Jag skulle misstänka mögel om det var svarta fläckar på halmstråna. Det kan finnas mycket mögel och bakterier i halm utan att det syns så tydligt.
Jag köpte prover ur två halmpartier för några veckor sedan, båda skördade, som det heter, "utan en droppe regn på sig".
Jag blev misstänksam när jag kollade närmare på halmen, i det ena partiet var det rätt många små svarta fläckar och i det andra partiet lite grann. Dessutom såg man ett moln med fint damm om man drog ur en tuss ur balarna om man tittade ur rätt vinkel.
Jag gjorde hygieniska analyser på båda partierna och det visade sig att båda hade höga väden av mögel och bakterier och de bedömdes ha nedsatt hygienisk kvalitet.
Jag har också funderat om halmen kan ha möglat redan när den stod på fältet, eller om balarna kanske inte var tillräckligt torra när de pressades.
Om man drar ut en tuss och lyser underifrån med en stark ficklampa (och kollar underifrån samtidigt) kan man se om halmen dammar. (Dammet kan vara svårt att se vid fel ljusförhållanden) Det är ofta ett tecken på mögel. Det är så jag har upptäckt misstänkt mögel och jag har (tyvärr) haft rätt i de fall jag har testat. Jag tycker inte det mögliga grovfoder jag har stött på har luktat så väldigt mycket mögel.
Själv är jag rätt pesimitisk när det gäller chansen att hitta grovfoder och halm av bra kvalitet. Min mamma pratade med lantmännens grovfoderrepresentant och han berättade att de alldra flesta hö som han har analyserat hygieniskt i år har visat sig ha nedsatt kvalitet.