Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Blandrashundar  (läst 14973 gånger)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Re:Blandrashundar
« Svar #20 skrivet: 23 sep-07 kl 23:18 »
Friska hundar som kan födas och leva naturligt borde vara huvudregeln för SKK.
Ja, eftersom det är att följa Djurskyddslagen angående avel med djur så tycker man det vore rimligt ;)
 "Skönhetshysterin" bland vissa raser slår ju dessutom undan benen på vissa "användbara" ;) hundar.
Jag hörde att uppfödare av Irländska settrar (av den gren som fortfarande har ändamålsenlig päls och galopp för fjället) har svårt att få de utställningsmeriter som krävs för jaktprov och brukar få kolla upp vilken utställning som har jaktintresserad domare.
                                      Mvh
                                  Charlotte
« Senast ändrad: 23 sep-07 kl 23:22 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #21 skrivet: 24 sep-07 kl 07:47 »
Vill bara kommentera inlägget om mina "korsningar".
Naturligtvis är jag i princip alltid för renrasigt, men här gäller också att förstå principen: Djur som genetiskt sett är nästan identiska och som har samma funktion, men små yttre skillnader är inte samma sak som att t.ex. korsa tax med schäfer.
Nu har vi vår pyrre, uppfödd enligt konstens alla regler av "seriös" uppfödare, föräldrarna har hur många meriter som helst. Tjejen som köpte henne som valp hade träffat uppfödaren på en utsällning och blivet förälskad i rasen. Stor och snäll hund! Uppfödaren talade raskt om att dessa hundar inte är krävande alls och tar ingen plats trots sin storlek. Tjejen bokade en valp. (Var hennes första hund) Tjejen bodde i centrala Göteborg på tredje våningen utan hiss. När hon hämtade sin lilla valp uppmamades hon att bära henne i 7 mån!!! i trapporna, annars kunde ju inte uppfödaren ansvara för HD-problem. En pyrre på 6-7  mån. väger runt 45 kg. Dessutom vaktade hon nattetid, vilket gjorde grannarna ursinniga. Kunde inte lämnas ens kortare stunder hemma, då hon blev stressad och tuggade i sig lägenheten. Behöver kanske inte nämna att både tjejen o hunden var utbrända när de kom till oss? Då var pyrren 11 mån.
Pyrren är idag tyvärr ofta avlad för utställning och har fått mer o mer kroppsliga problem. Estrelan är en portugisisk variant av boskapsvaktarna. Vi köpte inte honom för att bedriva korsningsavel, vi bokade en tik, men det blev för få i kullen så vi fick oss tilldelat en hane. När vi sedan skulle lära upp valpen, upptäckte vi att pyrren hade en lugnande effekt på honom, så de fick leva tillsammans. Det var då vi insåg att det kanske inte var så farligt om de fick valpar. Dels kunde vi själva få grepp om hur man får valpar att fungera om de föds in i fårflocken, men även anser jag att en tik bör få valpar om man inte kastrerar henne, för flera undersökningar av sjukdomar hos hund har visat att livmodersinflammation/cancer och juverproblem är överrepresenterat hos tikar som inte används i avel. Tror det finns liknande statistik hos människor. ( Man ska använda kroppen till det den är avsedd för)
Nu hade vi dessa hundarna och valparna blir precis samma typ av hund! Men jag rekommenderar inte andra att börja med detta. Däremot får vi trevliga dugliga valpar och det var ju avsikten. Men de kommer inte avlas vidare på.
Som ni förstår är det alltså väldigt små skillnader mellan dessa boskapsvaktare och Tibetansk Mastiff är den mest ursprungliga av dom vilka de andra anses härstamma från.
Däremot skulle jag inte drömma om att korsa estrelan med vår lapphund. Det är helt olika typer av hund. Men om folk korsar de olika lapphundsraserna, så kommer de nog närmare den genetiska variation som samerna hade. De skillde inte på dom i någon större utsträckning, men det fanns lokala variationer. Det är dom som sedan hårt linjeavlats av de "fina" kennelklubbs-anhängarna. Hade kanse varit bättre att låta samerna få fortsatt ansvar för dessa urhundar?
Samma ser man på en så gammal ras som Chow Chow. Den är så hårt avlad att det bara finns enstaka individer som kan föröka sig naturligt. Har själv ägt en tik och försökt para henne. Tre personer klarade inte ens av att hålla henne så att hanhunden kunde para henne! Då bestämde jag att hon inte skulle ha några valpar. De har även förlossningsproblem. Dessutom fick hon senare inåtrullande ögonlock också beroende på den ensidiga aveln. Idag avlas chow chow mot jaktinstinkter, då vakt anses ge farliga hundar! Detta är helt fel. För en hund som jagar och inte lyssnar på föraren är väldigt mycket farligare.
Det finns många aspekter på temat och jag är inte för blandrasavel med något djurslag (kommer efter pyrren troligtvis skaffa en estrela tik) men varför blir så många upprörda över just hundar? Det är helt ok på hästsidan, på fårsidan, kosidan för att inte tala om kattsidan. Tänk om det funnits någon som intresserat sig för att bevara våra vanliga bonnkatter? Går knappt att få tag i, för de har perser, skogkatt eller simes i sig. De blir ju mer värdefulla då!
Under alla våra år med hund har vi tagit hand om Karelsk Björnhund, Pon, Pekingese, Islandshund, Pyrrenéer, Svensk Lapphund som omplaceringar. Flera av dessa har varit i fruktansvärd kondition när vi fick dom, både fysiskt och psykiskt. Bara pyrren har avlats på. Kunde haft en omfattande korsningsavel???

Lusa

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #22 skrivet: 24 sep-07 kl 09:25 »
jag betvivlar inte någonstans att dom är bra hundar med tanke på vilka raser ni korsat. Och jag är inte emot prestationsavel, som i ert syfte, boskapsvaktande hundar (sålänge ni har köpare till alla valpar som tänker använda dem till boskap) eller annars tex slädhundar.
MEN sen vet jag också att det finns gott om ex estrella som har sitt ursprung kvar. Och det hjälper inte i bevarandet av den egenskapen hos rasen om man korsar med andra raser..



« Senast ändrad: 24 sep-07 kl 09:56 av Lusa »

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #23 skrivet: 24 sep-07 kl 11:33 »
Nu korsas ju inte egenskaperna bort eftersom båda raserna besitter dom.  Men naturligtvis bör man inte korsa bort en ras. Nu är det ju fråga om en individ och i begränsad omfattning.  De flesta estelor och även pyrrar har sina instinkter kvar. Då är det beklämmande att vissa uppfödare säljer till vem som helst, även i stan. Jag är betydligt noggrannare med mina valpar. Sedan kan det ju finnas oärliga köpare, men det är ju omöjligt att ha koll på. Jag vräker heller inte ut valpar och parar bara om jag vet att minst en valp är tingad till djurgårdar innan.
Jo, valparna går att sälja, alla blir inte boskapsvaktare, men de hamnar på landet och får oftast en gård att vakta. Däremot vet jag inte om de ska vara slädhundar. Även om de är starka nog. De har alldeles för mycket egen vilja för det. Men visst, det finns säkert de som lyckas få hunden att gilla det. Det är ju fråga om motivation.
Sedan är det som så att mina hundar tycker om varandra och älskar att få valpar ihop. Det är också viktigt. Det är ju inte fråga om tvångparning som jag beskrev med chow chowen. Där är det praxis.

Lusa

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #24 skrivet: 24 sep-07 kl 12:01 »
nej det var inte era valpar eller raser jag menade skulle användas som slädhundar  :) Dom är påtok för tunga för det första!
Tänkte på  Alaskan Husky = korsningar husky x tex pointer, vorsteh, setter eller greyhound.. sprinters, för att få fram duktiga draghundar

« Senast ändrad: 24 sep-07 kl 12:09 av Lusa »

Kharro

  • Inlägg: 99
  • "Livet är för kort för att deppa..."
    • Notzotzon
Re:Blandrashundar
« Svar #25 skrivet: 27 sep-07 kl 20:43 »
appropå renrasiga hundar så håller jag med om "Vad r det som är RENRASIGT?????"
Jag har en Xoloitzcuinte som är en av världens mest ovanliga raser och en av dom absolut älsta men någon gång under åren så måste det ha kommit in något annat blod tror ju jag, för hundar kunde väll tjuvpara sig å som nu???
Har även en blandras som är en helt underbar hund,men jag tycker att det är lite "rasistiskt" mot blandraser då dom inte kan tävlas som en renrasig mm
Innom hästavel har dom ju "förädlare" som paras in för att få rasen bättre och blir en "rasren" häst iaf!
Varför inte så med hundar??
Sen tycker jag ju att det är en självklarhet att oavsett om man avlar på renrasiga elller blandraser så ska man ha friska och sunda föräldrar.
Bor med min sambo och 3 barn 2 katter och 3 hundar(och en änglahund) i ett litet hus på en kulle vid skogens kant med utsikt över åkrarna.

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #26 skrivet: 03 okt-07 kl 18:29 »
Kharro, har du ingen bild på din ovanliga ras? Berätta om den, har inte hört talas om den faktiskt. Tycker ändå att jag läser mycket om hundar o raser. Var kommer den ifrån och hur har den använts?
Renrasighet verkar ju bero lite på vem som anser att det är renrasigt. Oavsett djurslag.
Satt o funderade på det här med den gamla rasen pekingese. Dess ursprung kan härledas till för ca: 4000 år sedan.  Genetiskt sett är den 99% varg. Alltså bland de mest ursprungliga. Under 1900-talet har man lyckats få fram en övertypad hund med andningsproblem och utkrypande ögon. De har ofta svårt att föda naturligt och en päls som inte är till för uteliv alls. Visst har de alltid sett speciella ut. Det var ju tanken när rasen skapades, men en av de först stulna hundarna från Kina finns ju uppstoppad utanför London. Han hade ganska lång nos och kort päls.
Sedan har vi ju raser som är besläktade (framkorsade)med peken som japanese chin och tibetansk spaniel. Men trots detta anses de renrasiga.

Lusa

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #27 skrivet: 04 okt-07 kl 11:54 »
Kharro, har du ingen bild på din ovanliga ras? Berätta om den, har inte hört talas om den faktiskt. Tycker ändå att jag läser mycket om hundar o raser. Var kommer den ifrån och hur har den använts?
Renrasighet verkar ju bero lite på vem som anser att det är renrasigt. Oavsett djurslag.
Satt o funderade på det här med den gamla rasen pekingese. Dess ursprung kan härledas till för ca: 4000 år sedan.  Genetiskt sett är den 99% varg. Alltså bland de mest ursprungliga. Under 1900-talet har man lyckats få fram en övertypad hund med andningsproblem och utkrypande ögon. De har ofta svårt att föda naturligt och en päls som inte är till för uteliv alls. Visst har de alltid sett speciella ut. Det var ju tanken när rasen skapades, men en av de först stulna hundarna från Kina finns ju uppstoppad utanför London. Han hade ganska lång nos och kort päls.
Sedan har vi ju raser som är besläktade (framkorsade)med peken som japanese chin och tibetansk spaniel. Men trots detta anses de renrasiga.


http://user.tninet.se/~kmr888m/index.htm

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #28 skrivet: 04 okt-07 kl 12:21 »
Tack Lusa, intressant läsning. Jo, jag hade sett den förut (på bild) men kände inte till namnet och historien bakom. Den har nog bara benämnts Mexicansk nakenhund.

Men om de kom via Beringssund, frös de inte? För det var vad jag hört kärvt klimat redan då människorna traskade över.
Hur funkar de i vårt klimat, måste de ha kläder på sig på vintern?

Kharro

  • Inlägg: 99
  • "Livet är för kort för att deppa..."
    • Notzotzon
Re:Blandrashundar
« Svar #29 skrivet: 05 okt-07 kl 11:53 »
Xolon är en tålig hund!
Dom är inte som Kineserna som MÅNGA tror!
Xolon har ett rejält underhudsfett som skyddar både mot värme å kyla,men som alla andra hundar som inte är avlade för kyla så ska man vara försiktig. Men vissa kan ju vara mer frusna än andra, precis som andra hundar å dom ska ju inte utsättas för en dragig å kall miljö (som villken annan "normal" hund som hellst)
Men jag har täcke på om det är jätte kallt ute men det har jag på min rottiskorsning oxå.
Tiken jag har nu hon är pälsad (ser ut som en smålandsstövare ungeför med samma päls (under ull oxå!) Men tidigare hundar har varit nakna som jag haft att göra med.
Jag växte upp med xolos då där jag hade hästen inhyrd var dom första som hade kennel med dom här i sverige, helt underbara hundar!!!
Länken tidigare i forumer är faktiskt till uppfödaren som min hund kommer från, hon är den som aktivt har hållt på längst i sverige nu med xolos, jätte bra uppfödare som både vill att man ska göra MH å Hd/ad röntka sina hundar,avlar sunt. lite av en "Idol" för mig som "vanlig" hundägare.


Mina älsklingar (Xolon Zotzon till vänster å Rottis/shäfern Freja till höger)
Bor med min sambo och 3 barn 2 katter och 3 hundar(och en änglahund) i ett litet hus på en kulle vid skogens kant med utsikt över åkrarna.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
Re:Blandrashundar
« Svar #30 skrivet: 06 jan-08 kl 22:58 »
Har inte läst allt men har ni tagit upp Gotlandsstövaren i er tråd? En ras som SKK inte godkänner, och skulle då anses av deras anhängare att vara blandras? Finns mängder av raser världen över som ej kommit med i någon organisation. ka det bara vara organisationer (ju större ju bättre) som skall bestämma? Kan vi inte tänka själva?
Kaninuppfödare och pelargontant.

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #31 skrivet: 07 jan-08 kl 10:49 »
Nej, Gotlandsstövaren har vi nog "missat". Jag känner till problemet. Här är det som jag förstått lite omvänt? SKK vill att man korsar in annan ras för att vidga avelsbasen. Föreningen vägrar.
Tyvärr har väl den största drivkraften i föreningen avlidet, har jag hört :'(
Undrar hur det går nu ??? Finns någon som tar över oket och orkar/vågar ta strid?

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
Re:Blandrashundar
« Svar #32 skrivet: 07 jan-08 kl 15:53 »
Kaninuppfödare och pelargontant.

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #33 skrivet: 07 jan-08 kl 16:21 »
Nu menade jag inte bokstavligt "strid" utan mer att man vill fortsätta på inslagen linje oavsett vad SKK har för åsikter ???
Vad jag menar är att målet inte nödvändigtvis är att accepteras av SKK, utan att man har en för rasen lämplig avelsplan, något som bara de insatta kan ha åsikter om. Har hos flera andra föreningar hört att SKK vill att de gör si eller så för att de ska vara nöjda.
Detta gäller inte bara Gotlandsstövaren utan ett antal raser världen över i förhållande till deras huvudorg.
Ibland är det bra med konkurrens och hunden i sig blir inte mer blandras för att man inte kan regga den hos SKK.

Xerzes

  • Inlägg: 154
Re:Blandrashundar
« Svar #34 skrivet: 08 jan-08 kl 18:25 »
alla dagens hundar är blandningar om man inte har en varg eller liknande som "hund". folk som är rasistiska över hundraser har inte mycket tidsbegrepp enligt mig. om dom är stolta över sin "renrasiga" t.e.x. doberman eller tax eller liknande så måste dom ju inse att dessa har blivit till av blandningsavel någon gång. eller har ni sett vilda taxar ute i naturen nån gång?
om jag envist avlar på min hund (blandras mellan 4 olika "renrasiga" hundar) så har jag en ny "renrasig" hundtyp om 100 år.
om ni vill ha en riktig renrasig hund så skaffa en varg.
bomb, president, terrorist, bin laden, al-Qaida, statsminister, tunnelbana, odla morötter?

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #35 skrivet: 08 jan-08 kl 18:49 »
Det är ju det jag sagt hela tiden, Xerzes, fast med andra ord.  ;)Alla hundar har kommit till genom någon form av avel. Människan har hela tiden försökt anpassa hunden (vargen) efter sina behov. De är lokala varianter av sitt ursprung, mer eller mindre hårt avlade. De äldre hundraserna var uteslutande ämnade för någon form av arbete. Idag är de flesta hundar "levande gosedjur" för att tillfredställa något behov hos oss människor.
Först på senare tid har det blivet inflation i rashysteri och stamtavlor. Men de flesta "moderna" raser har ju korsats fram av folk som av någon anledning viljat "förbättra" eller ändra på en eller flera raser. Det har ju t.om. varit lite häftigt att designa sin egen ras.
Men det gjorde ju Kineserna redan för flera tusen år sedan: Pekingese, Chow chow m.fl.

Mistah

  • Inlägg: 35
Re:Blandrashundar
« Svar #36 skrivet: 11 jan-08 kl 01:44 »
Jag tycker hela debatten om blandraser har blivit lite snedvriden. Plötsligt är ren ras viktigare än hundarnas hälsa, utseendet viktigare än bruksegenskaperna. Det finns ju många exempel på blandraser som blivit accepterade och t o m godkända som renrasiga, t ex hovawart, flatcoated retriever, eurasier och saarloos wolfhond.

Självklart ska de som vill ha rena raser bevara dem, men frågan är vad som är viktigast - en ren stamtavla eller låg inavelsgrad och friska hundar?

birgit

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #37 skrivet: 11 jan-08 kl 07:31 »
Håller med Mistah.
Men även de raser som ÄR gamla och har besuttit en specifik bruksegenskap har ju kennelvärlden lyckats förstöra bruksvärdet hos och underminerat hälsa till förmån för utseende.

Hade bevarandet av äldre raser gått ut på att ta tillvara på friska, sunda och aretsdugliga hundar hade säkert även jag rättat in mig i ledet.

Däremot är jag inte för att man blandar raser hej vilt i en och samma hund. 4- 5vägs korsningar med hundraser som inbördes är fullkomligt olika. En olycka kan hända, men inte planerad avel. Korsar man bör man ha en tanke med det.

Kharro

  • Inlägg: 99
  • "Livet är för kort för att deppa..."
    • Notzotzon
Re:Blandrashundar
« Svar #38 skrivet: 11 jan-08 kl 11:50 »
Håller med Mistah.
Men även de raser som ÄR gamla och har besuttit en specifik bruksegenskap har ju kennelvärlden lyckats förstöra bruksvärdet hos och underminerat hälsa till förmån för utseende.

Hade bevarandet av äldre raser gått ut på att ta tillvara på friska, sunda och aretsdugliga hundar hade säkert även jag rättat in mig i ledet.

Däremot är jag inte för att man blandar raser hej vilt i en och samma hund. 4- 5vägs korsningar med hundraser som inbördes är fullkomligt olika. En olycka kan hända, men inte planerad avel. Korsar man bör man ha en tanke med det.

Håller med fullt där jag med...
Bor med min sambo och 3 barn 2 katter och 3 hundar(och en änglahund) i ett litet hus på en kulle vid skogens kant med utsikt över åkrarna.

Carlsson

  • Gäst
Re:Blandrashundar
« Svar #39 skrivet: 11 jan-08 kl 18:17 »


Hade bevarandet av äldre raser gått ut på att ta tillvara på friska, sunda och aretsdugliga hundar hade säkert även jag rättat in mig i ledet.




Varsågod och ställ dig i ledet då! ;D ;D
Vi som föder upp västgötaspets jobbar just under dessa kriterier!


För övrigt håller jag inte med dig (eller de som tycker som du )på många punkter... ;D  :D  ;D





 



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

387 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser