Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:   Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?  (läst 349 gånger)

Visionaryrealist

 • Inlägg: 492
Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?
« skrivet: 19 sep-18 kl 21:06 »
Åker antagligen till Kina under höst/vår. Funderar bl.a. på att köpa solcellsanläggning. Speciellt nu då tullen ändras. Eventuellt i off grid utförande. Vet ej hur det fungerar om man vill koppla mot nät. Måste man ha speciell märkning för att nätbolag skall godkänna? Andra krav? Vad gäller idag frå  staten trots privat köp?

Ställer frågorna lite öppet. Kanske nån har erfarenhet ;)

Och så undrar jag o  nån skulle vilja dela kontanter till Sverige.

docswood

 • Inlägg: 65
  • -
SV: Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?
« Svar #1 skrivet: 20 sep-18 kl 09:16 »
Låter intressant! Samlar information om det området sedan en tid inför beslut och ev investering.

Triger

 • Inlägg: 2
  • Uppland
SV: Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?
« Svar #2 skrivet: 09 okt-18 kl 19:13 »
Ja, du behöver ett särskilt abonnemang för att få koppla in solceller på el-nätet.

Du måste ha en godkänd växelriktare som känner av så att det inte blir en så kallad ö-drift. Dvs att elnätet matas bakifrån trots att det ska vara avstängt. Sen är det krav på säkerhetsbrytare på både likströmssidan och växelströmssidan, det finns inbyggt i en del växelriktare har jag noterat. Sen är det lite märkning.

Vill du kunna köra både off grid och on grid så behöver du en batteribank och reservkraftsomkopplare, du åker säkert på att ha två växelriktare om du inte hittar någon växelriktare för solceller som kan hantera både ö-drift, inkommande solceller, och batteribanken och vara godkänd för saken. Teslas Powerwall verkar ju i och för sig klara den saken men den är ju inte gratis direkt.

Hur man söker bidrag och annat har jag ingen aning om. Kanske att du ska kunna visa ett begripligt kvitto på inköpet samt att en behörig installatör driftsatt det åt dig? Ingen aning. Fast själv skulle jag ju inte riskera behörigheten på att installera något som någon köpt billigt borta i Kina.

torbjorn

 • Inlägg: 10043
  • Medelpad
SV: Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?
« Svar #3 skrivet: 09 okt-18 kl 22:34 »
Det är länsstyrelserna som sköter ruljansen när det gäller solcellsbidrag, och det kan finnas småskillnader mellan olika län när det gäller hur slipstenarna ska dras. De flesta länsstyrelser har bra information om saken liggande ute på nätet, lämpligen börjar man läsa där.

När det gäller formaliteterna för inkoppling till elnätet så är en bra början att läsa på sitt nätbolags hemsida, olika nätbolag har lite olika idéer och olika tolkningar av regelverket.

 

Alexn72

 • Moderator
 • Inlägg: 1240
  • Skåne
SV: Solceller från Kina... Sammköp? Idéer?
« Svar #4 skrivet: 10 okt-18 kl 11:44 »
Ja, du behöver ett särskilt abonnemang för att få koppla in solceller på el-nätet...


Det är egentligen inte något speciellt med abm utan elmätaren måste bytas och det gör elbolaget gratis när godkänd elektriker anmäler att anläggningen installerats.
Detta under förutsättning att du förbrukar mer än du producerar under ett år


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser