Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Problem med väggur som stannar  (läst 3966 gånger)

ensamvarg_17

 • Inlägg: 203
  • Dalarna
Problem med väggur som stannar
« skrivet: 11 sep-18 kl 08:58 »
Jag har hittat ett äldre väggur med ett pendelurverk tillverkat av Gustav Becker på en loppis. Jag hade lite problem med att det stannade tidigare men efter att jag justerat vägguret så att det hängde rakt så funkade det men det drog sig lite väl mycket typ 10-15 minuter/dygn så jag skulle justera längden på pendeln lite grann men nu spelar det ingen roll att det hänger precis så rakt som det gjorde innan när det funkade det går endast några minuter innan det stannar. Är det någon som sitter på kunnskap om dessa ur eller någon som har någon länk till en sida där man kan läsa om hur dessa urverk funkar och vilka reparationer man kan göra själv utan att vara allt för kunnig inom ämnet urmakeri.
Kan tillägga att klockan gick i nästan 2 veckor innan jag jag justerade pendeln och det var ca 3 dagar innan justeringen som jag drog upp uret så det borde inta vara så enkelt att det bara skall dras upp.
Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

ensamhet

 • Inlägg: 3777
  • Lappland
SV: Problem med väggur som stannar
« Svar #1 skrivet: 11 sep-18 kl 09:07 »
Låter som den beckat ihop av någon orsak och inte orkar gå när den går saktare.
Jag har en som hade samma problem, som inte gått på flera år och jag lät den gå fort några veckor och sedan fungerade den.

Annars är det rengöring som gäller, en del använder rostolja och tunn symaskins olja, men vet inte om det är en bra ide.

Pappa tar isär dom och rengör och smörjer med olja köpt hos urmakare.

torbjorn

 • Inlägg: 11919
  • Medelpad
SV: Problem med väggur som stannar
« Svar #2 skrivet: 11 sep-18 kl 09:24 »
Ibland kan urverk börja gå tungt för att "luddigt" damm har fastnat i oljehinnan på axlarna nära lagren och sedan lindats in i lagren tills det blir stopp. Vanligt i hem där det finns långhåriga ryamattor, yllefiltar mm. Om det har hänt så hjälper det inte att smörja eller spraya på lösningsmedel utifrån, man måste plocka isär urverket och pilla bort skräpet från varje axeltapp.

Urverken i gamla väggur är ganska grovt tillyxade saker jämfört med t ex armbandsur. Så länge det bara rör sig om att plocka isär och sätta ihop, alltså inte tillverka nya delar eller modifiera, så brukar det duga med vanlig händighet och ordningssinne.
Om det är fjäderverk (alltså inte lod) så måste man såklart vara försiktig med spända fjädrar, de kan ställa till med skada om de kommer loss okontrollerat.

När det gäller att smörja urverk, så använd en olja som håller sig flytande länge och inte har tendens att torka in och "härda" eller bli vaxartad. WD-40 och andra oljor som är tänkta att ha rostskyddande verkan, är helt bannlysta från urverk!  Likaså diverse vegetabiliska oljor som härdar i luft med tiden eller som angriper mässing och andra kopparlegeringar.
För finare urverk (armbandsur mm) så brukar urmakarna använda något som är baserat på klövfettolja, men för ett väggur bör en vanlig, tunn mineralolja utan tillsatser fungera bra. T ex SAE 10W motorolja, ATF, tunn (ISO 32) hydraulolja.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 2926
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Problem med väggur som stannar
« Svar #3 skrivet: 11 sep-18 kl 09:36 »
Jag har en annan fråga om väggur, kroken jag hängt upp morfars klocka på gick en dag sönder men jag lyckades som tur var fånga den i luften, dock var limmet dåligt så krönet gick i tusen bitar så att luckan gick upp och pendeln lossnade, krönet har jag limmat fast igen och nitat ihop örnknugens brutna vinge, men pendeln visade sig hänga i ett tunt band av någon metall legering, detta hade gått av och jag gå bet på att försöka lista ut vad detta skall vara för att hålla att böjas fram och åter hela tiden utan att gå sönder...
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

torbjorn

 • Inlägg: 11919
  • Medelpad
SV: Problem med väggur som stannar
« Svar #4 skrivet: 11 sep-18 kl 11:57 »
Ofta fosforbrons eller någon mässingliknande legering. Ungefär samma material som i bladfjädrarna i gammaldags telefonreläer.

Sjaunja

 • Inlägg: 4865
  • -
SV: Problem med väggur som stannar
« Svar #5 skrivet: 11 sep-18 kl 13:48 »
Skulle det funka att fästa med en fjäder från ett armbandsur? Har just bytt fjäder och behöll den gamla. Verkar vara ett väldigt starkt och tåligt material.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

175 gäster, 2 användare
Pohja, Mio Ludvig Schörling

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser