Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur fungerar en "fri" getflock?  (läst 1346 gånger)

Trollmor

 • Inlägg: 10732
 • Måtte jag inte leva förgäves.
  • -
Hur fungerar en "fri" getflock?
« skrivet: 06 mar-15 kl 08:03 »
Enligt Goat Husbandry av David Mackenzie fungerar getter som en sammanhållen flock hela året.  Bockarna, och då särskilt ledarbocken, sköter om det yttre försvaret.  Bland hans uppgifter finns att gå emot ett anfallande rovdjur, och fördröja det, medan ledargeten för flocken i säkerhet: "Which secures for him an early and heroic end, when available."

  Hela getflocken följs åt på födosök, och ledarbocken visar vad som ska ätas.  Ledargeten bestämmer hur mycket som ska ätas, när det är dags att flytta på sig slutar hon äta och TITTAR på ledarbocken, vilken då leder flocken till ett nytt matställe.  Det är också främst bockens uppgift att hålla ner unga träd, så att hela flocken kan äta av bladen.

  Denna beskrivning hade mina getter uppenbarligen "läst".   ;)  De gjorde precis så när vi var ute på promenad.  Jag gjorde mitt bästa för att spela rollen som ledarbock, och tyckte att de följde mig bättre då.

  Hur är era erfarenheter?  Vad säger olika experter?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

skräptanten

 • Inlägg: 3682
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Hur fungerar en "fri" getflock?
« Svar #1 skrivet: 07 mar-15 kl 12:07 »
Jag har inte läst McKenzies bok, så jag kan inte uttala mig om det som står i den. Däremot har jag läst en mycket intressant artikel i Heidrun (Föreningen Allmogegetens medlemstidning) där skribenten hävdade att vilda getflockar lever könsseparatistiskt utom under brunsttiden på hösten. De unga bockarna lämnar flocken för att söka sig till grupper av äldre bockar, och går sedan med dem tills det är dags att söka upp getgrupperna för betäckning. Detta beteende är mycket vanligt bland flocklevande däggdjur, t ex elefanter.

Om det nu istället är som McKenzie hävdar, att de vilda flockarna är könsblandade, kräver detta 2 saker för att fungera: 1: Getterna har strängt årstidsbunden brunst, och brunstar endast på hösten. 2: Getkillingarna har inte sin första brunst förrän de är 6-7 månader gamla.
Fallerar någon av dessa 2 kommer det att kraftigt försämra de vilda getternas överlevnadschanser. Om 1 inte funkar, kommer getterna att fort bli utslitna av att få killingar 2 gånger årligen, och därmed (kanske tillsammans med de höst/vinterfödda killingarna) dö en för tidig död. Om 2 inte funkar kommer de små getkillingarna (och därmed deras egna killingar) i tragiskt många fall att dö, eftersom deras otillräckligt utvuxna kroppar inte klarar att föda en killing.

Oavsett vad en anser om de vilda getternas levnadsförhållanden, bör en som getägare ha full kontroll över sina getters fortplantning och inte låta dem gå i könsblandade flockar året om! Tamgetter uppfyller nämligen inte varken förutsättningen 1 eller 2 ovan, och alltså måste de hållas könsseparerat utom under betäckningsperioden.
Ingen kaninägare skulle få för sig att hålla han- och honkaniner ihop året om, inte heller skulle någon kobonde ha tjurar ihop med kor, kalvar och kvigor året om. Vad gäller kor har jag t o m krav på mig som ägare att se till att kvigorna och kvigkalvarna skyddas mot att betäckas innan de är färdigvuxna.

Böja ner sly till de mindre flockmedlemmarna gör även mina vuxna getter, inte enbart bockarna. Skulle de små getkillingarna få för sig att springa iväg för långt, ger ledargeten en rejäl varningsfnysning så kommer de små skuttandes tillbaka direkt. Även en get skyddar således sin flock, inte bara en bock :) .
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Tjalve

 • Inlägg: 3160
  • Blekinge
SV: Hur fungerar en "fri" getflock?
« Svar #2 skrivet: 07 mar-15 kl 12:56 »
Finns ju en heldel förvildade (ferala) get populationer i världen man kan studera. Här från Australien http://www.depi.vic.gov.au/agriculture-and-food/pests-diseases-and-weeds/pest-animals/a-z-of-pest-animals/goat-feral-or-wild
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

SussiloII

 • Inlägg: 574
  • Småland
SV: Hur fungerar en "fri" getflock?
« Svar #3 skrivet: 07 mar-15 kl 13:36 »
Tack för länken, Tjalve!

I Goat Husbandry skriver Mackenzie bl.a. så här:

"About a month before the onset of the breeding season, the king billy is much occupied in chastizing (tukta/aga, mitt tillägg) his sons and grandsons."

Det är väl under denna hårdhänta aga som ungbockarna tycker det är lika bra att lämna morsorna och den grinige farsgubben. Det stämmer med andra vilda djurflockars beteende där unghanarna drivs bort av ledarhanen när brunsten närmar sig.

Artikeln i "Heidrun" har en liten fin bild på en flock vildlevande bockar i Skottland. Artikeln refererar bl.a. till vildlevande getter på de brittiska öarna som också Mackenzie skrev om.

Ur Tjalves länk:
"Male kids leave their mothers and form 'bachelor' herds with similar aged males."

"Young female goats will stay with their female family group throughout their lives while males will leave these groups at puberty and join bachelor groups."

« Senast ändrad: 07 mar-15 kl 14:19 av SussiloII »

Jakobn

 • Inlägg: 583
  • Skåne
SV: Hur fungerar en "fri" getflock?
« Svar #4 skrivet: 07 mar-15 kl 19:57 »
BBC's Country File har flera intressanta avsnitt om getter. Här kommer ett som kanske kan tillföra något i ämnet.
https://www.youtube.com/watch?v=HvfhqMLm-wo

SussiloII

 • Inlägg: 574
  • Småland
SV: Hur fungerar en "fri" getflock?
« Svar #5 skrivet: 07 mar-15 kl 21:57 »
Trevlig film i fin natur!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser