Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Föda upp broiler/kycklingar i Gambia  (läst 250 gånger)

IngelaM

  • Inlägg: 1
    • Övriga världen
Föda upp broiler/kycklingar i Gambia
« skrivet: 24 feb-20 kl 14:00 »
Min familj i Gambia behöver utöka inkomsten. Vi har köpt en inhägnad mark 25X35 m som vi funderar på att starta kycklinguppfödning på.
Vi kan ingenting om det här. Det blir ju afrikanska raser förstås men var hittar jag information om hur vi bäst går tillväga? Mycket tacksam för råd. Jag tänker att det finns mycket kunskap i Sverige som går att överföra. Både att få bättre kött och friskare djur

karsan

  • Inlägg: 1744
    • Södermanland
SV: Föda upp broiler/kycklingar i Gambia
« Svar #1 skrivet: 24 feb-20 kl 16:48 »
Det finns antagligen en massa rovdjur och snyltdjur i Afrika som vi inte har en aning om. I Amerika säger folk att höns äter allt som inte äter dem först. De brukar ha värre rovdjur än vi. Tvättbjörnar (raccoons) och pungråttor (opossums) är svåra där. Hönsmaten är säkert lockande för många snyltare.  Ormar och råttor kan äta ägg, apor också. I Sverige attackerar hökar uppifrån så vi har nättak över hönsgården.  Antagligen bra att dela upp hönsgården i avdelningar för olika behov.

Höns vill sitta högt på natten, så hönshusen ska vara höga.  Tror det är bra att ha dem på stolpar med metallkjolar runt så att djur inte kan klättra upp.

Antagligen bättre att mata hönsen en eller två ggr om dagen och inte mer än de äter upp direkt än att låta maten vara framme jämt. Höns har en kräva att förvara mat i och kan äta mycket på en gång. Gärna på kvällen i hönshuset så att de säkert går in.

De behöver både sol och skugga.

Fråga lokalbefolkningen om vilka som är de värsta farorna. 

Höns kan hitta hel del mat själva.  Frön, maskar  och insekter är  huvudfödan men de äter i princip allt som mänskor äter och lite till.  Gillar frukt. Dock är avokado giftigt för fåglar.  Lök tveksamt.  De hittar så klart mest själva om de går fritt. Höns går hem på natten.  Men extra många faror om de går fritt. Så i Sverige är det vanligt att bara släppa hönsen fritt när man kan vara ute med dem.

Extra kalk är nödvändigt om man vill ha ägg. Grus behövs till matsmältningen i muskelmagen.

Börja i liten skala och se hur det går.
Lycka till.


karsan

  • Inlägg: 1744
    • Södermanland
SV: Föda upp broiler/kycklingar i Gambia
« Svar #2 skrivet: 24 feb-20 kl 16:58 »
Ser nu att du specifikt skriver broiler. Samt afrikanska raser. Jag vet inte om det går ihop.  Västvärldens broilers är högt specialiserade raser som äter och skiter hela dagarna och inte har ett uns självbevarelsedrift.    De blir slaktfärdiga, stora som vanliga vuxna höns på 7 veckor när våra svenska lantraser är mindre än koltrastar, och troligen de afrikanska raserna med.    De behöver nog ganska specifik mat och rätt temperatur, högre de första veckorna än senare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser