Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bedövning vid slakt  (läst 653 gånger)

Tossefarmors

 • Inlägg: 135
  • Dalsland
bedövning vid slakt
« skrivet: 19 aug-20 kl 09:58 »
Har läst i flera inlägg att man kan bedöva tupp/höna med ett slag i huvudet, var slår jag då? Tycker det är för besvärlig att slå dem mot kubbe mm.

Efwa

 • Inlägg: 158
  • Uppland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #1 skrivet: 19 aug-20 kl 10:17 »
Man kan göra på olika sätt.

För mig är det absolut enklast att ta tag i vingarna i ett tag över ryggen på dem och hålla dem i benen och dänga bakhuvudet i vår stenmur. Hittills har det varit det absolut säkraste sättet. Två stadiga tag, huvudet ordentligt exponerat och jag kan svinga hårt och snabbt.

Det jag tänker mig med gäss och ankor sedan, som ju är tyngre, är att hänga dem upp och ner i en avklippt vägkon/slaktkon och slå dem hårt i bakhuvudet med en hård pinne, batong, järnrör eller dyligt för att sedan skära av halsen snarare än hugga. Det går ju att göra med höns också, så har man dåliga händer eller är svag så är ju detta sätt att föredra kan jag tycka.

Med vaktlar tar jag tag i benen och ena vingen, vilket gör att de sträcker ut halsen, och slår dem med en metallpinne i bakhuvudet. De är för små för att ta tag i ben och vingpar över ryggen och slå i muren för de drar in huvudet och jag slår sönder mina knogar.

Marsian

 • Inlägg: 7
  • Södermanland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #2 skrivet: 30 aug-20 kl 20:07 »
Det låter så extremt ;(   
Kan man inte bedöva dem med än veterinär?
Veterinär gjor det säkert på human och etisk sätt, eller?

Tossefarmors

 • Inlägg: 135
  • Dalsland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #3 skrivet: 31 aug-20 kl 09:31 »
Marsian att ta hit veterinären skulle bli väldigt dyrt, det är en hög kostnad per djur. Att bedöva djuret och antingen ta av huvudet eller skära av halspulsådern låter väldigt extremt, men det är på det sättet vi får slakta våra djur på. Men gör man bara på rätt sätt, så är det både snabbt och "humant" för djuret, men jag ville bara veta var jag skulle slå, så att det inte blev fel, men nu har jag fått hjälp, och då går det mycket lättare.

Efwa

 • Inlägg: 158
  • Uppland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #4 skrivet: 31 aug-20 kl 10:32 »
Det låter så extremt ;(   
Kan man inte bedöva dem med än veterinär?
Veterinär gjor det säkert på human och etisk sätt, eller?

Att döda ett djur är aldrig utan dramatik oavsett om man slår dem i huvudet eller åker till veterinären.

Om man gör det hemma med en bedövning (slå i huvudet) så sker det oftast ca 1-3 minuter tills att den är bedövad och död efter att man hämtat djuret i hagen om man varit ordentligt förberedd.

Att ta ett djur till veterinären/slaktaren stressar också djuret. Till och med det djur som är van att åka bil och till veterinär känner av stress och ett djur som aldrig åkt bil kanske ska åka 15 minuter upp till en timme i bil innan den blir bedövad av veterinär känner stress en mycket längre tid.
När det gäller större djur är man ju i många fall tvungen att välja slakttransport och väljer man rätt så minimeras helt klart stressen hos djuret.

Jag tror vår värdering i att det är humant ligger i att den verkar "somna" in i bedövningen snarare än att brutalt bli slagen i huvudet men man vet att djur i hög grad kan känna stor stress i att "somna" och bli bedövade och inte kunna göra något åt det. Det känns dock bättre för oss att se ett djur somna istället för att snabbt bli hjärndöd och skaka/bli slappa.

Så, frågan man måste ställa sig när man bestämmer sig för en avlivning/slakt är vad som är bäst för djuret, inte vad som är bäst för ägaren. Däri ligger etiken.

Brutalt är inte automatiskt oetiskt eller icke humant. Det är viktigt att skilja på sakerna.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11018
  • Östergötland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #5 skrivet: 31 aug-20 kl 10:52 »
Det svåra är att få till ett bra slag. Det finns de som använder bultpistol, antingen med svagast laddning eller en sådan som har fjäder och används till kaniner. Även grövre luftvapen (5,6mm) används. Då vet man att träffen tar på samma ställe var gång. Jag har länge funderat på att fixa en fjäderdriven hönsknackare, men inte kommit dit än.

Höns är ju lite luriga, de har sådana dödsryckningar att det känns som om man gjort fel.

Permission

 • Inlägg: 980
  • Uppland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #6 skrivet: 31 aug-20 kl 19:33 »
Håll på ett sådant tag (jag brukar hålla djuret under armen med huvet framåt) att du kan slå ett hårt slag precis bakom kammen, gärna snett vinklat framåt.

I praktiken så dör djuret av slaget, sedan avblodas den genom att huvet skärs/huggs av.

Ska man ha produktionsdjur/jordbruksdjur så krävs det lite stake av djurägaren.

Kreacon

 • Inlägg: 562
  • Övriga världen
SV: bedövning vid slakt
« Svar #7 skrivet: 20 sep-20 kl 00:42 »
När jag slaktade mina första tuppar för ett år sedan tyckte jag det var jättejobbigt med just bedövningen.
Höll då i fötter och vingspetsar med tuppen vänd mot mig. Provade att slå mot både sten och en ståltunna men det kändes aldrig tillräckligt säkert. Ibland blev slaget för löst och det kändes verkligen inte bra. Eller det handlade nog om dålig träff snarare än för löst.

Nu använder jag en hemmagjord slakttratt och det är en avsevärd skillnad. Jag fångar in tuppen, lägger den upp och ner i tratten, tuppen är helt lugn, blir omsluten av tratten och ligger upp och ner. Sedan Tar jag ett järnrör, smäller till den i bakhuvudet och skär sedan av halspulsådern. Blodet rinner ner i en hink som jag sedan använder till gödsel. Minimalt med dödsryckningar oftast. Vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken dock.

Fördelarna med tratten upplever jag är att det är en lugnare och smidigare process, den känns säkrare på så sätt att resultat blir bra varje gång.
Jag har båda händerna fria och handskas överlag mindre med djuret, vilket jag upplever positivt för djuret.

Kreacon

 • Inlägg: 562
  • Övriga världen
SV: bedövning vid slakt
« Svar #8 skrivet: 20 sep-20 kl 00:45 »
Tratten är för övrigt gjord av en 20 L hink som jag skar bort botten på. Efter det klyvde jag hinken mellan botten och toppen. Formade som en kon och fäste ihop med buntband som jag borrat hål för. Har även hört att folk köpt en kon och bara sågat bort toppen.

Pumba

 • Inlägg: 258
  • Småland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #9 skrivet: 20 sep-20 kl 10:39 »
Brukar nocka dom dem ett vedträ eller baksidan av yxan, då kan man låta dem gå och picka på marken och slå ut dem i en hyfsat lugn miljö.

jag försöker hålla fast djuret efter huvudet är avhugget, det värsta är ju de som får för sig att dra iväg så man blir halvt dränkt i hönsblod.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11018
  • Östergötland
SV: bedövning vid slakt
« Svar #10 skrivet: 20 sep-20 kl 11:24 »
Här har jag en tratt som jag stoppar tuppen i direkt efter att huvudet åkt av, då slipper man oftast blodskvätt eftersom dödsryckningarna kommer i tratten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

390 gäster, 5 användare
countzero, lassejohansson22, Fundersam, PetterJ, Widevitt

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser