Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dräktig??  (läst 1760 gånger)

Lollo_Hunneberga

 • Inlägg: 11
Dräktig??
« skrivet: 18 feb-07 kl 16:58 »
Jag har en get på 6år, hon e en blandras mellan dvärgget och afrikansk get och en bock ca 8 månader som är lantras. Har märkt av nu att bocken börjar bli könsmogen och väldigt intresserad av geten. Min fråga är nu hur märker jag om hon skulle vara dräktig, finns det något bra knep?? Jag har planer på att kastrera bocken eftersom att dom går tillsammans alltid och jag inte vill ha en hel farm  ;D. finns det någon tid som är bättre att göra det än någon annan?? Måste jag ge henne något tillskott om hon skulle vara dräktig??
Tacksam för svar!!

Gruff

 • Inlägg: 4572
  • Östergötland
  • Caprifool
Re:Dräktig??
« Svar #1 skrivet: 18 feb-07 kl 18:55 »
Din bock har varit könsmogen sen 5-6 månader tillbaka. Hon har kunnat killa.....typ, igår  :-[ Getter kan vara lite knepiga att se om dom är gravida eller inte. Vissa ser bara gravida ut, fastän dom bara är mätta :) Andra ser man knappt förrän juvret fylls någon dag innan killning. Är hon dräktig, så behöver hon kraftfoder till sig själv och fostret. T.ex havre, lite i början och runt ett kilo mot slutet och under digivningen.

Tips: äter man upp avkomman så får man ingen farm.

Balbina

 • Inlägg: 957
  • -
Re:Dräktig??
« Svar #2 skrivet: 18 feb-07 kl 19:03 »
Bocken kan kastreras från det att den är några månader. Man bör kastrera på våren eller hösten. Inte på vintern för då riskerar man problem med såret då blödflödet runt såret kan försämras pga. kylan och helst inte på sommaren då det är mycket insekter och bakterier ute.
Om hon är dräktig så bör du se från tredje månaden att hon förändras till sättet och även mage och juver förändras. men som Gruff sa så stämmer det inte på alla getter.
Jag ger mina tackfor, havre och korn under dräktighet och digivning. Hur mycket man ger beror på vilken ras man har (dvärgarna behöver inte mycket) och hur mycket man vill de ska mjölka utöver det killingarna dricker. Jag mjölkar inte mina och de får bara lite kraftfoder.

PS. dvärgget och afrikansk get är samma sak. Det heter afrikansk dvärgget  ;) Vi har inga andra dvärgraser eller afrikanska raser i sverige DS
« Senast ändrad: 18 feb-07 kl 19:05 av Gôskottan farm aka. Balbina »

Lollo_Hunneberga

 • Inlägg: 11
Re:Dräktig??
« Svar #3 skrivet: 18 feb-07 kl 19:20 »
Tack för alla dom bra svaren. Som ni märker har jag inte haft mina getter särskilt länge.  ;) Dom har bara gått ihopa i två månader så så illa är det inte men jag kan ju aldrig vara säker på att hon inte va dräktig redan när vi köpte henne!
Hon vi köpte geten av sa att hon va en sådan korsning men eftersom att jag inte vet så mycket om getraser så sa jag ju inte precis emot!  :-[ Då kanske hon e en afrikans dvärgget helt enkelt. Hon e ganska grov men har väldigt korta ben och jättelångt skägg! Jag får väl hålla ögonen öppna efter förändringar helt enkelt! Tror ni att jag kan fortsätta att ha dom ihopa om hon skulle killa?? Om jag kastrerar honom tänker jag. Dom har ju blivit beroende av varandra och blir jätteoroliga bara dom inte ser varandra!
Ps tyvärr är jag lite för blödig för att äta avkomman så då får det nog bli en farm i så fall ;) Ds

Gruff

 • Inlägg: 4572
  • Östergötland
  • Caprifool
Re:Dräktig??
« Svar #4 skrivet: 18 feb-07 kl 19:31 »
Ja, vissa "kan" man bara inte äta upp. Då får man leta nytt hem åt dom eller behålla själv  :) Förra året fick jag en liten bock som jag länge letade hem åt. Och det fixade sig.

mamma och pappa kan mkt. väl vara ihop med killingen sen, oavsett hur du gör med kastreringen. Kasnke att geten får vara ifred en dag eller två efter födseln bara. Så hennes rellation med ungen inte störs av bocken. Så är det skönt för henne att vila lite också.

Balbina

 • Inlägg: 957
  • -
Re:Dräktig??
« Svar #5 skrivet: 18 feb-07 kl 20:35 »
Rasstandarden för afrikansk dvärgget säger just att de ska vara satta (cobby) och kompakta i kroppen och ha korta ben. geten ska vara 50 cm hög.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser