Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fil och Yoghurt historia  (läst 3392 gånger)

FridaH

  • Inlägg: 70
    • -
    • Körsbärsdalens Gotlandskaniner
Fil och Yoghurt historia
« skrivet: 31 jan-07 kl 15:23 »
Vad har Yoghurt och fil för historia bakom sig? När och var uppkom det?

Sitter här och gör yoghurt och fil på mikrobiologin, får se om det blir något av det  ;)

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Fil och Yoghurt historia
« Svar #1 skrivet: 31 jan-07 kl 16:50 »
Förr stod det på yoghurtförpackningarna om alla ryska 150-åringar, som levt på yoghurt hela sitt liv. Så vitt jag minns, så nämnde Arla (eller vad de nu hette förr) att det var ridande kosacker/hunner som av misstag råkade uppfinna yoghurt. Är det någon annan som vet?

Ursus

  • Inlägg: 323
    • Jämtland
Re:Fil och Yoghurt historia
« Svar #2 skrivet: 31 jan-07 kl 20:21 »
Jag skulle tro att både fil och yoghurt funnits lika länge som man mjölkat djur. Båda uppstår med lite tur spontant om man lämnar mjölk stående i värmen. Mjölksyrabakterier finns ju lite överallt. De thermofila (värmeälskande) som används till yughurt växer bäst i ett varmare klimat, och de mesofila (inte-fullt-lika-värmeälskande) trivs bäst runt 20 grader, ungefär som nordisk sommar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1823 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser