Att låta degen jäsa tillräckligt länge och varmt i två omgångar är mycket viktigt för ett bra resultat.
Först en halvtimme i bunken med duk över. Sedan formar jag limpor och lägger dem på plåten, också med duk över. Sätter på ugnen och ställer plåten med limporna på jäsning på spisplattorna ovanpå ugnen 20-30 minuter till medan ugnen värms upp.
När jag bakar med jäst använder jag alltid torrjäst. Då får man tänka på att vattnet eller mjölken man blandar i degen, är betydligt varmare än fingerljummen.
Jag knådar alltid med nävarna, använder aldrig någom mixer eller liknande när jag bakar bröd.
Bra & enkelt recept på gott bröd:
2 l rågsikt
6 dl vetemjöl
2 dl vetekli
2 msk salt
2 msk socker
2 paket torrjäst
olivolja eller annan olja, motsvarande 6-8 matskedar
1 l varmt vatten
Blanda. Knåda ordentligt och låt jäsa enligt ovan. Forma 3 limpor. Låt jäsa en omgång till. In i ugnen ca 30-40 minuter, 175-200 grader (beror på ugnen). Låt svalna på galler under duk.
Lycka till!
