv kan man påverka genom att se till att ens djur är vid god hälsa, får bra mat med god kvalité, rent vatten, har torrt och rent att ligga etc. Allt som ökar deras välmående ökar deras motståndskraft mot sjukdomar.
Om ett djur verkar hängigt är det bra att ge det lite extra omsorg och tempa för att ha koll så att det inte har feber.
Highland cattle tror jag inte skulle vara mer känsliga än andra nötter. Trodde att de var extra härdiga djur, men man kanske inte får tro att de klarar vad som helst ändå?
/Lina