Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  E-ämnen i maten, vad ska man undvika?  (läst 47258 gånger)

hånung

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #300 skrivet: 24 jul-13 kl 15:07 »
Ja tycker det är relevant att diskutera E nummer som kan ha skadliga verkan på oss så som chanser framkallande  och liknade .

Lockfågeln

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #301 skrivet: 24 jul-13 kl 15:15 »
Att undvika precis alla tillsatser är nog bara arbetsamt. Undviker man allt färdigt jox så blir man av med det mesta. Dessutom är det roligt att laga mat. (Har för mig att KRAV inte godkänner nitrit, kanske nått att leta sånt pålägg efter Håning?) När det gäller ost, är Jarlsberg och Änglamark vettiga. (Änglamarks lagrade är dessutom mycket god, fast dyr.)
 Man ska inte heller glömma att som är i förpackningen förutom tillsatsen kanske inte heller bör ätas för mycket. Mycket rött kött (nöt, får, gris mm) är sannolikt cancerrisk i sig. Rökning som konservering är det kanske också.

hånung

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #302 skrivet: 24 jul-13 kl 15:27 »
Att undvika precis alla tillsatser är nog bara arbetsamt. Undviker man allt färdigt jox så blir man av med det mesta. Dessutom är det roligt att laga mat. (Har för mig att KRAV inte godkänner nitrit, kanske nått att leta sånt pålägg efter Håning?) När det gäller ost, är Jarlsberg och Änglamark vettiga. (Änglamarks lagrade är dessutom mycket god, fast dyr.)
 Man ska inte heller glömma att som är i förpackningen förutom tillsatsen kanske inte heller bör ätas för mycket. Mycket rött kött (nöt, får, gris mm) är sannolikt cancerrisk i sig. Rökning som konservering är det kanske också.
Du har säkert rätt där å tack för tipsen

Existens

  • Gäst
SV: (Ämne saknas)
« Svar #303 skrivet: 24 jul-13 kl 15:47 »
Åt just fiskpinnar till middag :) . Något förvånande fanns inga E nummer i dessa. Däremot 5 st i pulvermoset  :)

Lockfågeln

  • Gäst
SV: (Ämne saknas)
« Svar #304 skrivet: 24 jul-13 kl 15:51 »
Åt just fiskpinnar till middag :) . Något förvånande fanns inga E nummer i dessa. Däremot 5 st i pulvermoset  :)

Äter man pulvermos får man skylla sig själv! Fiskpinnarna ligger ju i frysen, varför skulle man hälla så mycket på dem? Skulle vara färg kanske!

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14116
    • Medelpad
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #305 skrivet: 24 jul-13 kl 15:54 »
Man ska inte hänga upp sig på just E-numren. Mattillverkarna är ju fria att välja själva om de ska skriva ut E-numret eller namnet på ämnet i fråga. Anledningen till att E-nummer finns är att man ska undvika förväxlingar - fel i översättningar, förväxling av tillsatser med nästan samma namn osv.

När E-nummer debatteras flitigt (exempelvis just när boken Den hemlige kocken hade kommit ut) så brukar innehållsdeklarationerna snabbt ändras så att det skrivs ut namn istället för E-nummer på alla tillsatser, men det innebär ju inte att produkten i fråga har ändrats på något sätt.

Existens

  • Gäst
SV: (Ämne saknas)
« Svar #306 skrivet: 24 jul-13 kl 16:03 »
Äter man pulvermos får man skylla sig själv! Fiskpinnarna ligger ju i frysen, varför skulle man hälla så mycket på dem? Skulle vara färg kanske!

Verkade jag tycka synd om mig själv?


Man ska inte hänga upp sig på just E-numren. Mattillverkarna är ju fria att välja själva om de ska skriva ut E-numret eller namnet på ämnet i fråga. Anledningen till att E-nummer finns är att man ska undvika förväxlingar - fel i översättningar, förväxling av tillsatser med nästan samma namn osv.

Bra där Torbjörn, du fattade poängen.

Såklart är det en tillsatser i fiskpinnarna ( dock inte jättemånga) men tillverkaren ( Findus) skriver ut dom med sina namn istället. Och vips, så är produkten ofarlig.

Det här blir effekten när man för en så onyanserad debatt som även syns i den här tråden. Finns det bara ett E-nummer så är grejen mer eller mindre skadlig.
En bidragande orsak är just såna som den hemlige kocken och såna som här i tråden har förespråkat att saker ska skrivas ut med sina namn istället för att ha en standard med E-nummer.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #307 skrivet: 24 jul-13 kl 16:20 »
Precis så. Jag hade tyckt det varit intressant att diskutera olika tillsatsers eventuella (o)farlighet i stället för denna repetetiva carte blanche-attackering av "E-nummer".

Jag är tex väldigt övertygad om att E901 är synnerligen ofarligt att äta. I alla fall om man först borstar bort bina. ;)

Ja men eller hur? Bara för att man är lätt skeptisk till det oftaväldigt frikostiga användandet av livsmedelstillsatser betyder det ju inte att alla e-nummergrejjer är skumma. Även om man är kritisk till e-nummersystemet ur ett konsumentperspektiv (det är svårt att komma ihåg vilken siffra som betyder vilken tillsats) betyder det inte att systemet inte har ett berättigande på administrativ nivå. Och även om ett ämne i sig verkar harmlöst, så kan det ha framställts på ett sådant sätt att det kan bli problematiskt för vissa.

Varför ska det vändas på allt som sägs? Varför ska det vändas så att man ska vara antingen för eller emot, och sen hållas på med förlöjliganden? Vad tillför det till diskussionen?

Qeruiem

  • Inlägg: 2035
  • Fick inte vara Toll
    • Skåne
SV: (Ämne saknas)
« Svar #308 skrivet: 24 jul-13 kl 19:00 »
En bidragande orsak är just såna som den hemlige kocken och såna som här i tråden har förespråkat att saker ska skrivas ut med sina namn istället för att ha en standard med E-nummer.

Fast jag tyckte att "Den hemlige kocken" var VÄLDIGT intressant och jag upplevde inte att han försökte starta ett heligt krig mot "E-nummer", utan att han faktiskt försökte lyfta fram problematiken inte att vi har tillsatser i maten utan att vi har väldigt många tillsatser (varav vissa av tveksam natur) främst i halv- och helfabrikat.

Det jag främst upplevde att han var kritisk mot (och som jag håller med om) var att man blandar många olika tillsatser som var för sig kan anses vara ofarliga men att det finns indikationer på att just kombinationer av (vissa) tillsatser kan skapa problem som är väldigt svårt att gardera sig mot.

Sen var han också kritisk mot långa processer just vid halv- och helfabrikat där många näringsämnen förstörs och sen ersätts med nya i slutänden. Själv löser jag det problemet med att vara rätt försiktig med att köpa främst helfabrikat, speciellt som den maten dessutom imo ofta är rätt trist smakmässigt. Mao, ingen större förlust...

Så jag vet inte om jag tyckte att "Den hemlige kocken" var så onyanserad, däremot har jag ofta upplevt att debatten som uppstod EFTER att den boken skrevs har varit desto mer onyanserad och inte helt sällan att folk som inte läst den "har hört att" den handlar om ditten! Eller datten minsann!

Nu vet jag förstås inte att du har läst den så jag vill inte på något sätt påskina något, men jag har diskuterat boken med personer som bevisligen inte läst den och där de minsann visste exakt vad boken handlade om tills jag började citera valda stycken ur boken. Då bidde det lite lugnare...  ::)
The very definition of news is something that hardly ever happens. If an incident is in the news, we shouldn't worry about it. It's when something is so common that its no longer news – car crashes, domestic violence – that we should worry.

-- Bruce Schneier '08

Broberg

  • Gäst
SV: (Ämne saknas)
« Svar #309 skrivet: 24 jul-13 kl 19:17 »


Nu vet jag förstås inte att du har läst den så jag vill inte på något sätt påskina något, men jag har diskuterat boken med personer som bevisligen inte läst den och där de minsann visste exakt vad boken handlade om tills jag började citera valda stycken ur boken. Då bidde det lite lugnare...  ::)

Tog ju upp mycket fusk också. Som citronsyra utan citroner och gräddvaniljglass, utan vanilj och grädde..

Läste du de andra också? Döden i grytan borde ingå i skolan.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: (Ämne saknas)
« Svar #310 skrivet: 24 jul-13 kl 20:04 »
Tog ju upp mycket fusk också. Som citronsyra utan citroner och gräddvaniljglass, utan vanilj och grädde..

Läste du de andra också? Döden i grytan borde ingå i skolan.
Ska vi döpa om alla organiskasyror bara för att det finns fler än ett sätt att ta fram de på?
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Lockfågeln

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #311 skrivet: 24 jul-13 kl 20:10 »
Personligen tyckte jag hemlige kocken var mer välskriven och balanserad än Döden i grytan. Men den stora behållningen av döden i grytan, var försvarstalet för det småskaliga.

Qeruiem

  • Inlägg: 2035
  • Fick inte vara Toll
    • Skåne
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #312 skrivet: 24 jul-13 kl 20:12 »
Tog ju upp mycket fusk också. Som citronsyra utan citroner och gräddvaniljglass, utan vanilj och grädde..

Läste du de andra också? Döden i grytan borde ingå i skolan.

Det stora problemet med just tex citronsyran är väl snarare att man ibland inte lyckas rena den ordentligt snarare än att den inte kommer från citroner. Molekylerna i själva citronsyran är ju de samma.

Nej, jag har inte läst de andra. Har inte blivit av.
The very definition of news is something that hardly ever happens. If an incident is in the news, we shouldn't worry about it. It's when something is so common that its no longer news – car crashes, domestic violence – that we should worry.

-- Bruce Schneier '08

Broberg

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #313 skrivet: 24 jul-13 kl 20:33 »
Molekylerna i själva citronsyran är ju de samma.


Men det är ändå fusk, bluff, mygel och båg.  Eller får de skriva citronsyra från majs etc.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #314 skrivet: 24 jul-13 kl 20:51 »
Det stora problemet med just tex citronsyran är väl snarare att man ibland inte lyckas rena den ordentligt snarare än att den inte kommer från citroner. Molekylerna i själva citronsyran är ju de samma.
Jag struntar ett långt stycke i molekylernas uppbyggnad - innehåller inte produkten syra från citroner så ska det inte heller stå citronsyra i innehållsförteckningen - dom får väl skriva det som passar bäst in typ "molekyl som ser likadan ut som citronsyramolekyl".
Menar du att den är dåligt renad borde det även stå på innehållsförteckningen vad den är kontaminerad av för andra ämnen.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #315 skrivet: 24 jul-13 kl 20:56 »
2-Hydroxypropyl-1,2,3-trikarboxylsyra kan man ju skriva i stället, men vem blir lyckligare för det?  Citronsyra är det i alla fall.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #316 skrivet: 24 jul-13 kl 21:09 »
2-Hydroxypropyl-1,2,3-trikarboxylsyra kan man ju skriva i stället, men vem blir lyckligare för det?  Citronsyra är det i alla fall.
Troligen ingen - mitt förslag var mer klargörande dvs man har tillverkat (och lagt i maten etc) en substans som har samma kemiska beteckning som citronsyra...grejen är ju att om man skriver citronsyra så tror/förleds att tro konsumenten att man tagit syran från en citron, eller hur? Vilket man inte har - har man dessutom inte renat ordentligt så är innehållet kontaminerat av annat som inte står angett och då luras konsumenten ytterligare.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Skogsvilde

  • Inlägg: 17593
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #317 skrivet: 24 jul-13 kl 21:49 »
nånn som vet hur och av vad man framställer insulin av ???
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

hånung

  • Gäst
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #318 skrivet: 24 jul-13 kl 22:01 »
nånn som vet hur och av vad man framställer insulin av ???
Har något svagt minne av att dom framställs av någon bakterie fast ja kanske mins fel. För så var det grisnjure vet ja.

javill

  • Inlägg: 11707
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: E-ämnen i maten, vad ska man undvika?
« Svar #319 skrivet: 24 jul-13 kl 22:11 »
nånn som vet hur och av vad man framställer insulin av ???

Det tillverkas av genetiskt modifierade bakterier enligt Wikipedia.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

737 gäster, 1 användare
se38005

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser