Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fermenterad fisk från Färöarna - intressant artikel  (läst 1739 gånger)

PantaRei

  • Gäst
Fermenterad fisk från Färöarna - intressant artikel
« skrivet: 12 nov-15 kl 13:36 »
Jag stötte på en intressant artikel som beskriver traditionella fermenterade rätter från Färöarna.
Ræstur fiskur: air-dried fermented fish the Faroese way: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4634599/

Artikel beskriver hur fisk (och kött) traditionellt har konserverats genom att halv-torkats och fermenterats till något som beskrivs som ett halvruttet tillstånd. Artikel tar upp vilka traditionella rätter som äts än på Färöarna och vilka som är på väg att dö ut.

"Up until a few decades ago, fermented cod head were also commonly eaten. This dish, called grunnishøvd, is made of cod heads which had been put in a bag with hay and kept in a cold room for three to four weeks. Although this dish has a particularly strong smell, it is cleaned and cooked accordingly for dinner. Although it was commonly eaten a few decades ago, it is increasingly difficult to find today."

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Fermenterad fisk från Färöarna - intressant artikel
« Svar #1 skrivet: 12 nov-15 kl 14:26 »
Kocken Magnus Nilsson har nyligen kommit ut med boken "The Nordic Cookbook ", där han rest runt i Norden bla även Färöarna.  På Färöarna har de också en tradition att torka fårkött (Skerpikjøt) och korv utan salt (som i övriga Norden var salt historiskt sett dyrt), i stället hängs fårköttet upp på en luftig plats och torkas i vinden. Det har i sin tur lett till flera intressanta fall av botulism där!


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-02/the-nordic-cook-book-by-magnus-nilsson-recipes

http://www.nora.fo/fileadmin/user_upload/files/13/20121218145346709.pdf
https://fo.wikipedia.org/wiki/Botulisma


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1173 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser