Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torrjäst  (läst 973 gånger)

Skogsbönan

  • Inlägg: 298
    • Västmanland
Torrjäst
« skrivet: 16 sep-17 kl 13:24 »
Alltid bra att ha hemma om baklusten faller på oväntat - eller hur! MEN nu funderade jag över innehållet. Är det kemiska tillsatser i eller hur får man jästen att hålla? Är den "död" i torrt tillstånd och aktiveras endast vid kontakt/användning? Hur framställer man det?Är det konserveringsmedel i? Någon som vet och kan ämnet!??

torpjens

  • Inlägg: 1845
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
SV: Torrjäst
« Svar #1 skrivet: 16 sep-17 kl 13:44 »
Vill inte påstå att jag "vet och kan ämnet" men det är enligt innehållsförteckningen på jästbolagets torrjästpaket vanlig jäst och emulgeringsmedel (vegetabilisk E491 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879 ) som torkat så att svamparna gått i dvala. Bör inte vara några problem för den som vill undvika konstiga tillsatser.



Här är en gammal tråd om jäst som kanske passar in i din frågeställning lite allmänt. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Skogsbönan

  • Inlägg: 298
    • Västmanland
SV: Torrjäst
« Svar #2 skrivet: 16 sep-17 kl 14:03 »
TACK!! Ska kika runt o kolla närmare.

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Torrjäst
« Svar #3 skrivet: 16 sep-17 kl 14:37 »
Den är frystorkad, det är generellt sett ett bra sätt att spara både bakterier och svampar

Skogsbönan

  • Inlägg: 298
    • Västmanland
SV: Torrjäst
« Svar #4 skrivet: 16 sep-17 kl 14:57 »
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack

lichiplommon

  • Inlägg: 478
    • Hälsingland
SV: Torrjäst
« Svar #5 skrivet: 16 sep-17 kl 17:03 »
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
Kyla plus undertryck gör att vatnet dunsta bort även om det är fryst. Pulver kaffe görs på samma sätt.

 

Mauma

  • Inlägg: 3
    • Småland
SV: Torrjäst
« Svar #6 skrivet: 18 jun-18 kl 12:09 »
Torra jästar har längre hållbarhetstid och är därför mer praktiska än färsk jäst. Torrjäst är inte mycket värre än färska jäst, ingredienser är ofarliga. Ändå föredrar jag att använda färsk jäst.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

206 gäster, 7 användare (1 dolda)
docswood, Torry, Rassemouse, malinski_, ärt, aston_sol

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser