Forum
Tidningen Åter
Startsida
Bilder
Oläst
Logga in
Registrera
Medlemskarta
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Mejeriprodukter
»
nybörjar ostfrågor
Åter 2/25 ute nu!
136 artiklar om mat och tillvaratagande i Åter -->
Välkommen! För att skriva i forumet måste du
logga in först
. Har du inget konto går det bra att
registrera ett eller logga in med Facebook här
. Det kostar inget.
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
3
Alla
Gå ned
Författare
Ämne: nybörjar ostfrågor (läst 6400 gånger)
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
nybörjar ostfrågor
«
skrivet:
09 jan-14 kl 16:17 »
Efter en hel del blandade resultat och några solklara missar så verkar jag ha lyckats framställa någon sorts hårdost av min åsnemjölk. Jag använde den här tekniken
http://www.kemikalia.se/Home/hemma_ysatre
fast annat recept. Är en mycket liten testost på ca 2 dl som nu är under "vändning".
Vilken yta är bäst på denna typ av ost? Hur mycket skiljer hållbarheten mellan att ha vax eller parafin runt osten resp vitmögel? Är vitmögel samma på olika sorts ostar? Kan jag ta lite vitmögel från en vanlig brieost och föra över på min lilla ost så att den får fäste? Hur länge bör den lagras innan man äntligen kan prova?
Trollmor
Inlägg: 10686
Måtte jag inte leva förgäves.
-
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #1 skrivet:
09 jan-14 kl 16:28 »
Åsneost! Det var exklusivt! Jag har fört över kultur från en vanlig köpe-brie till olika sorters ostar med gott resultat.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #2 skrivet:
09 jan-14 kl 18:37 »
En annan fråga: Jag hade lite svårt att få loss osten från duken första gången, var duken för torr eller är det något annat problem? Ytan är ju inte så superfin nu..
Trollmor
Inlägg: 10686
Måtte jag inte leva förgäves.
-
SV: Nybörjar ostfrågor
«
Svar #3 skrivet:
09 jan-14 kl 20:50 »
Jag föreställer mig att osten, och särskilt tillverklnigen av densamma, blir lite annorlunda med en mjölk som innehåller så pass mycket mera mjölksocker och motsvarande mindre protein och fett per liter. Jämfört med komjölk.
Helhäftigt att du gör ost på åsnemjölk!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.
macker
Inlägg: 146
Skåne
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #4 skrivet:
09 jan-14 kl 22:14 »
Om osten satt fast i duken så har du antagligen vänt för sällan
Det är ju olika tekniker om man väljer att ha en vitmögelyta på osten eller att vaxa den eller tvätta den. Möglet hjälper till med att mogna osten men brukar väl inte användas på hårdostar utan mer på mjuka eller grynpipiga ostar. Hårdostar brukar man antingen vaxa eller tvätta med jämna mellanrum.
2 dl ost har jag svårt att tänka mig som hårdost utan den hade jag ystat som en mjuk ost, typ Camembert, med en lagringstid på ca 5 veckor... fast jag vet ju å andra sidan ingenting om åsnemjölk
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #5 skrivet:
09 jan-14 kl 23:25 »
Åh, hur gör man för att göra en camembert? Jag har inte hittat något "recept"
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #6 skrivet:
10 jan-14 kl 10:47 »
Hur mycket salt behöver man per hg ostmassa ungefär?
macker
Inlägg: 146
Skåne
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #7 skrivet:
10 jan-14 kl 17:32 »
menar du i färskostmassa ? Eller tänker du salta i ostmassan innan du formar ? Eller menar du salt runt den färdiga osten ?
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #8 skrivet:
10 jan-14 kl 18:34 »
Tja, jag vet inte hur man brukar tillsätta saltet, men jag försöker göra en mjuk till halvhård ost, typ briekonsistens.
macker
Inlägg: 146
Skåne
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #9 skrivet:
10 jan-14 kl 18:49 »
Då saltar du dagen efter du har format osten och du behöver väl sådär 1-1½ % salt
Att göra ost är en hel vetenskap... se om du kan få praktisera på något gårdsmejeri eller gå en kurs, det är alltid kul och lärorikt
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #10 skrivet:
11 jan-14 kl 11:14 »
Jaha, då har jag saltat fel hittills
Jag fick hjälp att komma igång på ett mejeri, men då lyckades vi bara göra färskost av min mjölk så jag har fortsatt experimentera hemma. Har tyvärr inte tid att praktisera en längre tid.
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #11 skrivet:
12 jan-14 kl 12:23 »
Provsmakade litegrand på osten i samband med att jag bytte duk och den smakade FÖRJÄVLIGT. alldeles besk
Vad kan ha gått fel?
Trollmor
Inlägg: 10686
Måtte jag inte leva förgäves.
-
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #12 skrivet:
12 jan-14 kl 23:25 »
Gissningsvis invasion av någon oönskad mikrob ...
Osis!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.
macker
Inlägg: 146
Skåne
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #13 skrivet:
13 jan-14 kl 11:48 »
DEn kan också vara alldeles omogen.... hur gammal är den ?
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #14 skrivet:
13 jan-14 kl 12:40 »
Den var inte en vecka än. Ska de smaka så beskt i början? Ajdå i sånna fall, nu har jag ju kastat dem
Trollmor
Inlägg: 10686
Måtte jag inte leva förgäves.
-
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #15 skrivet:
13 jan-14 kl 16:22 »
Nädå, när de är färska smakar de nästan ingenting. ("Skosula" säger somliga.) De mikrober som är ofarliga för oss utvecklas efter en tid. De som kan vara farliga gör osten besk eller jäst.
Så grattis kompostmaskar! Och på'n igen! Jag funderar på om det kan ha funnits något i mjölken eller på dina verktyg. Dessa var väl inte använda på ett tag? Många kokar allting innan de börjar ysta. Lite filmjölk i den färska mjölken kan också rekommenderas för att förebygga sånt här.
Stort grattis till att du har en åsna som går att mjölka!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #16 skrivet:
13 jan-14 kl 19:29 »
filmjölk hade jag i men övriga verktyg är bara vanligt köksdiskade.. Kokade dukarna
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #17 skrivet:
13 jan-14 kl 19:32 »
Ska jag prova o hetta upp mjölken innan om det kan vara bakterier som kommer med ifrån mjölkningen?
enigma77
Inlägg: 33
-
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #18 skrivet:
13 jan-14 kl 19:50 »
Det finns många anledningar till att en ost kan bli bitter, som nämnts ovan, otillräcklig lagring eller lagrad i fel "förhållande" är vanligt, men även feldosering av löpe är en vanlig orsak.
My Kik username is 'Enigma77' - add me!
Leineri
Inlägg: 187
Hälsingland
SV: nybörjar ostfrågor
«
Svar #19 skrivet:
13 jan-14 kl 19:52 »
Lagring tycker jag är svårt. På vissa sidor står det rumstemperatur på andra 10-12 grader. Handduken ska vara fuktig och varm, men den blir ju snabbt kall i 10 grader..
Skriv ut
Sidor: [
1
]
2
3
Alla
Gå upp
« föregående
nästa »
Alternativ.nu
»
Mat & tillvaratagande
»
Mejeriprodukter
»
nybörjar ostfrågor
Dela detta:
Inloggade just nu
502 gäster, 5 användare (2 dolda)
LimJans
,
Ros-Marie Karlsson
,
Galaxie
Forum
Odling
Frukt & bär
Grönsaker
Växthusodling
Inomhusodling
Spannmål och foder
Fröodling
Övrigt om odling
Djur
Höns
Höns: Raser
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar
Höns: Utfodring
Höns: Boende/hägnad
Höns: Sjukdomar och skador
Övrigt om höns
Andra fjäderfän
Ankor och myskankor
Gäss
Kalkoner
Duvor
Vaktlar
Övriga fjäderfän
Biodling
Kaniner
Får
Fårraser & avel
Dräktighet & lamning
Utfodring av får
Fårsjukdomar & skador
Hus, hägn & bete för får
Klippning & ullhantering
Fårslakt & tillvaratagande
Övrigt om får
Getter
Getraser & avel
Brunst, dräktighet & killning
Utfodring av getter
Getsjukdomar, skador & juverproblem
Hus, hägn & bete för getter
Mjölkgetter
Getslakt & tillvaratagande
Övrigt om getter
Getter finnes
Getter sökes
Grisar
Brukshästar
Kor
Arbetshundar
Arbetshundar: Avel
Arbetshundar: Uppfostran, utbildning & träning
Arbetshundar: Skötsel
Arbetshundar: Övrigt
Andra husdjur
Mat & tillvaratagande
Drycker
Bröd
Frukt och bär
Mejeriprodukter
Grönsaker, vegetariskt
Kött och fisk
Övrigt om mat och recept
Bygga & Bo
Bygga och renovera
Timring och stolpverk
Vatten och avlopp
Uppvärmning
Övrigt om bygga & bo
Hantverk
Skinn
Metall
Textil
Trä
Keramik
Övrigt hantverk
Övriga ämnen
Energi
Övrigt om alternativ energi
Fordonsdrift
Eltillverkning
Hemberedskap
Meka
Redskap, verktyg och maskiner
Hushåll
Ekonomi
Jakt och fiske
Skogsbruk
Örter
Allmänt om örter
Användning av örter
Odling och insamling
Annonser
Aktiviteter
Odlingsrelaterat finnes
Odlingsrelaterat sökes
Mark finnes
Mark sökes
Bostad sökes
Bostad finnes
Kollektiv för självhushållare
Djur sökes
Höns sökes
Hönsägg sökes
Övrigt fjäderfä sökes
Övriga ägg sökes
Grisar sökes
Får sökes
Getter sökes
Kaniner sökes
Kor sökes
Hästar sökes
Övriga djur sökes
Djur finnes
Höns finnes
Hönsägg finnes
Övrigt fjäderfä finnes
Övriga ägg finnes
Grisar finnes
Får finnes
Getter finnes
Kaniner finnes
Kor finnes
Hästar finnes
Övriga djur finnes
Övriga annonser - önskas
Övriga annonser - finnes
Jobb och tjänster
Kontakter
Ekobo-projekt
Utbildningar
Allmänt
Boktips
Support
Teknisk support
Forumets regler
Om tidningen Åter
- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration
Nya inlägg
400 kr kvar till mat.
i
Ekonomi
[
Idag
kl. 17:26]
Ekologiskt foder till hyggligt pris?
i
Höns: Utfodring
[
Idag
kl. 11:10]
Snygga till delvis upprepad trasmatta
i
Övrigt hantverk
[
Igår
kl. 23:35]
Hur gör ni med olika mått på ramar i yngelrum och skattlåda?
i
Biodling
[
Igår
kl. 19:21]
Höna med svullet öga
i
Höns: Sjukdomar och skador
[
Igår
kl. 19:06]
Tång som gödselmedel
i
Övrigt om odling
[
Igår
kl. 09:35]
Gurkproblem
i
Grönsaker
[01 aug-25 kl 09:39]
Hur slå råg med lie?
i
Spannmål och foder
[01 aug-25 kl 07:03]
Mf 4335 vill inte köra
i
Meka
[31 jul-25 kl 11:43]
Jos av morötter
i
Grönsaker
[30 jul-25 kl 10:29]
Nytt i ditt landskap
För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in
eller
registrera dig
.
Nya annonser
Västmanland
Köp hus i vår by, gör gemensam sak med oss
i
Kollektiv för självhushållare
[
Igår
kl. 22:25]
Låt mig tälta på din mark
i
Bostad sökes
[31 jul-25 kl 21:02]
söker någon Tjej men vem?
i
Kontakter
[30 jul-25 kl 23:52]
Köper gärna kåda från gran och tall
i
Odlingsrelaterat sökes
[30 jul-25 kl 22:22]
Akademisk klassisk ridning ( Bent Branderup )
i
Jobb och tjänster
[28 jul-25 kl 19:27]
Dalarna
Fäbod i Dalarna söker människa
i
Bostad finnes
[27 jul-25 kl 10:36]
Dalarna
Fäbod söker någon att sambruka med
i
Kollektiv för självhushållare
[27 jul-25 kl 10:27]
Södermanland
Markplätt, vagn, stuga, torp eller liknande.
i
Bostad sökes
[26 jul-25 kl 22:59]
Myskänder bortskänkes
i
Övrigt fjäderfä finnes
[19 jul-25 kl 11:07]
Långsiktig bogemenskap
i
Bostad sökes
[19 jul-25 kl 08:29]
Användarnamn:
Lösenord: