Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hållbar allroundtraktor  (läst 5528 gånger)

teufel

 • Inlägg: 404
Hållbar allroundtraktor
« skrivet: 14 mar-07 kl 10:45 »
Hej!

Någon som kan hjälpa oss med val av traktor?

Vi driver hästgård, och behöver en bra allroundtraktor. Betalar gärna lite mer om det är någon som "aldrig" går sönder - jag hatar nämligen att meka.
- Behöver kunna lyfta ensilagebalar på 300-400 kg utan problem.
- Behöver kunna ploga gårdsplan, paddock och grusväg.
- Nån form av slåtterbalk är bra för att kunna beta av rator i hagarna. (EU kräver det)
- Vattentank på trepunktslyften är bra. Var får man tag på sådana tankar förresten?

Lånade en Volvo BM av äldre modell för något år sedan. Fungerade bra då, men enligt ägaren är det ett helvete att byta koppling på den, och trepunktslyften fungerade inte alltid heller. I övrigt har jag inte kört traktor sedan jag var 7 år och satt i morfars knä. :)

trädman

 • Inlägg: 1272
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #1 skrivet: 19 mar-07 kl 22:57 »
Ska ni kunna lasta ensilagebalar till och från släp, trava upp dem etc behöver ni en traktor med någon form av lastare. Lastartraktorer är mer eftertraktade på marknaden och därmed dyrare. Ska man kunna hantera ensilagebalar utan att göra hål i plasten behövs också en balgrip (det finns i o f s andra lösningar, men balgrip är flexibelt) Gör det inget att det blir hål går det bra med ett billigt balspjut. Ska man ha balgrip på lastaren behövs ett dubbelverkande hydrauluttag för att öppna och stänga gripen. En traktor i storleksklassen 60-90 hk skulle kanske vara lagom. Val av märke och modell är väl delvis en smaksak, delvis en prisfråga. Lastartraktorer i denna prisklass är nog det som är mest lättsålt som begagnat. Traktorer som aldrig går sönder är det inte lätt att hitta...

Tänker ni er att köpa en ganska ny begagnad traktor bör man vara medveten om att det finns mycket luft i prislistpriserna på nya traktorer. Jag tycker man ofta ser nyare begagnade traktorer till priser som är orimligt höga jämfört med att köpa nytt, om man tar hänsyn till garantier, maskinskadeförsäkring (ofta 5år), möjligheten att få traktorn med den utrustning man verkligen vill/behöver ha redan från början osv.

Köper man en äldre traktor är det en fördel om det är en modell som är någorlunda vanlig så det går lätt att få tag på delar, både nya och begagnade. Förr eller senare, lär det nog desvärre behövas.

Vad hade ni tänkt er för prisklass? Kampanjpris på ny Valtra A75 med lastare ca 300kkr. Begagnad tvåhjulsdriven Massey Ferguson ca 70hk, årsmodell mitten av -80talet ca 50 kkr. Det är stor skillnad på två- och fyrhjulsdrivna traktorer både när det gäller framkomlighet, särskilt när man använder frontlastare. Det påverkar också begagnatpriset. På ja.se hittar man begagnade maskiner från en stor del av maskinhandlarna. mascus.se och blocket.se är också bra infokällor

Sirpa

 • Inlägg: 517
  • -
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #2 skrivet: 19 mar-07 kl 23:04 »
Lastartraktorer är mer eftertraktade på marknaden och därmed dyrare. Ska man kunna hantera ensilagebalar utan att göra hål i plasten behövs också en balgrip (det finns i o f s andra lösningar, men balgrip är flexibelt)
Ska man ha balgrip på lastaren behövs ett dubbelverkande hydrauluttag för att öppna och stänga gripen. En traktor i storleksklassen 60-90 hk skulle kanske vara lagom.

Hamnar i 200 000 kr klassen  ;D
Höns och Liljor i min trädgård.

trädman

 • Inlägg: 1272
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #3 skrivet: 22 mar-07 kl 00:28 »
Hamnar i 200 000 kr klassen  ;D

Traktorer är ovärderliga så en traktor kan väl aldrig bli för dyr! :) :) :)

Anders E

 • Inlägg: 356
  • -
  • Ljusvision
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #4 skrivet: 02 apr-07 kl 22:31 »
På förra gården hade vi ungefär de behov du efterlyste. Vi hade en Fordson Major av 1954 års modell, vi plogade 2 km ut till stora vägen hela vintern + att vi plogade lite på åkern och slog en del ängsmark, den svek oss aldrig under 13 år , det var med stor sorg vi fick göra oss av med den pga. flytt.

Fördelarna med traktorn var, tyckte jag att den var lätt att sköta och tillbehören var billiga, och sist men inte minst att den var pålitlig.

BuDDHa

 • Inlägg: 97
 • Praeparatus Supervivet
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #5 skrivet: 02 apr-07 kl 23:02 »
håller med om 60-90hk, själv gick jag upp på 90hk.. en liten reflektion, med tanke på hur ofta jag behöver smälla i 4-hjulsdriften så bör man fundera på det oxå i valet, om man har lite tuffa marker, är det slätt o fint klarar man sig utan.. ska man bara flytta balar till utfodring så är en lastare lite overkill, det funkar bra att ta dom på 3-punkten. man har hört mycket fram å tebax om alla märken men en sak verkar nästan alla vara överens om, Ford e skit, det finns en anledning till att det finns så många som lever på att renovera fordmotorer, det e ju inte bara traktorerna som e dygna, allt som lämnar ford är ju erkänt skit.. visst kan man hitta någon enstaka med en solskenshistoria..  

teufel

 • Inlägg: 404
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #6 skrivet: 05 apr-07 kl 14:59 »

Tack för alla tips! :)

Återstår då bara att fråga var man kan få hjälp med reparationer m.m. i Göteborgsområdet. För som sagt, när det gäller motorer är jag skitkass. Och dessutom är tidsbristen stor, då är det bättre att man låter någon annan göra det man inte kan och fokuserar på det man är bra på. :)

/P

Anders E

 • Inlägg: 356
  • -
  • Ljusvision
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #7 skrivet: 10 apr-07 kl 09:47 »
Citera
Ford e skit,

Håller inte med där, det kan hända att nyare fordtraktorer är skit men på vår traktor var det mesta överdimensionerat och av god kvalitet, kompisar som också har 50-tals fordar är nöjda med sina. Det är väl också ingen tillfällighet att det finns så många euntsiaster som håller sig till äldre Fordar. Jag är ingen traktorexpert utan skriver bara utifrån egna erfarenheter och med vår traktor var jag som sagt var mycket nöjd.

Fred

 • Inlägg: 2872
 • Fort Stewart, GA, USA
  • Övriga världen
Re:Hållbar allroundtraktor
« Svar #8 skrivet: 21 apr-07 kl 16:13 »
Tycker inte heller att Ford är skit.

Har en Ford N8 från -49, inom familjen kallad "Swea".
Hon har hjälpt mig i flera år med att dra ut stockar från skogen, ploga uppfarten, plana ut grus och bära hem halmbalar.
Startar i alla väder och gnäller väldigt sällan.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

333 gäster, 10 användare (3 dolda)
Husky 400, Muu, Fundersam, Eke, Stork, turlar, Ett svart får

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser