Två gryta som ofta görs här i Grekland och som jag älskar:
Gryta1:
1kg kött
1 lök
1½dl smör
½kg mogna tomater
1½ dl torrt sött vin
finkackad persilja
salt och peppar
eller
Gryta2
1kg kött
1 lök
500gr passerade tomater
2½ dl olja (helst olivolja)
1msk smör (till stekningen)
2 kanelstänger
8-10 hel nejlika
salt peppar
Beredning av de båda:
Skär köttet i kuber
Hacka löken.
Bryn köttet i lite av smöret (gryta 1) el. lite av oljan+ en klick smör (gryta 2), använd stepanna.
Häll över det brynta köttet i en kastrull.
Låt löken få svettas i stekpannan, häll sedan i den i kastrullen.
Lägg i resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt koka långsamt i ca 50min.
Späd ev med vatten om det behövs, tills dess det blir en tjock sås.
Servera med kokt ris, potatismos eller friterad potatis, sallad och bröd.