Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ister  (läst 2926 gånger)

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Ister
« Svar #20 skrivet: 11 aug-18 kl 11:14 »
Jag gör inte ister nu, men talg, njurtalg för att vara mera exakt. När det är färdigt och renat så ska det hålla i åratal.



Samma procedur har jag nån gång använt på ister också.

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Ister
« Svar #21 skrivet: 13 aug-18 kl 16:37 »
Tyvärr blev inte detta något bra, en äcklig lukt kommer av fettet, även efter jag filtrerat det, lukten/smaken kom in i maten som friterades i fettet också. Inte precis vad man förväntade sig efter allt positivt man läst om detta... Undrar om jag fick något fett som det var fel på. Går det att fixa på något vis...

Håkan B

  • Inlägg: 454
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #22 skrivet: 14 aug-18 kl 23:15 »
Tyvärr blev inte detta något bra, en äcklig lukt kommer av fettet, även efter jag filtrerat det, lukten/smaken kom in i maten som friterades i fettet också. Inte precis vad man förväntade sig efter allt positivt man läst om detta... Undrar om jag fick något fett som det var fel på. Går det att fixa på något vis...
Kan det ha något med reningen att göra . Så som att vatten finns kvar . Så var det för mig när ja gjorde lagrings bart smör på en burk . Har tyvärr glömt vad metoden heter .

Karlsdotter

  • Inlägg: 1169
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #23 skrivet: 15 aug-18 kl 05:30 »
Fettet har härsknat. Då är det inte mycket att ha sedan.
Bitarna ska smälta i värmen och skummas mycket noga, Det blir en bottensats som inte ska röras. Bara en klar vätska ska bli kvar.

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Ister
« Svar #24 skrivet: 15 aug-18 kl 05:41 »
Jag tycker inte det luktar härsket, det är väl en ganska stark och tydligt lukt, bara en lukt jag inte gillar, men som jag kan tro andra inte kanske har samma reaktion emot. Svårt att förklara på nätet. Fettet var klart och det lämnade en massa bitar som jag filtrerade bort.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 8588
    • Östergötland
SV: Ister
« Svar #25 skrivet: 15 aug-18 kl 08:47 »
Det kan ju vara något som djuret ätit eller att hormonerna märks av, typ galtsmak. Härsket har ju sin karaktäristiska lukt som man lär sig känna igen :P

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Ister
« Svar #26 skrivet: 15 aug-18 kl 10:22 »
Ja jag skulle beskriva det som orne fast för kossor... Det lär väl bli fågelmat av detta, 200kr i stöpet dock och besviken blev man. Vågar inte prova på ister heller ifall det är samma sak där.

Grow2Tall

  • Inlägg: 70
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #27 skrivet: 15 aug-18 kl 12:28 »
Fettet har inte härsknat. Det är normalt att det blir en kraftig doft när man gör talg, speciellt när man använder njurtalg från kossor då dom tar upp smak från fodret. Bästa talgen att använda är från får, luktar och smakar betydligt mindre! Om du ska använda talg från kossor så bör du se till att slaktdjuren kommer direkt från kor som har varit på grönbete.

Bör tillägga att enbart njurtalg ska användas om man vill ha till matlagning då det tar upp minst smak från vad djuret äter!

DennisCA

  • Inlägg: 1551
    • Finland
SV: Ister
« Svar #28 skrivet: 20 aug-18 kl 08:11 »
Ingen som har några knep för att få bort eller reducera lukten?

 

Grimulf

  • Inlägg: 12
    • Västergötland
SV: Ister
« Svar #29 skrivet: 12 sep-18 kl 10:10 »
I och med att ister smälts avlägsnas vattnet i fettet. Detta ger väldigt lång hållbarhet. Smälte ner ister från hemslakt i slutet på november förra året och det håller sig hur bra som helst fortfarande. Jämför indianernas pemmican (blandning smält fett och torkat kött) som håller i flera år...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

244 gäster, 9 användare (2 dolda)
Håkan B, MariaHelene, Toll, Mannemannen88, Kanin-Eva, Adels, MechaniX

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser