Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Krångel med hydropress  (läst 4789 gånger)

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
Krångel med hydropress
« skrivet: 14 mar-18 kl 22:40 »
Nu behöver jag lite råd.
Först lite grundfakta. Vi tar vatten från en grävd brunn via hydropress. Den brunnen brukar sina då och då. Framförallt den här tiden på året. Då fyller vi upp den grävda från en djupborrad. Vattnet från djupbrunnen innehåller mycket gaser varför vi brukar låta det ventileras några dygn innan vi använder det som dricksvatten. När den grävda brunnen blir tom är det  inte ovanligt att vi inte upptäcker det förrän flera timmar senare. Därför går hydropressen torr när detta händer. Det innebär att vi har bytt hydropress ungefär vart tredje år. Senaste bytet gjordes nu i lördags. Men nu är jag inte så säker längre att det var den som felade.

Vi monterade ny hydropress, fyllde upp den grävda brunnen, luftade och startade den nya hydropressen. Den pumpar som den ska, men den slår inte från. Lyfttrycket ligger på 1,8 bar. Manometern på pumpen är monterad så jag inte ser att läsa den. Försökt att läsa av med hjälp av spegel, men det är inte lätt. Glaset är täckt av imma. Jag måste stå ett par steg upp på en stege och sätta i och dra ur en kontakt när man slår på och av pumpen. Då måste jag använda mig av båda händerna, så jag kan inte se vad som händer på manometern.
Jag upplever det inte som det är onormalt högt tryck i kranarna inne.

Är det någon som har något förslag på varför hydropressen inte slår ifrån? Tycker inte det är så sannolikt att tryckvakten är felande eller felinställd, när den är helt ny. Jag har knackat på den utan resultat. Kan det ha något med eventuell bottenventil att göra?

Som det är nu manövrerar vi den från garaget där vi tar ström till pumpen. Den går förresten på enfas. Vi låter pumpen gå en stund då och då när vi behöver vatten. Dricksvatten kan vi hämta i dunk i närheten, så det går ingen nöd på oss.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torpjens

 • Inlägg: 1958
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #1 skrivet: 14 mar-18 kl 23:03 »
Förstår jag dig rätt när jag tolkar dig som att det inte bara är själva hydropressburken du bytt utan att du köpt en komplett ny pumpautomat? Dvs du har köpt en klump som består av en pump som sitter fast på en hydropressburk?

Om pumpen inte slår ifrån så är det något knas med tryckbrytaren. Antingen är den för högt ställd, högre än pumpen orkar trycka, eller så är det stopp i röret som leder in trycket från blåsan in i tryckbrytaren eller så är det fel i elkopplingen vid tryckbrytaren så den inte kan slå ifrån eller så lyckas den inte suga vatten tillräckligt. Du måste nog kolla manometern på något sätt. Sätter du i kontakten så pumpen går kan du låta den gå en stund medan du klänger upp och kollar manometern.

För lite luft i blåsan är det inte i alla fall, du brukar de hålla på och starta och stanna stup i ett.

Kan det vara tjyvluft på sugledningen eller stopp i sugledningen (is?) så den inte får in tillräckligt med vatten utan står och suger vacuum och kaviterar? Det ser du om du läser av manometern, dessutom kan man ofta man höra ett slags fräsande ljud vid själva pumpdelen om det är mycket tjuvluft eller kraftig kavitation.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #2 skrivet: 14 mar-18 kl 23:42 »
Ja hela enheten är bytt, pump, motor, tank mm. Meec från Jula. https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/vatten-och-sanitet/vattenpumpar/hydroforpumpsanlaggningar/hydroforpump-731125/

Tryckbrytare kan jag ta från en av de gamla och prova med. Kan man skaffa något vinklat rör kanske, som man monterar manometern på, så skulla jag kunna se hur den reagerar när jag slår av och på. Måste ändå in till stan i morrn och kvällen är uppbokad så jag hinner inte göra något förrän på fredag i brunnen. Jag har en skiss på någon annan dator kanske jag hinner hitta den innan vi åker hemifrån.

Tjuvluft i sugröret är inte helt otänkbart. Jag använde bara någon gucka när jag monterade. Inget lindrev eller gängtejp. Syns inget läckage i kopplingarna.
Is i röret är det inte, det är jag säker på. Jag tänkte på om det sitter någon backventil längst nere i sugröret kanske den kan ha låst sig i öppet läge om det dragit in nåt skräp från botten?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #3 skrivet: 15 mar-18 kl 00:01 »
Gjorde en snabbskiss i paint.
Gröna är markytan. Första delen är gjutna väggar. Pumpen står på ett brädgolv kan man säga och det bruna är sugröret ner i själva brunnen.
Manometern sitter på vänster sida av pumpen. Där är det för trång mot väggen för att jag ska kunna läsa av den.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Ek

 • Inlägg: 503
  • Västergötland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #4 skrivet: 15 mar-18 kl 08:42 »
Jag har haft samma problem. Det var backventilen som du var inne på. Den behöver inte ens va paj kan ställa sig på sniskan. Och när det inte blir tryck så kan börja läcka på andra ställen med..

torbjorn

 • Inlägg: 10568
  • Medelpad
SV: Krångel med hydropress
« Svar #5 skrivet: 15 mar-18 kl 08:45 »
Jag instämmer i att det är lämpligt att sätta upp en manometer till, så du lätt kan hålla koll på den.
Kolla att den manometern och den du använder för att mäta förladdningstrycket i hydropressen visar exakt lika, då är risken mindre att man blir lurad när man försöker justera till- och frånslagstryck på pressostaten eller förladdningstryck.
Normalt ska ju förladdningstrycket vara 0,9 gånger pressostatens tillslagstryck.

Det är fullt normalt att hydropressen i billiga pumpautomater bara håller ett par år innan gummiblåsan går sönder. Ibland är gummit av dålig kvalitet och ibland finns det vassa saker inne i tryckkärlet som skär sönder blåsan med tiden.

Tryckströmbrytare brukar också krångla. Om en sådan ska fungera bra, så ska den sitta vertikalt så att inte ev sand och annat som följer med vattnet kan bli kvar i fickan utanför membranet. Om pumpen drivs av en enfas asynkronmotor så gör den höga startströmmen och de kraftiga överspänningarna vid brytning, att kontakterna i tryckströmbrytaren bränns sönder fort. Det lönar sig att koppla in gnistsläckare (varistorer och/eller RC-nät) parallellt med dem.
Tryckströmbrytaren bör sitta i torr och varm miljö, så att inte mekaniken börjar rosta och kärva med tiden.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #6 skrivet: 15 mar-18 kl 09:25 »
Jag får titta lite närmare på hur det ser ut där manometern och tryckströmbrytaren sitter när jag kommer in på Jula. Det kanske går få dit en T-koppling och montera en extra manometer på. Där avtappningspluggen i plast sitter lär det ju vara någon konstig gänga som inte passar normala rörkopplingar.

Brädgolvet som hela pumpenheten står på är i behov av att bytas ut. Det kan ju vara lämpligt att göra nu till helgen. Då kan jag dra upp sugröret och kontrollera om det sitter någon backventil där, och i så fall skicket på den.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torbjorn

 • Inlägg: 10568
  • Medelpad
SV: Krångel med hydropress
« Svar #7 skrivet: 15 mar-18 kl 10:48 »
Manometern kan man gärna sätta på ett T-stycke på utgående vattenledning från pumpautomaten. Det är bara bra om den sitter en bit bort så den inte utsätts för vibrationer.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #8 skrivet: 15 mar-18 kl 16:53 »
Det blev den här manometern: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/kompressortillbehor/tryckluftsbehandling/manometer-018028/#tab02
Den är väl egentligen avsedd för tryckluft, men inte spelar det nån roll, hoppas jag? Den visar upp till 12 bar, vilket kanske är onödigt högt. Annars fanns bara en liknande de som sitter på luftpåfyllare till däck. Även den går upp till 12 bar. En sån kan jag plocka från en trasig påfyllare som ligger i garaget. En sån kanske kan få plats på översidan.
Avtappningspluggen hade en helt normal gänga. Med hjälp av en uppsatt tavla med olika rörgängor kom jag fram till att pluggen hade 3/8" och manometern 1/4". Pluggen bredvid bredvid utgående ledning bör ha samma gänga, men jag får nog inte plats med manometern där, så jag tänker sätta den på undersidan. Manometern hamnar upp-och-ner då men huvudsaken den går läsa av. Köpte en påse olika packningar också, så man kan lägga dit lämplig tjocklek för att manometern ska hamna med visartavlan åt rätt håll.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torbjorn

 • Inlägg: 10568
  • Medelpad
SV: Krångel med hydropress
« Svar #9 skrivet: 15 mar-18 kl 20:24 »
Har inte manometern konisk rörgänga? I så fall ska man inte använda någon packning i botten, utan använda något lämpligt att täta gängorna med (t ex blånor + linolja eller tätningspasta , gängtejp eller VVS-tätning) och dra åt tills den står åt rätt håll.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #10 skrivet: 15 mar-18 kl 21:02 »
Det blev jag ju tvungen att kolla. Och, jodå, du har rätt. Nu fick jag lära mig nåt i dag också.
Men packningarna kan vara bra att hitta i något annat sammanhang.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #11 skrivet: 15 mar-18 kl 21:22 »
Inför morrondagen då.
Jag ska ju göra ett nytt lock ovanför brunnen som pumpenheten står på. Jag har ett litet lager 2"3 liggande som jag tänkte använda mig av.
Då tänkte jag först såga till bitar i rätt längd, sedan hyvla alla sidor släta och sedan lägga på ett par lager paraffinolja innan jag lägger ut dem på cementkanterna över brunnen. Ett par tvärslåar behandlade på samma sätt, för att hålla samman bitarna. Något titthål behöver jag lämna öppet för att kunna se vattennivån.

Är det en bra behandling, eller vad tror ni?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #12 skrivet: 15 mar-18 kl 21:44 »
Jag drar mig till minnes att jag har några bitar tjärpappsliknande material. Ska man kanske lägga såna mellan cementen och trälocket? Och kanske vika upp dem mellan trä och väggarna?
Titthålet kan man ju täppa till med en lucka för att det inte ska ramla ner skräp och grejer i brunnen.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torpjens

 • Inlägg: 1958
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #13 skrivet: 15 mar-18 kl 22:01 »
Parrafinolja är bra. Skadar inte matsmältningen (jaja, i måttliga mängder förstås).


Tjärpapp för att skydda träet... Bara det inte kommer i kontakt med vattnet så är det väl inte fel att bryta kapillärkrafterna med ett sånt. Men jag skulle nog hellre vika ned pappkanterna än upp. Annars är det väl risk att träet blir stående i en pöl?
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #14 skrivet: 15 mar-18 kl 22:10 »
Man kanske ska nöja sig med att skydda ändträet. Vi får se om det kommer fler synpunkter.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torbjorn

 • Inlägg: 10568
  • Medelpad
SV: Krångel med hydropress
« Svar #15 skrivet: 16 mar-18 kl 06:53 »
Näver fungerar också bra som mellanlägg mellan trä och betong.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #16 skrivet: 16 mar-18 kl 12:17 »
Det finns nog några som har möjlighet att använda näver. Jag har inget lager för tillfället. Det här verkar vara en välbesökt tråd. Kanske många med liknande bekymmer.
Så här ser det ut innan jag börjar. Pumpenheten står på ett golv som inte har ruttnat bort helt och hållet, men inte långt därifrån. Vid väggen längst in till höger är ett ventilationsrör. Straxt hitanför det går sugröret ner. Det grova röret ungefär i mitten är djupbrunnen. Den borrades i mitten på 70-talet och sedan dess är det, vad jag vet, ingen bräda bytt. Någon bräda är nog t.o.m original.
Och det som skymmer allt är stegen. Den går ner till golvet ca 0,5 m nedanför brunnslocket dom pumpen står på.
Det verkar som jag behöver putsa linsen på telefonen, för de senaste bilderna har inte blivit bra.
Jag har börjat kapa till några reglar. Nu väntar jag på att en kompis dyker upp så han får hjälpa mig att hålla när jag ska kapa de längre bitarna.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Radar

 • Inlägg: 1105
  • Jämtland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #17 skrivet: 06 apr-18 kl 11:10 »
Äntligen har vi löst problemet.
Det gamla golvet fick jag såga ut bitar av innan det gick lyfta bort. Det nya golvet jag gjort visade sig vara ca en cm för brett. Bara att lyfta upp det igen och såga bort lite på båda sidor. I samband med att gamla golvet togs bort lyfte vi även upp sugröret med tanken att bottenventilen skulle bytas. Den ventilen var av en väldigt gammal standard, så den nya passade inte.
En resa in till stan med bara ett enda ärende. >:( För att köpa PEM-slang/rör och några kopplingar.
Väl hemma igen skulle den stela slangen rätas ut. Vi värmde med varmluftspistol och rätade en bit i taget. Det gick ganska bra tills varmluftspistolen behagade lägga av. Nåväl, vi måste försöka få ner slangänden med bottenventilen i brunnen. Efter en massa lirkande tyckte jag den nått vattenytan. Kopplade på pumpen, fyllde med vatten som man ska göra och startade. Körde någon minut, men inget resultat.
Letade rätt på en stark lampa för att lysa ner och se ordentligt. Jag hade lyckats få ventilen att lägga sig bakom röret till den borrade brunnen men ovanför vattenytan. Ok, jag får pumpa över från djupbrunnen tills vattnet med säkerhet når över ventilen.
Samma procedur med att fylla pumpen och provkörde. Fortfarande når inte pumpen frånslagstryck. Kollade ordentligt att alla kopplingar håller tätt men hittade inget fel.
Eftersom vi skulle ha gäster under påskhelgen måste vi göra en provisorisk lösning i alla fall. På långfredagen skulle jag ändå hämta två av dem inne i stan så jag handlade några fler kopplingar för att kunna göra ett par alternativa kopplingar från djupbrunnen.
Väl hemma igen kopplade jag djupbrunnen till ingående på hydropressen. Då når den det tryck som behövs för att slå ifrån och vi får vatten till toaletter och diskning. Vi fick ha omaket att slå på och stänga av pumpar under helgen.
När helgen var över försäkrade jag mig om att sugslangen med säkerhet nådde ner i vattnet, men pumpen når fortfarande inte upp till frånslagstryck.
Nu finns det som jag såg det bara ett alternativ kvar. Att den nyköpta hydropressen inte fungerar tillfredställande. I går tog jag med den till Jula och förlarade läget och åtgärder. De bytte in den utan protester, vi tog en annan i butiken men snäppet dyrare. Fick naturligtvis betala mellanskillnaden.
Nu, när det inte är metallrör, går det ställa hydropressen åt olika håll. Då kan man även läsa av manometern enkelt och allt fungerar som det ska.  :D
Vad som återstår nu är att justera bredden på de återstående sektionerna av golvet och lägga dit.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

torpjens

 • Inlägg: 1958
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Krångel med hydropress
« Svar #18 skrivet: 06 apr-18 kl 19:53 »
Väl kämpat! Så har vi fått del i att man inte ska tro att nya grejer funkar.  :P
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser