fel,med fet linolja menas en färg som bara består av linolja och pigment. andel pigment och olja styrs av vilket pigment man använder men grunden är att färgen skall vara stadig men ändå lättstruken.
en mager linolja är spädd med balsamterpentin och används till grundning. Ofta är proportionerna 80-20. Mellanstryckning spädes 90-10 och slutstrykning är ospädd,alltså 100.
häller du olja i en redan färdig färg (dvs där färgen har rätt proportioner mellan pigment o olja) blir färgen fetare (du får alltså mindre pigment i produkten).
Kan ge problem med efterföljande färgskikt då man enligt gammal kunskap stryker de olika skikten från en mager till en fet blandning.
terpentinet hjälper till att tunna färgen utan att förändra oljebalansen mellan pigment o olja.Lacknafta används inte då den påverkar oxidationsprocessen i negativ riktning.
detta är gammal kunskap och själv har jag i 40 år målat linoljefärg yrkesmässigt enligt denna metod som jag lärdes av de proffs som aldrig hade något annat att måla med.
nu propageras för att denna kunskap är förlegad,man kan visst måla linoljefärg utan spädning m.m men hittills har jag inte hittat belägg för att de nya profeterna har rätt.
Tror nog att det är ett påhitt för att undvika terpentinet och de risker som den ger. Huruvida dagens linoljefärger med nya metoder håller lika länge som äldre tiders målning återstår att se.Ulf
Jag tänker inte gå i clinch om detta, men om man kikar på gamla recept på linoljefärg så saknas terpentin, så jag vill mena att terpentin är en nymodighet.
Min huvudpoäng var dock att oavsett om man vill tillsätta terpentin till oljan (halvolja) eller inte så har det ingenting med principen att gå från mager till fet färg att göra, eftersom oljningen är en separat process.
/Mats