Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Skogsbönan skrivet 16 sep-17 kl 13:24
-
Alltid bra att ha hemma om baklusten faller på oväntat - eller hur! MEN nu funderade jag över innehållet. Är det kemiska tillsatser i eller hur får man jästen att hålla? Är den "död" i torrt tillstånd och aktiveras endast vid kontakt/användning? Hur framställer man det?Är det konserveringsmedel i? Någon som vet och kan ämnet!??
-
Vill inte påstå att jag "vet och kan ämnet" men det är enligt innehållsförteckningen på jästbolagets torrjästpaket vanlig jäst och emulgeringsmedel (vegetabilisk E491 http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879 (http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=27879) ) som torkat så att svamparna gått i dvala. Bör inte vara några problem för den som vill undvika konstiga tillsatser.
Här är en gammal tråd om jäst som kanske passar in i din frågeställning lite allmänt. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=145667.0)
-
TACK!! Ska kika runt o kolla närmare.
-
Den är frystorkad, det är generellt sett ett bra sätt att spara både bakterier och svampar
-
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
-
Frystorkad - Ahaa! Skulle vara intressant att veta hur det går till närmare men det går väl att googla...... - Tack
Kyla plus undertryck gör att vatnet dunsta bort även om det är fryst. Pulver kaffe görs på samma sätt.
-
Torra jästar har längre hållbarhetstid och är därför mer praktiska än färsk jäst. Torrjäst är inte mycket värre än färska jäst, ingredienser är ofarliga. Ändå föredrar jag att använda färsk jäst.