jo här kommer den i wordformat, öppen för förbättringar :-)
nähäpp, det gick inte att bifoga annat än bilder står det finstilt
här kommer själva texten, du får klara dig utan blomman
Kefir-manualenDetta behövs
några matskedar kefir-gryn
1 liters glas-burk/tillbringare med ett tunt bomullstyg över
Spagettisåll eller liknande, helst icke i metall och inte för alltför tät, ca 2mm hål är lagom
liten träslev
En stor bunke eller liknande att sila ner i (helst ingen metall här heller)
1-2 stora koppar färsk mjölk
De flesta mjölktyper är ok, inkluderat helmjölk, fettreducerad, fettfri, pasteuriserad & homogeniserad.
OCH SÅHÄR går själva processen till:
Häll grynen i glas-burken.
Häll på mjölken, den ska vara fylld till ca 3/4.
Sätt över tyget och sätt om ett gummiband.
Låt stå i rumstemperatur i ca 12-48 timmar (gärna i ett kökskåp,varmt & skyddat från direkt solljus) , eller tills du ser att mjölken har koagulerat (blivit lite geleartat) helt igenom, eller tills du vid provsmakning tycker att den är lagom sur/söt/krämig eller hur just du upptäcker att du vill ha den..prova dig fram!
När du tycker att den är färdig ska du separera kefiren från grynen:
Rör om lite i burken med träsleven, så allt blandas ihop och blir lite rinnigare.
Häll över alltsammans från burken ner i sållet, som ska stå över en uppsamlings-bunke såklart.
Det är troligen lite segt att sila, men skaka och "rulla" så rinner det till.
se här
http://users.chariot.net.au/~dna/kefir-faq.html#straining(Jag tar en träslev och vänder försiktigt på grynen för att det ska rinna bättre, men var försiktig så du inte klämmer sönder dem.)
I bunken har du nu färdig, drickbar kefir!
Diska och skölj noga tillbringaren/glasburken/behållaren som du gjort kefiren i. Enligt kefirgurun Dominic ska man undvika diskmedel på den köksutrustning du har för kefirmakande.
Häll tillbaka grynen (burken får inte vara varm efter diskvattnet!)
Börja om hela processen igen! dvs häll på mjölk, låt stå 24 timmar osv.
Vill du öka gryn-mängden, häll på lite extra mjölk och låt stå längre, då förökar de sig lättare.
Vill du att kefiren ska vara mildare i smak (i motsats till sur) så låt den fermentera kortare tid. Experimentera dig fram tills du får fram din egen smak!
Översatt till svenska från DOMs Kefir Making In-site, mycket info finns här.
http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html(kika gärna in där för bilder)
Kolla även huvudsidan
http://users.chariot.net.au/~dna/ för utförlig info om Kefir, Kombucha m.m