Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Var finna motor till fräs som ska fästas på metallsvarvens släde?  (läst 362 gånger)

ärt

 • Inlägg: 570
  • Halland
  • www.lillanabben.se
Har en gammal metallsvarv där släden förflyttas med ratt. Den har två motorer. en för högre hastigheter o en för lägre. I den tillverkningen jag har är ett av momenten en två spindlig fräsning. Görs nu i en sinkmaskin men trots att spindlen har hjälp av en pneumatisk kolv för att göra fräsningen är det drygt o tungt. Så jag vill sätta en högvarvig motor (ca 7000rpm) på släden låta delen snurra långsamt o mata fram släden. Motorn bör ligga på 1 kw. Det jag kommit fram till nu är att:
 Motorers lagring är oftast inte dimmensionerade efter radielt moment.
 standard på motor varvet ligger på (de högvarvigare) 2700 rpm
 priset för en ny sådan med rätt lager o varvtal ligger runt 30 000 :-
 att ändra varvtalet kan ske med frekvensomvandlare
 Typ av frekvensomvandlare avgör motorn
 Man kan sätta "chuck" direkt på motoraxeln (ska greppa 13mm) om motorn har anpassad lagring.
  Letar nu på alla de begangnat sidor jag känner till o rotar på skroten. Enligt elektrikern är frekvensomvandlaren en dyr o inte helt enkel sak. Verkar finnas fler av dessa begangnat än motorer så nu tänker jag börja i den enden. Finna lämplig frekvensomvandlare o sedan leta efter motorn som passar denna.
 Nån som har tankar om detta? eller rentav delar till salu.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

torbjorn

 • Inlägg: 11527
  • Medelpad
Om du vill ha en högvarvig reglerbar motor billigt så föreslår jag att du plockar motor (typ seriemotor med kollektor) + tillhörande motorstyrning från någon 80-90-tals tvättmaskin.  Maskiner som har helt mekaniskt programverk (alltså ingen microcontroller) har ofta motorstyrningen uppbyggd kring en triac och en IC som heter TDA1085, de är lätta att modifiera för egna behov.
Tänk dock på att tvättmaskinsmotorn brukar vara helt okapslad, så man måste bygga in den på lämpligt sätt för att skydda den mot spån (men ändå se till att den får den kylluft den behöver).

Det är bara asynkronmotorer som kräver frekvensomriktare för varvtalsreglering. Kollektormotorer (permanentmagnet, seriemotorer mm) kan regleras med enklare medel.

Om du hellre vill arbeta med likström och lägre spänningar (t ex 24 eller 48 V), så kan man hitta varvtalsreglerade motorer i rätt storleksordning i t ex skrotade städmaskiner.

ärt

 • Inlägg: 570
  • Halland
  • www.lillanabben.se
Hittade just en 2,2 kw 2800 rpm som suttit på en byggsåg = klingan fäst på axeln. Ser ut att vara en 220v motor. Där borde ju kapslingen vara ok för snickeri. O lagren anpasade till den radiella belastningen. Men vad säger de om man tredubblar varvtalet? Låter de då som en stucken gris? Går kanske att byta. Menar du Torbjorn att varvtalreglera en sån motor är änklare än en tre fas motor?
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

torbjorn

 • Inlägg: 11527
  • Medelpad
Är det 220 V enfas eller trefas?
Enfas asynkronmotorer brukar inte vara lämpliga att köra med frekvensomriktare, detta för att startkondensatorn är anpassad för en och endast en nätfrekvens (vanligen 50 Hz). En sådan motor är egentligen en tvåfasmotor, den skulle kunna gå att köra med frekvensomriktare utan startkondensator om det går att få frekvensomriktaren att lämna tvåfasspänning med 90° skillnad mellan faserna (alltså inte 120° som vid symmetrisk trefas). Men åtminstone jag har hittills aldrig sett en frekvensomriktare som har denna möjlighet.

Om man inte behöver ta ut fulla effekten ur en asynkronmotor så kan man köra den på sänkt spänning och då blir den mycket tystare, man slipper det mesta av "magnetiska" oljud i och med att statorplåten inte blir så hårt magnetiskt mättad.

De motorer som är lätta att varvtalsreglera är alltså kollektormotorer, INTE asynkronmotorer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

387 gäster, 6 användare
Cim, per.martinsson, gorlan, von tratt, evabenke, shaleldom82

* Forum

* Om tidningen Åter-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser