Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kaffeersättning  (läst 11099 gånger)

torbjorn

  • Inlägg: 14011
    • Medelpad
Kaffeersättning
« skrivet: 13 jan-13 kl 21:29 »
eller kaffesurrogat, kaffesubstitut, surrogatkaffe, surr eller vad man nu vill kalla det för.
Jag är rätt säker på att det har funnits en tråd om detta ämne en gång i tiden men den verkar ha försvunnit.

I varje fall, här är två recept, ur samlingen "Kemisk tekniska recept" av Sven Englundh, utgiven av Mora Offset troligen omkring 1980 och såld genom Clas Ohlson under 80-talet.

1.
600 g korn urlakas i flera vatten, torkas och rostas.
200 g små potatisar skalas och skäres i små bitar, som torkas och rostas.
300 g cikoriarot (svartrot) finfördelas, torkas och rostas.
Rostning och omrörning sker på en plåt.

2.
125 g potatis och 750 g fikon skäres i små bitar och torkas. 125 g korngryn tillsättes, alltsammans rostas och omröres på plåt.

Lägg gärna till fler recept och ange källa! Så småningom kanske de platsar i handboken!

Väderhatt

  • Inlägg: 141
    • Södermanland
SV: Kaffeersättning
« Svar #1 skrivet: 13 jan-13 kl 21:35 »
Har du/någon druckit dylika "surr", och kan ge en smakrecension?  :)

torbjorn

  • Inlägg: 14011
    • Medelpad
SV: Kaffeersättning
« Svar #2 skrivet: 13 jan-13 kl 22:55 »
Nej, praktiskt taget inte. Jag har provsmakat något som kallades för surrogatkaffe en gång i tiden, på en torgmarknad i Tyskland, men det var flera år innan jag egentligen hade börjat dricka kaffe så man får nog se det som "prov utan värde".

Nåväl, här är några fler recept, ur Husmoderns köksalmanack 1942. Jag skulle tro att de flesta av dem egentligen är tänkta att dryga ut "riktigt" kaffe med, snarare än att ersätta kaffet helt och hållet.

Sirapsklikaffe.
1 tkp vetekli blandas ovanpå spisen med 1 msk sirap, tills sirapen smält in i kliet. Det insättes i ugnen och rostas brunt som kaffets färg. Tag 1 dl till 4-5 kkp vatten. Vattnet uppkokas först, och sedan får det stå och dra 3 min.

Jordärtskockskaffe.
Jordärtskockorna sköljas och torkas väl, skäras i små bitar och torkas i ugn och malas men helst med en smula kaffe.

Rågkaffe.
Råg förvälles för att borttaga mjölsmaken (förvällning dock ej nödvändig), får avrinna och rostas sedan på plåt i ugn eller i stekpanna under flitig omrörning tills den är vackert brun. Av detta utdrygningsmedel kan man tillsätta mycket eller litet efter behag.

Fru Margits knalle.
80 g grahamsmjöl (ev rågmjöl), 60 g kokt pressad potatis, 3 tsk sirap. Degen bakas ut i mycket tunna strängar, som läggas på plåt och gräddas jämnt, tills de äro mörkbruna. Se till att ingenting blir svart, då kaffet i så fall blir beskt. Skulle något parti bli snabbare gräddat än ett annat, plockas det bort från plåten. Stängerna brytas sönder och malas på kvarn eller stötas. De behöva inte rostas. Knallkaffet får koka ordentligt, tills det blir vackert mörkbrunt. Det har vacker färg och god arom.

Fruktkaffe.
Fruktkaffe lämpar sig bäst att framställa på hösten, när man har riklig tillgång på skadad fallfrukt, äppelskal, kärnhus mm. Fruktavfallet får först torka i eftervärme, varpå det rostas och stötes i mortel. FÖr att ta bort smaken av fruktsoppa, blandas frukten om möjligt med lika delar rostade brödsmulor, som man får genom att rosta gamla brödkanter eller andra brödrester. Detta kaffe bör efter kokningen silas, så att inga fruktrester medfölja, när det hälles upp. Blandningen kan användas enbart eller uppblandat med något kaffe efter råd och lägenhet.

Maskroskaffe.
Vanliga maskrosrötter rengöras noga, sköljas och borstas. De skäras härpå i småbitar, som få torka. De torkade bitarna rostas, helst omedelbart före begagnandet, malas och uppblandas med så mycket kaffe man tycker sig ha råd till.

Rödbetskaffe.
Rödbetorna tvättas väl, skäras i tärningar utan att skalas. Bitarna lufttorkas ett dygn innan de sättas i torkugnen, annars händer det lätt, att man får kokta rödbetor istället för kaffeersättningsmedel. Detta utdrygningskaffe vinner på att blandas med något sädespreparat, t ex knallar, rostat kli eller dylikt.

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
SV: Kaffeersättning
« Svar #3 skrivet: 13 jan-13 kl 22:59 »
De drack surrogatkaffe i TV-programmet Historieätarna, avsnittet om beredskapstiden. Det finns fortfarande på SVT Play. Av reaktionerna att döma smakade det inget vidare.

Chaan

  • Inlägg: 1069
    • -
    • chaaniversum
SV: Kaffeersättning
« Svar #4 skrivet: 13 jan-13 kl 23:31 »
Precis, cikoria är inte för var och en  :P

Väderhatt

  • Inlägg: 141
    • Södermanland
SV: Kaffeersättning
« Svar #5 skrivet: 13 jan-13 kl 23:55 »
Jag har ingen cikoria, men eftersom jag inte heller har någon impulskontroll var jag tvungen att natta mig med en kopp...
Citera
Sirapsklikaffe.
1 tkp vetekli blandas ovanpå spisen med 1 msk sirap, tills sirapen smält in i kliet. Det insättes i ugnen och rostas brunt som kaffets färg. Tag 1 dl till 4-5 kkp vatten. Vattnet uppkokas först, och sedan får det stå och dra 3 min.

Det var inte så oävet, men inte heller underbart. Jag känner hur man försökt återskapa kaffearomen och det finns en viss likhet, men det smakar lite sött och lite som automatpulverkaffe där pulvret tagit slut och man får ljusbrunt vatten istället. För att dryga ut riktigt kaffe kan jag tänka mig att det funkar. Det trevligaste är doften av varmt vetekli.

(Om någon mer vill prova recepten kan jag ju säga att det går väldigt fort att ungsrosta torrt pulver, gå inte ur köket.)

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Kaffeersättning
« Svar #6 skrivet: 23 jan-13 kl 23:48 »
Maskrosrot vet jag att mamma sagt att mormor provade (mamma var född 44). Det var visst rätt beskt och ingen höjdare alls.

Min pappa brukade berätta om hans farmor som var av den snålare sorten. Långt efter ransoneringen drygade hon ut kaffet med surrogat som hon kommit över billigt och kokade på sumpen många många gånger. När farfar kom och hälsade på tvingade han henne inte bara att skippa surrogatet utan även låta bli att koka på sumpen. Enligt min far så brukade hon ändå smyga i lite surrogat om farfar vände ryggen till och sedan klagade farfar hela vägen hem på det där jävla surrogatkaffet.
elliha.blogspot.com

Broberg

  • Gäst
SV: Kaffeersättning
« Svar #7 skrivet: 24 jan-13 kl 00:21 »
Kokar inte alla om på sumpen några gånger? Till vardags liksom?

Chaan

  • Inlägg: 1069
    • -
    • chaaniversum
SV: Kaffeersättning
« Svar #8 skrivet: 24 jan-13 kl 02:10 »
Kokar inte alla om på sumpen några gånger? Till vardags liksom?

Dom ämnena man vill ha går ur första gången, tyvärr ;D

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Kaffeersättning
« Svar #9 skrivet: 24 jan-13 kl 09:36 »
Kokar inte alla om på sumpen några gånger? Till vardags liksom?
Till morgonkaffet som är dagens viktigaste så blir det nytt kaffe, sedan under dagen brukar jag slänga i ett par skopor i sumpen och dryga ut... :)

Doris och Börje

  • Inlägg: 3744
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Kaffeersättning
« Svar #10 skrivet: 24 jan-13 kl 09:42 »
Kokar inte alla om på sumpen några gånger? Till vardags liksom?
Nope, inte jag!
Har aldrig hänt, och kommer aldrig att ske!
Bor på min lilla gård med min stora familj!

Jogar

  • Gäst
SV: Kaffeersättning
« Svar #11 skrivet: 24 jan-13 kl 09:45 »
OT ... men vad kallades nu den där biten gäddskinn som man hade i kaffet förr? "Klarning" ?

Malines här igen

  • Gäst
SV: Kaffeersättning
« Svar #12 skrivet: 24 jan-13 kl 11:51 »
Ja, klarning. Kan göras genom att slå i lite iskallt vatten i pannan när det kokat oxå.

Jag kokar kaffe som Fabrikens.

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: Kaffeersättning
« Svar #13 skrivet: 24 jan-13 kl 18:05 »
Det börjar komma lite utanför ämnet nu.
Kaffeersättning handlar det om. Inte hur ni kokar ert vanliga kaffe.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Chaan

  • Inlägg: 1069
    • -
    • chaaniversum
SV: Kaffeersättning
« Svar #14 skrivet: 26 feb-13 kl 04:41 »
Om man inte vill importera kaffe av olika orsaker (en del innehåller tungmetaller, en del är rostat med brännolja) kan man odla det själv? I klartext, är det några svenskar som odlar kaffe?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Kaffeersättning
« Svar #15 skrivet: 26 feb-13 kl 06:40 »
Det går utmärkt att odla kaffeplantor som krukväxt. Om det blir någon skörd som är rimlig för kaffedrickare är jag tveksam till. Själv tycker jag att det bästa kaffesurrogatet är vanligt kallt vatten. Kaffe smakar illa, och vanligt kallt vatten är den bästa drycken i alla sammanhang, gott, miljövänligt, förstör inte smaken på det man äter, billigt...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

vindensbonig

  • Gäst
SV: Kaffeersättning
« Svar #16 skrivet: 26 feb-13 kl 09:35 »
Det går utmärkt att odla kaffeplantor som krukväxt. Om det blir någon skörd som är rimlig för kaffedrickare är jag tveksam till. Själv tycker jag att det bästa kaffesurrogatet är vanligt kallt vatten. Kaffe smakar illa, och vanligt kallt vatten är den bästa drycken i alla sammanhang, gott, miljövänligt, förstör inte smaken på det man äter, billigt...
Det beror väll på vem man frågar om det smakar illa eller ej du vet smaken är som baken :)

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: Kaffeersättning
« Svar #17 skrivet: 26 feb-13 kl 09:50 »
OT ... men vad kallades nu den där biten gäddskinn som man hade i kaffet förr? "Klarning" ?
klarskinn men härikring användes aborre, mormor har recept på hur man gör det, jag kan förresten kanske ha det också ska kolla.

edit:hade inte recept.
« Senast ändrad: 26 feb-13 kl 09:55 av rapchic »

TW

  • Inlägg: 2690
    • Finland
SV: Kaffeersättning
« Svar #18 skrivet: 26 feb-13 kl 11:39 »
Jag håller med ieenilorac.

Annars så var det vanligt förr att koka kaffe på sumpen flera gången. Man blandade i litet nytt kaffe varje gång. Somliga lade salt i kaffet dessutom och skärgårdsborna kokade ibland på sjövatten som ju var bräckt. Folk säger att saltet dämpade den fräna smaken av det dåliga kaffet.
En av mina bekanta lägger salt i kaffet än i dag.

Maskrosrötter och råg och cikoria har jag hört talas om från krigstiden. I Jakobstad fanns en fabrik som gjorde cikoriakaffe.

Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

vindensbonig

  • Gäst
SV: Kaffeersättning
« Svar #19 skrivet: 26 feb-13 kl 11:40 »
Svårt att byta ut produkten kaffe tyvärr för egen del så köper ja bara böner som har fertreid märket det får vara mitt bidrag tills ja hittar något bättre .


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

642 gäster, 1 användare
Nock

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser