Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur gör vi nu?  (läst 407 gånger)

MinnaJosefin

 • Inlägg: 29
  • Skåne
Hur gör vi nu?
« skrivet: 06 jul-19 kl 10:12 »
Hej! Nu har vår ruvande blandrashöna blivit mamma! Hon är avskild från dom andra och i förrgår kväll hörde vi det första pipet under henne! Hon ligger på 6 ägg och vi vet inte hur många som har kläckts. Grejen är att hon har inte flyttat på sig alls för att äta eller dricka och vi har inre sett kycklingen som har kläckts än.. Hur länge klarar sig kycklingen som kläckts utan mat och vatten, att bara ligga under henne? När ska vi plocka bort kvarvarande ägg som inte kläcks? Vi vet som sagt inte hur många av dom 6 som kläckts men tänker att hon snart borde ta hand om den kycklingen som vi hör?! Vi blir oroliga att den kommer ligga och dö under henne om hon inte börjar ta hand om den snart... väntar hon på att fler ska kläckas?

FolkrepublikenBergsjö

 • Inlägg: 17
 • Folkrepubliken Bergsjö's officiella konto
  • Värmland
SV: Hur gör vi nu?
« Svar #1 skrivet: 06 jul-19 kl 11:03 »
Hej! var bara lugn. Kycklingarna klarar sig några dygn, iallafall tre på näringen dom får med sig i gulesäcken, resterna av gulan från ägget som dom drar in genom naveln innan dom kläcks.

Det tar några timmar för nykläckta kycklingar att torka och bli säkra på foten nog att hänga med mamma ut på matjakt med, så dom mår bara bra av att mysa lite i fjädrarna innan livet startar på riktigt!

Selmavind

 • Inlägg: 2
  • Bohuslän
SV: Hur gör vi nu?
« Svar #2 skrivet: 06 jul-19 kl 12:07 »
Ingen fara alls de första dygnen. Lyft hönan försiktigt i övermorgon och plocka bort lite skal från kläckningen och då ser du med om det ligger mörka ägg som luktar lite illa och inte hör något pip i, ta bort dem så slipper du ev rutten gegga bland de andra:)
Fött upp de allra flesta Gårdsjur, och odlat mycket. Testat på allt från ystat egen ost till renoverat gårdar.

MinnaJosefin

 • Inlägg: 29
  • Skåne
SV: Hur gör vi nu?
« Svar #3 skrivet: 06 jul-19 kl 13:07 »
Åh, tack för era svar! Nu känns det mycket bättre:) vi har bara haft höns sen höstas och detta är vår första kull så vi har inte så stor koll även fast vi hela tiden försöker lära oss.. tack för era svar!:)

MinnaJosefin

 • Inlägg: 29
  • Skåne
SV: Hur gör vi nu?
« Svar #4 skrivet: 07 jul-19 kl 10:19 »
Imorse hade hönan hoppat ur sin plats som vi fixat till henne (ingen aning om hur hon klarat det), och lagt sig i redet igen som hon låg i från början. Där hon hade legat nu låg 5 ägg okläckta och en död kyckling halvvägs ut från skalet... blir så ledsen.. tror ni att hon kommer vilja fortsätta ruva, hon har lagt sig i ett tomt rede, eller hon kommer strunta i det nu när det inte blev kycklingar?

FolkrepublikenBergsjö

 • Inlägg: 17
 • Folkrepubliken Bergsjö's officiella konto
  • Värmland
SV: Hur gör vi nu?
« Svar #5 skrivet: 08 jul-19 kl 22:11 »
Vad tråkigt! men sånt händer, tycker att det händer oftare för förstagångsmammor med.

Om hon ligger kvar och beter sig som en surhöna kan du alltid testa lägga dom kvarvarande äggen under henne och se vad som händer, men ha inte för höga färväntningar.. svaret kanske kommer väl sent med.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

837 gäster, 3 användare (1 dolda)
torparkerstin, Banelinjen

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser