Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  köttkvalitet på ädre djur  (läst 1633 gånger)

sarwen

  • Inlägg: 38
    • Södermanland
köttkvalitet på ädre djur
« skrivet: 05 dec-13 kl 15:23 »
Naturbeteskor födda ca 2006 och som har kalvat, hur är köttet på dem?
Fantastiskt? Segt? Smakrikt? Mört? Nån som vet?

Vad tror ni är lämpligt pris på köttet?

 ???

John Rambo

  • Gäst
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #1 skrivet: 05 dec-13 kl 15:25 »
Även jag undrar hur man tillagar avelskanin.

skogstrolla

  • Inlägg: 462
    • Jämtland
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #2 skrivet: 05 dec-13 kl 15:28 »
Beror allt ganska mycke på rasen tycker jag iallafall ;D
(mjölkraser skulle jag bara mala ner till köttfärs  renrasiga srb.slb urk )
Jag slaktar mina som är i den åldern ,hängmörar i sisådär 14-18 dagar känner på kroppen tills den känns som jag vill.

Slaktade äldsta kon 13 år ifjol hon hängde 20 dagar å va jättemört å gott.(srb25%/limousin75%)
E man nog tokig så går de....fast jag e själv..
skogstroll med två ardennerdamer,åsenfår,dikor,höns,gris å gård

skogstrolla

  • Inlägg: 462
    • Jämtland
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #3 skrivet: 05 dec-13 kl 15:29 »
Äldre kaniner får hänga längre dom med och tillagas längre ;D
E man nog tokig så går de....fast jag e själv..
skogstroll med två ardennerdamer,åsenfår,dikor,höns,gris å gård

sarwen

  • Inlägg: 38
    • Södermanland
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #4 skrivet: 05 dec-13 kl 15:41 »
Det här är highland cattle.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #5 skrivet: 05 dec-13 kl 15:44 »
En av Sveriges främsta köttgrossister är ju Fällmans kött:

"Fråga efter ett hondjur nästa gång du köper kött. En ko som har kalvat minst en gång och slaktats vid 4-5 års ålder smakar allra bäst. "

http://www.fallmanskott.se/djurkunskap-for-hemmakocken/djurslag/notkott

http://www.norrbete.se/default.asp?path=20743&pageid=31125

Så hanteras bara köttet från äldre djur korrekt, både när det gäller mörning och när det gäller tillagning sä är det i princip bara bättre

sarwen

  • Inlägg: 38
    • Södermanland
SV: köttkvalitet på ädre djur
« Svar #6 skrivet: 05 dec-13 kl 15:54 »
Just ja, har ju Fällmans bok!
Men de här är ju närmare åtta år, räknas det som gammalt?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1646 gäster, 3 användare
torbjorn, simon.arvestrand, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser