Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varmvattenberedare slutat fungera  (läst 4168 gånger)

mulen

 • Inlägg: 179
  • Lappland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #60 skrivet: 25 okt-18 kl 13:47 »
Hur är det kan inte riktigt kalkrikt vatten göra att vvberedaren låter- att kalk lossar och forsar runt när beredaren kokar?
Nu var det iofs en ny beredare men en fundering? Och på tal om det- om du har kalkrikkt vatten- är det inte bättre då att köra på enfas än tvåfas - för att elpatron håller längre och det bildas mindre kalk vid mindre effektivitet- eller är jag helt ute och cyklar? Någon som vet?

torbjorn

 • Inlägg: 10190
  • Medelpad
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #61 skrivet: 25 okt-18 kl 21:23 »
Det stämmer att det är bättre att köra elpatronen på lägre spänning (och därmed lägre effekt) om man har vatten som kan ge pannsten eller andra avlagringar.

En enfaspatron som är avsedd för 400 V kan man alltså istället koppla till 230 V och på så sätt få ner effekten till en tredjedel.
Men om det är en beredare med två elpatroner som vardera är ansluten från en fas till nollan, så blir inget bättre för att man kopplar bort den ena av dem.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 8805
  • Östergötland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #62 skrivet: 26 okt-18 kl 00:35 »
Men man kan seriekoppla dem, och då blir det tyst.

lillatorpet

 • Inlägg: 207
  • Jämtland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #63 skrivet: 27 okt-18 kl 14:12 »
Men man kan seriekoppla dem, och då blir det tyst.
Ja nu är den knäpptyst. Vet inte om det kanske är det den andra elektrikern gjorde + efftekten av en ny elpatronen. Men nu låter den inte ett knyst. Hahaha, nästan så jag istället undrar om den fungerar. Efter det skrällande ljudet som den förde i början :D Men skönt nu att den är tyst.

lillatorpet

 • Inlägg: 207
  • Jämtland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #64 skrivet: 30 okt-18 kl 19:14 »
 ikväll har den låtit vid uppvärmning som ett svagare sjudande ljud? Är det normalt? Varvat med att den också varit tyst när den är igång. Vad ska jag acceptera när det gäller ljud? Nu är det mer som ett sjudande ljud.Den förra kunde låta lite så också  men den var också gammal- blir tokig på den här nya vvberedaren. Saker ska ju bara fungera 😂 vad hade ni gjort?
« Senast ändrad: 30 okt-18 kl 19:47 av lillatorpet »

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 8805
  • Östergötland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #65 skrivet: 02 nov-18 kl 11:42 »
Ett svagt sjudande ljud är ingen fara, men håll koll och reagera innan garantin går ut ifall det är ännu en dålig patron.

lillatorpet

 • Inlägg: 207
  • Jämtland
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #66 skrivet: 02 nov-18 kl 12:55 »
Alltså den låter ju inte förskräckligt som tidigare men den låter, först knäpper det till i den sedan pyser sedan tjuter det lite som när man kokar vatten i vattenkokare. Men jag avvaktar nog och ser vad som händer om det blir värre eller ej- lite ljud kanske man måste acceptera
Hade en oso hotwater rostfri tidigare som jag inte haft några problem med. Den här är också rostfri vad är skillnaden på rostfri och emaljerad? är det någon skillnad på hållbarhet och underhåll?
« Senast ändrad: 02 nov-18 kl 19:54 av lillatorpet »

torbjorn

 • Inlägg: 10190
  • Medelpad
SV: Varmvattenberedare slutat fungera
« Svar #67 skrivet: 03 nov-18 kl 09:28 »
En viktig faktor för om det sjuder och låter i en varmvattenberedare är hur stor yta värmepatronen har i förhållande till dess effekt.  Ju fler W per kvadratcentimeter desto större risk för oljud.

Rostfria varmvattenberedare brukar helt sakna ytbehandling på insidan, emaljerade har ju emaljen som ytbehandling utanpå vanlig järnplåt.

Oftast duger emaljerade bra, men man bör komma ihåg att de har en offeranod som måste tittas till regelbundet och bytas innan den är helt bortfrätt. Fortsätter man använda beredaren när offeranoden är slut, brukar det inte dröja länge förrän det rostar hål vid någon por eller skada i emaljen.

Om vattenkvaliteten är sådan att offeranoden måste bytas irriterande ofta i en emaljerad beredare (ett vattenprov kan avslöja rätt mycket om  den saken), så kanske man kan få lägre kostnader i längden genom att byta till en rostfri.
Dock bör man observera att även rostfria beredare kan få problem med vissa slags vattenkemi, där en emaljerad faktiskt är att föredra. I vissa fall kan en rostfri beredare kalka igen lättare, och det lär också finnas fall där rostfria beredare kan orsaka dålig lukt på varmvattnet som man slipper med en emaljerad.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

195 gäster, 10 användare (3 dolda)
nemra, eriklundberg, Stengrim, Starter, Lena på Högen, DennisCA, Luffsen

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser