Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kaminfläkt funkar inte på vedspisen  (läst 1269 gånger)

drake3

 • Inlägg: 281
 • självhushållning, hantverk,djur å rock n roll
  • Värmland
  • www.lapptrollet.se
Kaminfläkt funkar inte på vedspisen
« skrivet: 27 sep-18 kl 23:24 »
Har en fläkt som står på vedspisen och den har alltid fungerat när man eldat.
När jag nu tittar närmare så finns två små svarta kablar....Vad har dom för funktion???
Sedan trodde jag det var ett helkappslat lager men det finns ett pyttelitet hål....ska man ha någon typ av olja i det???
Snälla flickor kommer till himmlen,
vi andra kommer hur långt som helst

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9313
  • Östergötland
SV: Kaminfläkt funkar inte på vedspisen
« Svar #1 skrivet: 28 sep-18 kl 00:01 »
Du har en överdel och en underdel i aluminium, och däremellan en liten platta som alstrar strömmen som via de båda svarta kablarna driver motorn som är kopplad till propellern.

Tror inte du skall ha i olja i lagret, möjligen om du råkar ha grafit eller annan smörjning som tål hög temperatur. Men lagret kan ha kärvat ihop av att stått still en längre tid. Försök hjälpa igång den med fingret.

torbjorn

 • Inlägg: 10680
  • Medelpad
SV: Kaminfläkt funkar inte på vedspisen
« Svar #2 skrivet: 28 sep-18 kl 08:24 »
Nja, elmotorn utsätts ju inte för särskilt hög temperatur när allt fungerar som det ska. Och skulle det bli lite väl hett om öronen, så förstörs nog de elektriska delarna i motorn långt innan det blir för varmt för olje- eller fettsmorda lager.

Om lagren är s k självsmörjande glidlager (sintrade, liksom korniga bronsbussningar) så får de ENDAST smörjas med olja (ren mineralolja, t ex hydraulolja eller symaskinsolja, vill man ha en lite mer trögflytande olja för ett lager som ska användas i hög temperatur så kan man använda växellådsolja GL1). Smörjfett eller smörjmedel som innehåller fasta partiklar (grafit, MoS2, teflon etc) sätter igen porerna i bussningarna och förstör de självsmörjande egenskaperna. Ibland kan det bli en beläggning av smuts och gammal hopbeckad olja i sådana bussningar, då måste man plocka isär och tvätta bort beläggningen (t ex med tops och isopropanol) innan man får lagret att fungera igen, det hjälper inte att bara smörja.
I riktigt svåra fall kan man lägga bussningen i en liten kopp med ren olja och värma den sakta till drygt 100 grader, då brukar man se hur ett moln av smuts väller ut ur porerna. Sen flyttar man bussningen till ett rent ställe i oljebadet och låter den ligga kvar tills det har kallnat, så är den ordentligt impregnerad sådan. Var försiktig om bussningen har utsatts för mycket fukt, i så fall tränger vattnet ut ur porerna när det blir tillräckligt varmt, då börjar oljan skumma och kan koka över.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9313
  • Östergötland
SV: Kaminfläkt funkar inte på vedspisen
« Svar #3 skrivet: 28 sep-18 kl 09:54 »
Långvarig vistelse på spis eller kamin kan mycket väl ha drivit bort vanlig olja eller oxiderat den. Och vatten i ett lager stort som en lillfingertopp i en sådan miljö lär inte vara någon kokrisk om man lägger det i varm olja.

Jag har använt både grafit och molybdendisulfid med gott resultat på lager som ständigt sitter i värme.


Men om det inte är lager som kärvar så kan det mycket väl vara så att den elalstrande plattan blivit för varm och gått sönder. Eller att kolen (släpkontakterna) i den lilla billiga elmotorn sagt upp sig.

torbjorn

 • Inlägg: 10680
  • Medelpad
SV: Kaminfläkt funkar inte på vedspisen
« Svar #4 skrivet: 28 sep-18 kl 10:03 »
Det är ju lätt gjort att lossa kablarna till motorn och provköra den med ström från en annan källa (batteri på några volt, mobilladdare eller liknande). Man kan också mäta och se om peltierelementet lämnar någon spänning när ena sidan av det värms upp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser