Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på korv!  (läst 18805 gånger)

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Recept på korv!
« Svar #40 skrivet: 25 nov-08 kl 08:44 »
Jag tar tillbaka det där om att det finns lammfjälster på konsum i Vimmerby - när vi väl hade beställt dem var det vanliga krokfjälster, lika tjocka som de andra vi hade köpt....

Ett tips om man inte vill använda salpeter men ändå få röd korv - vi testade att blanda i en slatt rödbetspuré (mkt välkokt och sedan mosad rödbeta) och det blev också bra! Såg lite färgat ut när kroven var rå, men anrättad var det helt ok!

Salsus

  • Inlägg: 7
SV: Recept på korv!
« Svar #41 skrivet: 02 dec-08 kl 13:33 »
Hej på er!

Här är lite kul recept:

Prinskorv

ca 3.5 kg
1 1/2 kg magert benfritt fläskkött
1/2 kg benfritt kalvkött
1/2 kg späck
75 gr potatismjöl
1 1/2-2 l vatten eller ej för salt fläskspad
1 1/2 msk salt
1 msk strösocker
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malda nejlikor
ca 3 meter kroktarmar av nöt eller svin
ingnidning:
2 msk salt
2 msk strösocker
Knappt 2 krm salpeter
Tvätta av köttet och torka det torrt. Skrapa späcket på ytan och skär båda delarna i små bitar. Mal sedan köttet 3-4 gånger i köttkvarnen och dom sista två gångerna maler du med späcket. Har du färdigmalt kött så kan man med fördel mala det ytterligare en gång för att få det riktigt finfördelat.
Krydda köttblandningen och tillsätt potatismjölet och arbeta ordentligt - och länge - ihop det med händerna. Späd hela tiden med vätska, lite i taget. Krydda och smaka av och koka ett prov. Smörj en form och fyll lite av korvsmeten och ställ den i en kastrull med kokande vatten och låt färsen koka en liten tid.
Klipp de VÄL rengjorde korvskinnen i lagom stora delar och knyt varje bit vid ena änden. Stoppa korvskinnen med färsen ganska löst eftersom det utvidgar sig. Knyt om korvarna och skölj samt låt de rinna av. Gnid in dom med kryddblandningen och koka alternativt lämna in för rökning. Kontrollera när du handlar korvskinnet att det är den mest lämpliga för kokning alt. rökning, det kan vara lite skillnad på skinnen.


Falukorv

1230 gr (41%) Nötkött
1020 gr (34%) Fläskkött
750 gr (25%) Sidfläsk, färskt utan svål
1475 ml (0,4916 ml/gr) Vatten, kallt, gärna hälften is.
170 gr (0,0566 gr/gr) Potatismjöl
98 gr (0,0326 gr/gr) Salt med nitrit*
40 gr (0,0133 gr/gr) Gul lök
9 gr (0,001 gr/gr) Vitpeppar, nymald
2 gr (0,00066 gr/gr) Ingefära, mald
2 gr (0,00066 gr/gr) Muskotnöt, mald
2 gr (0,00066 gr/gr) Askorbinsyra

Kör nötkött och lök i en mixer. Tillsätt av vattnet så det blir en slät smet. Tillsätt nitritsaltet och resten av vattnet under gång. Tillsätt nu allt fläsk under mixning. Tillsätt resten av ingreienserna och låt mixern blanda allt ordentligt. Stoppa smeten i krokfjälster och knyt av i lagom falukorvslängd. Låt korven hänga en stund och torka. Rök sedan korven varmt till en innertemp på 71°C. Kyl därefter ner korven i isvatten till ca 8°C. Stek i skivor eller gratinera hel i ugn. Tillredningssätten är många…….!

*Salt med nitrit finns ibland att köpa hos: http://www.zatasprodukter.e-butik.se/?cat_id=62 . Korven tappar färg om nitrit utesluts.

Bratwurst
(mängden är stor för jag gjorde receptet till en kompis födelsedagskalas. Tyskar på kalaset var lyriska)

Kalvkött   3750 gr 
Fläskkött, blandat   4750 gr 
Späck   1500 gr
       Tot 10 000 gr

Ägg   7-11 st   
Mjölk   1,25 lit

Salt   250 gr 
Vitpeppar   40 gr
Kummin   12 gr
Muskotnöt, mald   10 gr
Kardemumma, mald   10 gr
Kryddpeppar, mald   8 gr
Vitlök, mixad   50 gr
Mejram    10 gr
Citronskal                         zest från 1-2 citroner   
Persilja, finhackad   4-5 knippen 

Mal kalvköttet ca 1mm hålskiva och blanda väl med ägg och mjölk. Mal fläskköttet och späcket 3 mm och blanda med kalvmix samt kryddor. Fyll i 30/32 mm grisfjälster. Knyt av korvar knappt 20 cm långa. Sjud försiktigt ca 20 min och frys in därefter. Vid tillagning, snitta 4-5 snitt på varje sida och stek eller grilla därefter. Servera med gott tyskt bröd, surkål och Löwensenf Scharf.


Är det någon som behöver någon särskild sorts fjälster kan jag säkert hjälpa er jag har tillgång till alla tänkbara sorter och det är lätt att skicka.

/Tommy


git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
SV: Recept på korv!
« Svar #42 skrivet: 07 dec-08 kl 22:26 »
Min mamma gjorde alltid en köttigare variant på grynkorv som fick hänga och torka framför ett ellement. den var jättegod och alla hade massa ärenden förbi där korven hängde och torkade :) så när julafton kom och korven skulle på julbordet, hängde där bara snalingar/stumpar kvar ;)
Nu har jag gjort korven från mammas reseptbok. där står bara vad som ska vara i köttmängd och så står kryddorna men inte hur mycket, inte heller hur länge den ska hänga.
Är det någon här som gjort/gör någon sådan här korv.
Pappa var från småland och mamma från skövde trakten.
Spännande ska det bli och gott förhoppnings vis.
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

Salsus

  • Inlägg: 7
SV: Recept på korv!
« Svar #43 skrivet: 08 dec-08 kl 00:04 »
Hej!

Kolla in det här gänget:

http://www.grynkorv.se/

/Tommy

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
SV: Recept på korv!
« Svar #44 skrivet: 08 dec-08 kl 20:33 »
Tack salsus, kollade in sidan grynkorv.se och din fina roliga sida.
sitter här med fjälster over så det kanske blir en korv o annan korv till. Sneglar på älgfärsen som finns i frysen.
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

768 gäster, 2 användare
Be, UlrikaHW

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser