Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Dalarna Framtiden för småbrukarna - Hur vill vi ha det?  (läst 1116 gånger)

Småbrukarna Dalarna

 • Inlägg: 5
  • Dalarna
Dalarna Framtiden för småbrukarna - Hur vill vi ha det?
« skrivet: 03 mar-19 kl 20:49 »
Småbrukarförbundet bjuder in till två träffar för samtal om småbrukandets villkor och framtida möjligheter för hållbar utveckling i Dalarna. Info om organisationen, verksamheten och aktuellt.

- Tisdag 2 april 18.30-20.30 på Stiernhööksgymnasiet, Tunet, Masvägen 15, Rättvik.

- Tisdag 9 april 18:30-20:30 på Wahlmans Café, Stora Torget, Hedemora.
Wahlmans Cafe ligger granne med Byggnadsvårdsbutiken (som är öppen till kl 18)

Program för kvällen:
- Inledning och aktuella frågor för framtida möjligheter även för småbrukarna
- Hur vill vi ha det? Vad behöver vi? Hur kan vi göra det bättre?
- (Rättvik 2/4) Anders Persson, styrelsen Sveriges Småbrukarförbund.
- (Rättvik 2/4) Kristian Olofsson, Sveriges Fäbodbrukare. 
- (Hedemora 9/4) Jonas Wangsten, ordförande Sveriges Småbrukarförbund.
- Vi bjuder på fika
- Diskussion och sammanställning av synpunkter, förslag och frågor.
- Sammanfattning: Hur vi kan arbeta vidare med småbrukandets intressen i Dalarna.

Kom och lämna dina förslag och synpunkter!
Varmt Välkomna till träffarna!

Anmäl gärna deltagande för planering av fika:
Kontaktperson: Yngve Thorné, Skattlösberg
yngvethorne@gmail.com
070-625 96 06

Läs mera om Förbundet Sveriges Småbrukare på FB
https://sv-se.facebook.com/smabrukarna/
« Senast ändrad: 03 mar-19 kl 22:34 av Småbrukarna Dalarna »

Småbrukarna Dalarna

 • Inlägg: 5
  • Dalarna
SV: Framtiden för småbrukarna - Hur vill vi ha det?
« Svar #1 skrivet: 25 mar-19 kl 20:43 »
Vid träffen i Rättvik den 2 april kommer Anders Persson också att informera om aktuella nya kurser i småjordbruk och fäbodbruk från sitt engagemang vid Hälsinglands utbildningsförbund i Söderhamn.
Passa på tillfället att få veta mera och ställa frågor direkt till Anders om dessa intressanta möjligheter för praktiskt lärande och teoretisk utbildning med fokus på småbrukande och fäbodbrukande för en omställning till långsiktigt hållbar försörjning.   
Läs mera här: http://hufb.se/vuxenutbildning/anvandbart/nyhetsarkivvuxenutbildning/vuxenutbildning/nyavarianteravsmabruk.5.4bba370c16712115c56f21e2.html
« Senast ändrad: 26 mar-19 kl 14:14 av Småbrukarna Dalarna »

Småbrukarna Dalarna

 • Inlägg: 5
  • Dalarna
SV: Framtiden för småbrukarna - Hur vill vi ha det?
« Svar #2 skrivet: 29 mar-19 kl 22:43 »
Vi kommer att kunna ge alla deltagare vid båda träffarna ett varsitt nummer av medlemstidningen Småbrukaren. En Tidskrift för småbrukare, mathantverkare och konsumenter.
Det första färska numret i år har nyss kommit ut, med bland annat aktuella artiklar om grönsaksproduktion, gräsbetesskött, framtidsspaning och enskilda avlopp.
Välkomna alla intresserade!

Småbrukarna Dalarna

 • Inlägg: 5
  • Dalarna
SV: Framtiden för småbrukarna - Hur vill vi ha det?
« Svar #3 skrivet: 07 apr-19 kl 18:51 »
Vid träffen i Hedemora den 9 april kan Jonas Wangsten diskutera kring arbetet med det nya Landsbygdsprogrammet. Kan det verkligen vara meningen att Sverige ska fortsätta att driva på strukturrationalisering, stordrift och ökad frihandel? Är det rimligt att öppna upp för att aktiebolag ska kunna äga jordbruksmark? Och hur är det egentligen - vill nu verkligen staten minska antalet betesdjur?

Småbrukarna menar att man ska värna om småjordbruken, minska detaljstyrningen och underlätta för glesbygden.  Vi behöver bryta ner den växande byråkratin. Det behövs också en förbättrad lönsamhet för att ge fler och yngre brukare skäliga möjligheter att gå in i jordbrukssektorn.

Jonas kommer också att berätta om aktuellt från Småbrukarförbundets årsstämma som genomfördes lördag 6/4. Nya personer i styrelsen, och en viktig diskussion om hur vi kan utveckla småbrukarnas intressefrågor.

Alla välkomna - men skicka gärna in en anmälan till Yngve Thorné för planering av fika!


Småbrukarna Dalarna

 • Inlägg: 5
  • Dalarna
Intressanta möten i Dalarna i april 2019
« Svar #4 skrivet: 30 jun-19 kl 13:46 »
De två träffarna som Småbrukarförbundet anordnade i Dalarna i början av april utvecklade sig till mycket intressanta personmöten och resonemang kring behov, handlingsalternativ och utvecklingsmöjligheter.

Träffarna samlade tjugotalet personer med många insikter och skilda perspektiv, och under kvällarna diskuterades mycket; Mat med förtroende; Världsbankernas grepp; Kontroll av världens livsmedelsförsörjning; Praktisk kunskapsförmedling; Möjligheterna för omställning; Öppna upp gårdar för kontakt, besök och praktik; Behovet av kurser och utbildning.
Ett intressant diskussionsämne var Timeless Knowledge - Tidlös Kunskap. Vi konstaterande att väldigt mycket av äldre och beprövad kunskap och erfarenhet håller på att försvinna i takt med att alltfler människor lever allt längre från jorden, skogen, djuren och naturen. De "moderna" lösningarna innebär alltför ofta ökad resursförbrukning och påfrestningar på miljön. Vi borde mera beakta uråldriga kunskaper och insikter.
Flera av dessa frågor går nu in i Småbrukarförbundets vidare arbete. Dessutom väcktes en idé kring möjligheterna för en bredare samverkan i syfte att lyfta fram kvaliteter och möjligheter för småskalig verksamhet samt historisk och traditionell kunskap . Även det diskuteras vidare och vi återkommer med mer information så småningom hur vi kan gå vidare med dessa viktiga frågor.  Ett sätt att följa detta kan också vara via Småbrukarförbundets öppna Facebook-sida https://sv-se.facebook.com/smabrukarna/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser