Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Brunt bröd  (läst 18998 gånger)

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
Brunt bröd
« skrivet: 22 feb-14 kl 13:51 »
Jag lyckas aldrig få brunt bröd. Sist hade jag mörk brödsirap, svagdricka och glögg och det blev ändå inte brunt. Vad har ni för recept som ger gott fint brunt bröd?
Kaninuppfödare och pelargontant.

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Brunt bröd
« Svar #1 skrivet: 22 feb-14 kl 14:08 »
Jag lyckas aldrig få brunt bröd. Sist hade jag mörk brödsirap, svagdricka och glögg och det blev ändå inte brunt. Vad har ni för recept som ger gott fint brunt bröd?
Brunt bröd på vilken sorts mjöl? Rent vete? Blandningar?.....

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #2 skrivet: 22 feb-14 kl 14:48 »
Vete/råg. Har alltid rågmjöl i men tycket inte det gjort något för färgen heller.
Kaninuppfödare och pelargontant.

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Brunt bröd
« Svar #3 skrivet: 22 feb-14 kl 15:32 »
Vete/råg. Har alltid rågmjöl i men tycket inte det gjort något för färgen heller.
Hur brunt vill du ha det? Använde du rågsikt eller fullkorns rågmjöl?

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #4 skrivet: 22 feb-14 kl 15:47 »
Rågmjöl och grovt rågmjöl. Allt annat än ljust vore fint :)
Kaninuppfödare och pelargontant.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Brunt bröd
« Svar #5 skrivet: 22 feb-14 kl 18:37 »
Brunt farinsocker ger mörkare bröd men det kanske du inte vill ha i degen? Här lite fler tips http://www.hembakatbrod.se/fraga-kocken/vad-gor-brodet-morkt-6328937
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Brunt bröd
« Svar #6 skrivet: 22 feb-14 kl 19:14 »
Det är faktiskt en bra fråga. Ibland får jag jättemörkt bröd och ibland blir det ljusare med ungefär samma mjöler och grejor i. Med tanke på att jag i 99 fall av hundra inte använder något som helst socker i brödbaket, så kan man ju undra varför en del blir riktigt mörka. Annars så blir ju malt och sånt mörkt. Litet porter i degen ger också mörkt bröd. Utbakning i högre temperatur ger förståss brunare bröd, men det fattar man ju.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #7 skrivet: 23 feb-14 kl 09:38 »
Brunt farinsocker ger mörkare bröd men det kanske du inte vill ha i degen? Här lite fler tips http://www.hembakatbrod.se/fraga-kocken/vad-gor-brodet-morkt-6328937

Läst det och det är det jag testat :/
Kaninuppfödare och pelargontant.

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Brunt bröd
« Svar #8 skrivet: 26 feb-14 kl 14:48 »
Rågmjöl och grovt rågmjöl. Allt annat än ljust vore fint :)
jag bakar med rent rågmjöl. hög temp 200  en halv timme sedan låg temp 120 i 1,5 timmar. det blir brunt

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #9 skrivet: 26 feb-14 kl 18:23 »
jag bakar med rent rågmjöl. hög temp 200  en halv timme sedan låg temp 120 i 1,5 timmar. det blir brunt
Kan jag få hela receptet?
Kaninuppfödare och pelargontant.

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Brunt bröd
« Svar #10 skrivet: 26 feb-14 kl 19:28 »
Kan jag få hela receptet?
absolut! Jag ska ta mig tid om nån dag och kolla exakt hur jag gör. det nämligen så illa att jag inte använder recept längre. det blir så efter 30 års brödbakning, man bara gör.......så om du kan ge dig till tåls nån dag.... det är förresten surdegsbröd

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #11 skrivet: 27 feb-14 kl 15:25 »
Ingen panik :) Är glad över alla tips o idéer, och aldrig någon panik i bakning :)
Kaninuppfödare och pelargontant.

Nina W

  • Inlägg: 4017
    • Värmland
SV: Brunt bröd
« Svar #12 skrivet: 27 feb-14 kl 15:37 »
-Surdegsbröd blir mörkare inuti än jästbröd.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #13 skrivet: 27 feb-14 kl 20:01 »
Bakar oftast surdeg o inte heller de blir bruna :/
Kaninuppfödare och pelargontant.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Brunt bröd
« Svar #14 skrivet: 27 feb-14 kl 23:06 »
-Surdegsbröd blir mörkare inuti än jästbröd.
Inte för mig. Vita bröd blir precis lika vita och blandbröd blir lika som med jäst. Utsidan med. Det har inget med jäsmetoden att göra.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

wahlgrens

  • Inlägg: 648
    • Uppland
SV: Brunt bröd
« Svar #15 skrivet: 01 mar-14 kl 09:31 »
Det här brödet brukar jag göra och det blir ganska mörkt.

1 l rågsikt
5 dl grahamnsmjöl
8 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
4 tsk bikarbonat.

Rör ihop, häll i två avlånga formar och grädda i ca 200 grader i 30-40 minuter.


MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Brunt bröd
« Svar #16 skrivet: 01 mar-14 kl 09:36 »
Köpte Pågens Lingon grova igår. Det är ju väldigt mörkt inuti. Tänkte att kanske dom färgar det med soja? Sedan tyckte jag att det smakade lite som av soja.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Brunt bröd
« Svar #17 skrivet: 01 mar-14 kl 10:17 »
Det här brödet brukar jag göra och det blir ganska mörkt.

1 l rågsikt
5 dl grahamnsmjöl
8 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
4 tsk bikarbonat.

Rör ihop, häll i två avlånga formar och grädda i ca 200 grader i 30-40 minuter.
Bakpulverbröd har jag gjort en gång o det tror jag blev ganska mörkt.
Kaninuppfödare och pelargontant.

Magnus24

  • Inlägg: 185
    • Skåne
SV: Brunt bröd
« Svar #18 skrivet: 01 mar-14 kl 10:20 »
Köpte Pågens Lingon grova igår. Det är ju väldigt mörkt inuti. Tänkte att kanske dom färgar det med soja? Sedan tyckte jag att det smakade lite som av soja.

Skulle tro att soja skulle stått med i innehållsförtecknignen om det fanns i brödet. http://pagen.se/matbrod/morka-skivade-brod/pagen-lingongrova/

Bakpulverbröd har jag gjort en gång o det tror jag blev ganska mörkt.

Varför skulle bakpulver göra brödet mörkt?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Brunt bröd
« Svar #19 skrivet: 01 mar-14 kl 11:12 »
Skulle tro att soja skulle stått med i innehållsförtecknignen om det fanns i brödet. http://pagen.se/matbrod/morka-skivade-brod/pagen-lingongrova/
Varför skulle bakpulver göra brödet mörkt?

Kan det vara vörten som gör Lingongrova så mörkt?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

368 gäster, 4 användare (2 dolda)
Dalibor, Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser