Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.  (läst 1329 gånger)

malarmaster

 • Inlägg: 4209
  • Småland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #20 skrivet: 24 feb-20 kl 21:37 »
testodlingar i USA visar att växter inte växer bättre med ökade halter av CO2. För att det skall ske behövs riklig tillgång till näring och vatten. Och naturen gödslar vi ju inte. vatten beror på hur vädersystemen slår,torkan är utbredd i stora delar av världen medan andra får överskott av vatten. Så min fråga kvarstår. Har vi fått mer växter på jorden eller minskar växtligheten globalt sett?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10773
  • Östergötland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #21 skrivet: 24 feb-20 kl 23:18 »
Vi har större mängd biomassa nu, ja.

Koldioxidökning bidrar till ökad tillväxt om inte något annat är hämmande. Visst, om man får fri tillgång på godis, men inget vatten, så kommer man inte att gå upp i vikt. Växterna har CO2 som en byggsten, och höjer vi halten i atmosfären så pass att den inte är en bristvara längre, så kommer ökad tillgång inte att ge ökad tillväxt. Men där är vi inte än.

Och nu för att gå tillbaks till TS fråga, ja man utvinner koldioxid ur luften med hjälp av växter. Växterna tar upp koldioxid ur luften och omvandlar den till kolhydrater med hjälp av solljuset. Fotosyntes heter det och är ingen skröna. Vill man ha bort kolet ur kretsloppet så kan man inte äta upp växterna eller kompostera dem, då kommer kolet återigen ut som koldioxid (eller ännu värre som metangas).

karsan

 • Inlägg: 1773
  • Södermanland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #22 skrivet: 25 feb-20 kl 11:58 »
Andra smarta sätt att binda koldioxid är att bygga hus av  trä och möblera med trämöbler.  En del finns väl nu också bundet i böcker på träbokhyllor runt om i världen.  Fast något spännande högteknologiskt är det ju inte.

Berberis

 • Inlägg: 855
  • Närke
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #23 skrivet: 02 mar-20 kl 12:49 »
Att gödsla med koldioxid eller inte, det är en riktig tvistefråga. Det sprutas in i växthus för att öka tillväxten. Alla som säljer gasen för det ändamålet, betonar dess välsignelser, högljutt och bestämt. Klimatskeptiker (som förnekar klimatförändringarna) tycker också att det är en bra idé.
Risken för negativa effekter är dock stor. Med extra koldioxid kan grödor växa snabbare och bli större. Det sker sannolikt på bekostnad av mängden protein. Även mängden zink, järn och selen påverkas negativt. Med mera. Hittade en artikel i Forskning och Framsteg:
https://fof.se/tidning/2012/5/artikel/okad-vaxthuseffekt-ger-samre-grodor

Som konsument blir jag grundlurad, när frodigare växter får ett sämre näringsvärde. Metoden är förhoppningsvis inget för alternativodling.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10773
  • Östergötland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #24 skrivet: 02 mar-20 kl 13:09 »
Som konsument blir du alltid lurad. Vare sig det är snabbväxande grödor, broiler eller vatteninsprutning i diverse produkter.

Tycker det är tråkigt det här med klimatförnekare och de som bara ser elände med klimatförändringen och låter det gå ut över alla hörn och kanter. Alltså, visst växer det bättre med högre koldioxidhalt, men det är ju inte det vi vill ha, för det för med sig andra negativa sidor. Sorgligt med människor som bara ser en sida och likt en religiös bokstavstroende sväljer sektens budskap. Menar inte dig Berberis (såg att det kunde tolkas så, fast jag reflekterade över länken).

Berberis

 • Inlägg: 855
  • Närke
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #25 skrivet: 02 mar-20 kl 16:14 »
Javisst, artikeln i länken pekar åt ena hållet, medan andra artiklar pekar åt motsatt håll. I detta omtvistade ämne är motsättningarna hårda och skarpa.

malarmaster

 • Inlägg: 4209
  • Småland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #26 skrivet: 02 mar-20 kl 19:04 »
en vetenskaplig undersökning slår försäljarargumenten. För att en växt skall kunna växa bättre med CO2 krävs tillgång till vatten och näringsämnen. givetvis är det lättare att fixa det i ett växthus och visst finns belägg för att det växer bättre,ger större skördar men nya belägg visar samtidigt att växterna mår dåligt dvs de saknar vissa ämnen. Det är just det som är det nya i dagens forskning,man mäter inte bara växthastighet o storlek utan vad produkterna innehåller i slutänden. det är ju faktiskt det som är viktigast ur en konsumentvinkel. En god tomat eller en smaklös .
Alla här vet ju hur en drivhustomat smakar jämfört med en hemmaodlad.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10773
  • Östergötland
SV: Koloxid ur luft till drivbänkar och växthus.
« Svar #27 skrivet: 02 mar-20 kl 19:29 »
Jojo, men du kan alltid pressa djur och växter att växa fortare, det är det som sker hela tiden i den heliga tillväxtens namn. Det är inget unikt med CO2. Vare sig du pressar växterna med kväve, fosfor, koldioxid, ljus eller värme för att få högre utbyte. Och att ta fram sorter som klarar det. Något är alltid begränsande. Och det är ingen nyhet att man kan döda växterna med för mycket vatten, gödning, solljus o s v.

Koldioxid är något växterna kan använda, det kommer man inte ifrån hur mycket man än tycker att den människoskapade koldioxidökningen är dålig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

403 gäster, 10 användare (1 dolda)
jeanettewikander, malarmaster, Beltimdes, grimbart, MagnusLey, nifa, Mata Datan, Torkel, stephanw

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser