Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gäddfärs  (läst 404 gånger)

mattias_33

  • Inlägg: 426
    • Hälsingland
Gäddfärs
« skrivet: 18 mar-20 kl 16:05 »
Var och anglade igår så idag stod jag och malde och gjorde diverse blandningar.

Mått med färs var en russinburk, den vita med rött lock.
2 ägg
ströbröd efter behag
salt rikligt
Curry

Blev en gul smet. Lite kladdig dock. Fick ha olja för att lyfta burgarna (biffarna)

Nu till det konstiga. Den påminde väldigt mycket om chicken nuggets med currysås man kan köpa på snabbmatställen.

Nu kan jag dock äta fiskburgare varje dag hela året. Vi fick 27 gäddor på anglingen upp till 3kg. Tror jag malde ca 10 kg gädda, levande vikt då.
Blev iaf 6 russinburkar totalt.
Katterna slickade i sig en del också då formar skulle rengöras.
Dang Dang We!

Tångräkan

  • Inlägg: 797
    • Åland
SV: Gäddfärs
« Svar #1 skrivet: 18 mar-20 kl 17:26 »
Curry i gäddfärs! Det är nog värre än att svära i kyrkan! Här kommer ett "riktigt" recept:

400 g gäddfilé (gärna med en liten del rökt fisk) i bitar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vatten
2 msk potatismjöl
2 ägg

kör allt i matberedare 5 minuter, forma biffar med våta händer. Värm stekpannan och lägg i lite olja och en klick smör som du låter bli brynt innan sänker temperaturen och steker 3-4 minuter per sida.

Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

mattias_33

  • Inlägg: 426
    • Hälsingland
SV: Gäddfärs
« Svar #2 skrivet: 18 mar-20 kl 19:56 »
Jag tycker curry är gott  Yess
Dang Dang We!

Tångräkan

  • Inlägg: 797
    • Åland
SV: Gäddfärs
« Svar #3 skrivet: 19 mar-20 kl 19:02 »
Det gör jag också. Men det tar över. Fast det är klart, har du 27 gäddor gör det kanske inte så mycket om du inte kan känna smaken av alla. Men här skojar man inte om fisk och tillagning av fisk. Fisket har varit livsnödvändigt för oss och råvaran respekteras högt.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Svart

  • Inlägg: 535
  • tills jag hittar något mörkare
    • Västergötland
    • Min butik på Etsy.com
SV: Gäddfärs
« Svar #4 skrivet: 20 mar-20 kl 08:46 »
Roligt med fler som förstår att uppskatta gädda! Här på västkusten har jag ännu inte pratat med nån som ens smakat själv, de bara muttrar om kattmat.
Jag fick upp ett par härom sommaren och vi som smakade gäddfile och färsburgare minns dem med välbehag.

Kanske beror det på sjön och vattenkvaliten? Kanske smakar de ingen vidare från fel sjö?
Idag har jag inte sett en enda fotgängare som saknade reflex. Tänk på det.

Tångräkan

  • Inlägg: 797
    • Åland
SV: Gäddfärs
« Svar #5 skrivet: 20 mar-20 kl 09:43 »
Så kan det vara. Här äter man mycket gädda och på vissa öar är det ingen riktig jul utan julgädda. Då serveras den med pepparrotssås (som för övrigt också har en ganska stark smak så jag kanske måste ge mig men pepparrot växer vild på öarna så den får väl betraktas som en lokal gröda). Jag brukar göra brasgädda över öppen eld, en delikatess!
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

mattias_33

  • Inlägg: 426
    • Hälsingland
SV: Gäddfärs
« Svar #6 skrivet: 21 mar-20 kl 06:20 »
Jag är uppväxt på gädda från en 2 meter djup dysjö. Inget fel på den gäddan. Och då fick den ligga i båtens botten till sena kvällen i stålande solsken.
Mycket beror ju på hur man tillagar den.

Gäddan är tvärtom mot laxfiskar. En öring i stekpannan och man må stå på ständig vakt. Lite för mycket och den blir hemskt tråkig, nästan oätlig.
Gäddan däremot ska man brassa på. I ugn kör jag 200 grader och varmblås på. Det gäller nästan att få det yttorra hela vägen in till benet.
Tror nog gäddan skulle passa bra på grillen. Dock grillar jag väldigt sällan.
Dang Dang We!

Tångräkan

  • Inlägg: 797
    • Åland
SV: Gäddfärs
« Svar #7 skrivet: 21 mar-20 kl 09:47 »
Har aldrig grillat gädda, den blir nog torr. Men brasgädda fyller du med smör, citronskivor och färska örter, kanske lök, och packar in i vått bakplåtspapper, tätt. Sedan virar du en hel tidning runt den också, riktigt tajt, rakar undan brinnande ved och lägger hela paketet på glödbädd.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

607 gäster, 7 användare (1 dolda)
Ping, hofboss, peter qvist, backabjorn, per.martinsson, Litchikiwi

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser