Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  För gammalt salpeter?  (läst 1406 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
För gammalt salpeter?
« skrivet: 14 feb-16 kl 18:48 »
Jag ska salta in lägg och fläsk, men upptäckte att salpetern jag har gick ut för tre år sen. Kan det ha nån betydelse...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

tropfrog

  • Inlägg: 1813
    • Västergötland
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #1 skrivet: 14 feb-16 kl 19:02 »
Om den förvarats torrt och hyfsat luftfritt så kan jag inte se att det skulle kunna förändras nämnvärt. Salpeter (natriumnitrat i detta fallet antar jag) är en stabil kemisk förening och borde inte förändras över tid.

Jag kan inte garantera något, men jag själv skulle inte tveka att använda.

Mvh
Magnus

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #2 skrivet: 15 feb-16 kl 11:24 »
Tack för svar! Nä, jag tror inte heller att det ska vara några problem, egentligen.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #3 skrivet: 23 feb-16 kl 15:08 »
Nu är fläsket färdigsaltat, jag tog upp det ur saltlaken igår. Min fråga nu är om jag kan frysa in köttet igen efter saltningen, eller måste jag tillaga det först?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #4 skrivet: 23 feb-16 kl 16:42 »
Det går ju utmärkt att frysa saltat fläsk eller saltad skinka, så det är inga problem.

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1396
    • -
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #5 skrivet: 23 feb-16 kl 16:58 »
Hej!
Vad skulle den ut och göra?

Nej, allvarligt talat ; dessvärre har detta inte med matlagning att göra!
Använde mycket gammal salpeter vid tillverkning av svartkrut, och DÅ var det inget fel på den!
Hoppas det går bra!
Hälsning.
G S
Likt den ringaste bland knektar låg han i en snygg
hvit skjorta af gröfre slissing…

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: För gammalt salpeter?
« Svar #6 skrivet: 24 feb-16 kl 11:02 »
Det går ju utmärkt att frysa saltat fläsk eller saltad skinka, så det är inga problem.

Även om den varit fryst rå innan?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

703 gäster, 7 användare
lasseis, Noss_enur, mattias_33, Pohja, Ekebo gård, enigma77, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser