Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Betesputs till Grålle  (läst 5350 gånger)

Macco_Pe

 • Inlägg: 70
  • Bohuslän
Betesputs till Grålle
« skrivet: 09 jun-18 kl 22:54 »
Hej,
Någon som vet lämpligt alternativ till betesputs som skulle funka till en Grålle? Vill/kommer ej byta ut Grållen och har en slåtterbalk men behöver något som finfördelar geäset/ogräset mer.
Tack :)
//M

torpjens

 • Inlägg: 2023
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Betesputs till Grålle
« Svar #1 skrivet: 10 jun-18 kl 20:14 »
Jag har haft en sånhär https://www.kellfri.se/betesputs-1-85-m efter min MF135 som är lite större än Grållen. Den var för liten för MF135an så jag har köpt en som är 2,7 m bred istället.

Den nya tog jag INTE från Kellfri. Mycket av deras grejer är smäck men kör man försiktigt så funkar den jag länkade. Med förstiktigt menar jag att man inte t.ex. lyfter den och backar in i ett slånbärssnår som jag gjorde, då blev den ledsen och sned. Inte heller är den bra där det är kraftiga rötter eller större jordhögar för då blev infästningarna för knivlagren sneda så knivarna tog i inne i putsens kåpa. Putsar man som folk, på hyfsat släta ytor med kraftigt gräs så funkar den.

Gräset tuggas sönder men det blir bara halvtuggat och är det långt när man kör måste man köra två gånger. Vill du ha fint klippresultat med en gång och finfördelat gräs behöver du en vertikalklippare. De är dyra, tunga och kräver mycket effekt så till en grålle klarar du nog inte mer än kanske 1,2 m i bredd, gissar jag. Vet inte om en sån här https://www.kellfri.se/vertikalklippare-1-45-m kan fungera till Grållen. 240 kg och kräver minst 25 hk på kraftuttaget. Sen är det ju Kellfri och jag skulle tveka att köpa en vertikalklippare från dem. Vertikalklipparen är en lite mer avancerad konstruktion med högre krav än en vanlig rotorklippare. Men vertikalklippare från andra tillverkare är mycket dyrare så det är en svår avvägning.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Brukspatronen

 • Inlägg: 775
 • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
  • Hälsingland
SV: Betesputs till Grålle
« Svar #2 skrivet: 10 jun-18 kl 20:31 »
Grållen har inte dubbelkoppling vilket gör att man inte kan stanna utan att koppla ur driften vilket inte låter som en god idé tycker jag, speciellt inte med en vertikalklippare.

torpjens

 • Inlägg: 2023
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Betesputs till Grålle
« Svar #3 skrivet: 10 jun-18 kl 20:34 »
 :-[  Hade ingen aning om det. Då vet jag inte.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Macco_Pe

 • Inlägg: 70
  • Bohuslän
SV: Betesputs till Grålle
« Svar #4 skrivet: 10 jun-18 kl 21:44 »
Problemet med grållen, finns givetvis fler brister, är ju just kopplingen kontra kraftuttaget samt att den i bästa fall har 25hk och inte lyfter mer än ca300kg (som ny)....en mf135 är ju betydligt mer kompetent. Kanske tvingas ta till slåtterbalk och samla ihop ogräset :(

Tjalve

 • Inlägg: 3140
  • Blekinge
SV: Betesputs till Grålle
« Svar #5 skrivet: 10 jun-18 kl 23:00 »
En gammal slaghack där struten kortats av är en ganska vanlig konstruktion för de som inte vill köpa en riktig betesputs. Då slipper man använda lyftarmarna och de är smala nog att orka dras med en liten traktor. Finns inget större värde i en slaghack så går att få billig.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser