Nej jag tog inte rätt på levern. Vi har inte riktigt den traditionen hos oss och just lever är nog den enda biten på djuret jag själv har svårt för. Vad gör du med levern? Jag kanske borde prova nästa gång. Min man gillar lever så jag kan ju i alla fall ta till vara den åt honom.
Jaganvänder ett recept som Tomas Ekberg använde på TV4. (jakt & fiske)
Det hette Nannas lever och var igentligen till för rådjurslever. Men funkar bra till älgkalv också.
4 portioner
1-2 rådjurslevrar
1/2 l röd mjölk
idealmjöl
smör
3 dl vispgrädde
0.5-1 msk koncentrerad vilt fond
3 blad salvia
1 msk portvin eller konjak
salt
peppar
Gör så här:
Skiva levern i tunna skivor (ca 1 cm) och lägg den i mjölk för att dra ut blod och mildra smaken i ca 1 timme.
Blanda idealmjöl, salt och svartpeppar. Torka av levern och vänd den i mjölblandningen stek den hastigt i smör tillsammans med salvian tills den fått en yta och slutat gunga, men fortfarande är rosa inuti.
Häll över grädden, tillsätt fonden och en skvätt portvin/konjak.
Låt koka ihop och servera genast.
Jag brukar använda 5dl grädde då jag vill ha mycket sås. Brukar använda päronkonjak. (för det finns alltid hemma.

)