Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ister  (läst 7342 gånger)

Håkan B

  • Inlägg: 595
    • Värmland
Ister
« skrivet: 14 feb-17 kl 22:59 »
Hur gör man bäst ister för långtidsförvaring ?

Karlsdotter

  • Inlägg: 1393
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #1 skrivet: 15 feb-17 kl 08:32 »
Smälter det så det går att rena från hinnor, blodkärl och andra föroreningar. Sedan hälla det i formar och förpacka för frysen

Håkan B

  • Inlägg: 595
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #2 skrivet: 15 feb-17 kl 14:15 »
Tack för svar. Ja uttryckte mig lite dåligt ja syfta på att långtidsförvara utan kyl .  Kan konservering fungera ?

Luffsen

  • Inlägg: 528
    • -
SV: Ister
« Svar #3 skrivet: 17 feb-17 kl 20:31 »
Ister... fett.
Ju fetare produkt, desto kortare hållbarhet.

Det sägs ju att fet fisk kan frysas tre månader, fett fläsk kanske ett halvår,  men ister?

Rent fett...

Fett har ju egenheten att härskna,  oavsett fryst eller kylt. Konservera fett... kan man göra det öht?

Du får prova dig fram kanske?

Gör som föreslås i föregående inlägg, sen  förvara det så kallt du kan ha det utan frys.

Sen får du lukta, smaka lite,känna efter...  o lita på din egen känsla.

Är det dåligt så lär det märkas.
Visst är man ett barn av sin tid, när man kallar scrapbooking för hantverk?

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #4 skrivet: 19 feb-17 kl 19:11 »
Ursäkta om jag kapar tråden lite, men tyckte det var onödigt att starta en ny tråd om ister.
Till att börja med, hur länge kan man förvara späck i kylskåp?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Karlsdotter

  • Inlägg: 1393
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #5 skrivet: 20 feb-17 kl 07:58 »
Späck håller bara några dagar innan det börjar ruttna. Förvara i frys.

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Ister
« Svar #6 skrivet: 20 feb-17 kl 08:57 »
Späck innehåller protein och vatten, det ger sämre hållbarhet, i sämsta fall samma som rått kött. När man smälter ned det till ister, så avlägsnas vatten och proteiner.

https://griskindspatrik.wordpress.com/2009/08/08/sa-gor-man-ister/

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #7 skrivet: 20 feb-17 kl 12:19 »
Tack för svaren!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Håkan B

  • Inlägg: 595
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #8 skrivet: 20 feb-17 kl 13:32 »
Tack Kurt . Så då kanske det går att konservera ?

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #9 skrivet: 24 feb-17 kl 11:38 »
Nu har jag gjort lite ister, men är lite skum på doften. Trodde att ister inte skulle lukta speciellt mycket... Visserligen använde jag späck från lamm, det kanske inte var så lyckat...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

fredde e

  • Inlägg: 380
  • Det finns inget omöjligt, det tar bara längre tid
    • Hälsingland
SV: Ister
« Svar #10 skrivet: 24 feb-17 kl 16:18 »
Det med förvaringstiden i frys beror jättemycket på temperaturen. Jag har drygt 20 gr i mina frysar och fläsk håller sig helt utan bismak minst ett år. Vid 18 grader bara ca ett halvt år. Samma fet fisk. Julskinkorna som blir ihopsparade hela året fram till jul lagras i nästan 40 minus.
Man sitter alltid fast i skiten. Det är bara djupet som varierar. Och häng aldrig med huvudet, när den når upp till hakan.

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #11 skrivet: 18 mar-17 kl 11:48 »
Fett måste ju ha nån form av värde då det gäller konservering, annars skulle inte denna franska rätt funka så bra:
https://en.wikipedia.org/wiki/Duck_confit

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10635
    • Östergötland
SV: Ister
« Svar #12 skrivet: 18 mar-17 kl 12:44 »
Det med förvaringstiden i frys beror jättemycket på temperaturen. Jag har drygt 20 gr i mina frysar och fläsk håller sig helt utan bismak minst ett år. Vid 18 grader bara ca ett halvt år. Samma fet fisk. Julskinkorna som blir ihopsparade hela året fram till jul lagras i nästan 40 minus.
Har du samma förhållanden i övrigt när det gäller förpackningen? Fett oxideras och får på så sätt sin otrevliga bismak. Rejält vakumförpackat och nedstoppat i vanlig frys så har det klarat sig väldigt lång tid här, medan slarvigt förpackat (luft i påsen) och lagrat kort tid i den frys jag hade på -38 så kändes smaken.

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #13 skrivet: 18 mar-17 kl 12:52 »
Jag har konstaterat att lamm inte funkar till ister - det luktar mycket lamm!  :P
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10635
    • Östergötland
SV: Ister
« Svar #14 skrivet: 18 mar-17 kl 12:57 »
Nu har jag gjort lite ister, men är lite skum på doften. Trodde att ister inte skulle lukta speciellt mycket... Visserligen använde jag späck från lamm, det kanske inte var så lyckat...

Fårfett är nog inte så lyckat. Vissa fettdepåer på fåret luktar, och smakar, väldigt mycket. Är inte ordet ister vikt för fettet från svin?

Jag är absolut ingen matexpert, men jag har en duktig kamrat som berömmer ankfettet i matlagningen, så det är verkligen inte fett som fett.

Putsar man fårkött duktigt så går det att bjuda de som "inte äter kofta" på fårkött utan att de märker att det är får. Smaken sitter i fettet, och då framför allt på vissa ställen.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #15 skrivet: 18 mar-17 kl 14:06 »
Bismak o lukt typ från galt sitter i fettet. Jag som äter även bockar galtar baggar osv skär alltid bort fettet noggrant annars går köttet inte att äta alls.
Så ja det är skillnad på fett o fett.

Alternativ lagringsmetod borde väl vara salt?
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #16 skrivet: 19 mar-17 kl 12:59 »
Jo, det är nog grisfett som kallas ister, eller som man gör ister av. Och talg är väl från nöt, om jag förstått det rätt. Njurtalg ska visst vara speciellt...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #17 skrivet: 20 mar-17 kl 12:34 »
Jag lär förstå det betyder fett runt de inre organen i överlag, men tror det är mest fett runt njurarna. Talg eller beef tallow skulle jag gärna vilja testa. Det lär vara utmärkt att fritera pommes frittes i, så brukade McD göra för länge sen.

Sonnarps naturbruk

  • Inlägg: 112
    • Skåne
SV: Ister
« Svar #18 skrivet: 06 apr-17 kl 17:29 »
För att reda ut begreppen.

Ister gör man inte, det fixar grisen.

Ister är det fett som sitter bakom mellangärdet i ryggen på grisens insida, späck är det fett som sitter på utsidan av grisen. Båda kan smältas och användas till olika diverse ändamål.

Talg finns på nöt och får. Det finns njurtalg (sitter på samma ställe som ister på grisen). Det som heter späck på grisen heter stycktalg på nöt och får.

På häst heter det hästister.

Fråga mig inte varför det heter just så, men så är det i alla fall.

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Ister
« Svar #19 skrivet: 07 apr-17 kl 16:27 »
Tack för ordentligt klargörande!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #20 skrivet: 11 aug-18 kl 11:14 »
Jag gör inte ister nu, men talg, njurtalg för att vara mera exakt. När det är färdigt och renat så ska det hålla i åratal.



Samma procedur har jag nån gång använt på ister också.

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #21 skrivet: 13 aug-18 kl 16:37 »
Tyvärr blev inte detta något bra, en äcklig lukt kommer av fettet, även efter jag filtrerat det, lukten/smaken kom in i maten som friterades i fettet också. Inte precis vad man förväntade sig efter allt positivt man läst om detta... Undrar om jag fick något fett som det var fel på. Går det att fixa på något vis...

Håkan B

  • Inlägg: 595
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #22 skrivet: 14 aug-18 kl 23:15 »
Tyvärr blev inte detta något bra, en äcklig lukt kommer av fettet, även efter jag filtrerat det, lukten/smaken kom in i maten som friterades i fettet också. Inte precis vad man förväntade sig efter allt positivt man läst om detta... Undrar om jag fick något fett som det var fel på. Går det att fixa på något vis...
Kan det ha något med reningen att göra . Så som att vatten finns kvar . Så var det för mig när ja gjorde lagrings bart smör på en burk . Har tyvärr glömt vad metoden heter .

Karlsdotter

  • Inlägg: 1393
    • Ångermanland
SV: Ister
« Svar #23 skrivet: 15 aug-18 kl 05:30 »
Fettet har härsknat. Då är det inte mycket att ha sedan.
Bitarna ska smälta i värmen och skummas mycket noga, Det blir en bottensats som inte ska röras. Bara en klar vätska ska bli kvar.

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #24 skrivet: 15 aug-18 kl 05:41 »
Jag tycker inte det luktar härsket, det är väl en ganska stark och tydligt lukt, bara en lukt jag inte gillar, men som jag kan tro andra inte kanske har samma reaktion emot. Svårt att förklara på nätet. Fettet var klart och det lämnade en massa bitar som jag filtrerade bort.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10635
    • Östergötland
SV: Ister
« Svar #25 skrivet: 15 aug-18 kl 08:47 »
Det kan ju vara något som djuret ätit eller att hormonerna märks av, typ galtsmak. Härsket har ju sin karaktäristiska lukt som man lär sig känna igen :P

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #26 skrivet: 15 aug-18 kl 10:22 »
Ja jag skulle beskriva det som orne fast för kossor... Det lär väl bli fågelmat av detta, 200kr i stöpet dock och besviken blev man. Vågar inte prova på ister heller ifall det är samma sak där.

Grow2Tall

  • Inlägg: 94
    • Värmland
SV: Ister
« Svar #27 skrivet: 15 aug-18 kl 12:28 »
Fettet har inte härsknat. Det är normalt att det blir en kraftig doft när man gör talg, speciellt när man använder njurtalg från kossor då dom tar upp smak från fodret. Bästa talgen att använda är från får, luktar och smakar betydligt mindre! Om du ska använda talg från kossor så bör du se till att slaktdjuren kommer direkt från kor som har varit på grönbete.

Bör tillägga att enbart njurtalg ska användas om man vill ha till matlagning då det tar upp minst smak från vad djuret äter!

DennisCA

  • Inlägg: 1730
    • Finland
SV: Ister
« Svar #28 skrivet: 20 aug-18 kl 08:11 »
Ingen som har några knep för att få bort eller reducera lukten?

Grimulf

  • Inlägg: 13
    • Västergötland
SV: Ister
« Svar #29 skrivet: 12 sep-18 kl 10:10 »
I och med att ister smälts avlägsnas vattnet i fettet. Detta ger väldigt lång hållbarhet. Smälte ner ister från hemslakt i slutet på november förra året och det håller sig hur bra som helst fortfarande. Jämför indianernas pemmican (blandning smält fett och torkat kött) som håller i flera år...

Ocy

  • Inlägg: 1
    • Östergötland
SV: Ister
« Svar #30 skrivet: 23 jan-19 kl 00:06 »
Nu har jag gjort lite ister, men är lite skum på doften. Trodde att ister inte skulle lukta speciellt mycket... Visserligen använde jag späck från lamm, det kanske inte var så lyckat...
Om man smälter nyslaktat djurfett som man skummar av och sedan konserverar, skulle ju istern i prinsip kunna lagras hur länge som hälst. I.o.m att hersknings prosessen är en oxidations process med syre, borde det ju avstanna om man konserverar, brainstormar lite då mina kunskaper i kemi och livsmedel begränsas till en lägre nivå än högskole nivå

Postat med Alternativ.nu´s app


von tratt

  • Inlägg: 480
    • Skåne
SV: Ister
« Svar #31 skrivet: 23 jan-19 kl 14:05 »
Ingen som har några knep för att få bort eller reducera lukten?

Jag försökte se vad webben hade att bjuda på. I fallet ornelukt verkar alla ansträngningar gå ut på att förebygga, detektera och i viss mån maskera lukten, alltså inte ta bort. Ornelukten kommer ur androstenon och skatol, om det hjälper någon kemikunnig. Men jag hittar heller ingen tydlig motsvarighet hos kor.

Aktivt kol är i allmänhet bra på att absorbera luktande molekyler, eller typ zeoliter.
Jag bor i lägenhet så jag är inte trovärdig.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser