Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Skogsbönan skrivet 16 sep-17 kl 13:24

Titel: Torrjäst
Skrivet av: Skogsbönan skrivet 16 sep-17 kl 13:24
Alltid bra att ha hemma om baklusten faller på oväntat - eller hur! MEN nu funderade jag över innehållet. Är det kemiska tillsatser i eller hur får man jästen att hålla? Är den "död" i torrt tillstånd och aktiveras endast vid kontakt/användning? Hur framställer man det?Är det konserveringsmedel i? Någon som vet och kan ämnet!??
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: torpjens skrivet 16 sep-17 kl 13:44
Vill inte påstå att jag "vet och kan ämnet" men det är enligt innehållsförteckningen på jästbolagets torrjästpaket vanlig jäst och emulgeringsmedel (vegetabilisk E491 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879 (http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879) ) som torkat så att svamparna gått i dvala. Bör inte vara några problem för den som vill undvika konstiga tillsatser.



Här är en gammal tråd om jäst som kanske passar in i din frågeställning lite allmänt. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0)
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: Skogsbönan skrivet 16 sep-17 kl 14:03
TACK!! Ska kika runt o kolla närmare.
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: kurt skrivet 16 sep-17 kl 14:37
Den är frystorkad, det är generellt sett ett bra sätt att spara både bakterier och svampar
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: Skogsbönan skrivet 16 sep-17 kl 14:57
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: lichiplommon skrivet 16 sep-17 kl 17:03
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
Kyla plus undertryck gör att vatnet dunsta bort även om det är fryst. Pulver kaffe görs på samma sätt.
Titel: SV: Torrjäst
Skrivet av: Mauma skrivet 18 jun-18 kl 12:09
Torra jästar har längre hållbarhetstid och är därför mer praktiska än färsk jäst. Torrjäst är inte mycket värre än färska jäst, ingredienser är ofarliga. Ändå föredrar jag att använda färsk jäst.