Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "Vilken ras är godast?"  (läst 9395 gånger)

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
"Vilken ras är godast?"
« skrivet: 08 jan-13 kl 16:00 »
Jag vill förutom mina övriga höns ha en mindre grupp för uppfödning av slaktdjur. Den första tuppen jag slaktade var en gul orpington på ca 5 månader. Det var en nödslakt då han blivit illa hackad och det var inte mycket kött på honom. Han växte upp på vintern på erbart spannmål och smakade helt fantastickt. Har aldrig ätit så god kyckling förr och tyvärr inte senare heller. Jag trodde skillnaden på honom och köpekyckling var just att han inte var en snabbvuxen broiler, men ingen av de tuppar jag slaktat senare har varit så goda och då har jag både slaktat tuppar som gått ute hela sommaren och ätit allt de själva hittar plus spannmål och tuppar som gått inne en del av hösten/vintern och fått spannmål och värpkoncentrat. De smakar ju godare än köpekyckling alltså, men inte tillnärmelsevis så gott som orpingtontuppen. Tupparna jag slaktat efter honom har varit korsningar hedemora/sussex och hedemora/blomme.

Skulle gärna vilja ha lite tankar om smak på köttet hos olika raser. Kan det helt enkelt ha varit så att orpingtonen smakade så underbart just för att han var en orpington?
« Senast ändrad: 08 jan-13 kl 22:14 av Sirpa »
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Valmet

  • Gäst
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #1 skrivet: 08 jan-13 kl 16:13 »
Jag har gett upp tanken på en mör, grillad kyckling.
Den SKA vara mör, annars är det inte gott.

Har provat att slakta unga: Broilerkorsningar, Cou Nu, Blandraser, Sussex, Faverrolle och Bresse.
Dom är helt ok kokta, eller om man bara tar bröstfileerna.
Men som grill-kyckling blir det tråkigt å segt.

Struntar i att ha någon slaktras nu, varför nöja sig med halv-bra.
Värpraserna lämnar ändå en del tuppar som ska slaktas..

Framöver blir det kalkoner på middagsbordet, vi slaktade våra första i höstas
och prov-åt i Jul.
Det var ohyggligt mört och gott! Trots att dom växt sakta och gått ute hela sommaren.. SÅÅ MÖÖRA :)
Jag är frälst!

sonja på slätten

  • Inlägg: 2927
    • Halland
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #2 skrivet: 08 jan-13 kl 16:38 »
Jag tycker att köttet kan bli lite segt om man slaktar och äter samma dag.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #3 skrivet: 08 jan-13 kl 16:41 »
Nu var det ju inte främst konsistensen och mörheten jag var ute efter utan smaken, men jag tackar så mycket för åsikterna ändå :). Funderar också på att skaffa kalkoner sedan, men behöver i så fall bygga om, plus att jag vill bli lite mer varm i kläderna när det gäller hönsen först - det är ju ändå en viss skillnad att slakta en tupp på ett par kilo och en stor kalkon :-[.

Om jag jämför smaken på orpingtontuppen och de senaste blandistupparna så hade O´s en ren och otroligt god köttsmak, med mycket men ändå mild smak. De andra tupparna smakar liksom mer unket - inte äckligt, men ändå mer åt det ruttna hållet eller hur man nu skall beskriva det, plus att de är segare om man nu skall gå in på konsistens också. Orpingtonen åt vi samma dag tror jag. De andra har vi gjort lite olika med, några har vi stoppad i frysen, andra har vi ätit samma dag, andra har legat i kylen några dagar - har inte tänkt på skillnaden i konsistens och så, det kan jag ju göra i fortsättningen för att utröna det, men smaken har varit typ densamma och inte alls lika god som första tuppen.
« Senast ändrad: 08 jan-13 kl 16:53 av Paradisgården »
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Valmet

  • Gäst
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #4 skrivet: 08 jan-13 kl 16:46 »
Jag tyckte bäst om Bresse, det är ett mörkt kött.
Faverolle har mkt ljust kött om man föredrar det.

Smakmässigt har jag inte märkt någon större skillnad annars.
Broilerkorsningen var iof blaskig å trist.

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #5 skrivet: 08 jan-13 kl 17:16 »
Jag tycker att köttet kan bli lite segt om man slaktar och äter samma dag.

Precis, många gör det och jag förstår inte varför?
På vilket sätt skiljer sig kycklingkött från annat kött där hängning förbättrar smak, mörhet och stekegenskaper?

Sedan måste man skilja på grillkycklingar bräseringskycklingar och grytkycklingar
Grillkycklingen är högst ett par månader, sedan blir såväl kött, hinnor, senor och skinn segare och mår bra av längre tillagningstider och gärna bräsering.
Djur över ett år börjar bli så sega att dom passar bäst till långkok eller färs.

Vad gäller smaken/munupplevelsen så skiljer den sig mellan olika djur och antagligen även med fodret.
Jag har inte själv rett ut detta riktigt eftersom när kycklingen väl har hamnat i frysen ser dom alla lika ut, men 2 mindre välsmakande raser har jag identifierat: Faverolle och broiler.
Faverollen tycker jag ör mjäkig och broilern smaklös, jag trodde broilern skulle utvecklas med åldern men det gör dom inte, vid ett halt års ålder är köttet fortfarande smaklöst.
Rena äggraser  däremot tycker jag är godare.

Valmet

  • Gäst
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #6 skrivet: 08 jan-13 kl 17:25 »

Vad gäller smaken/munupplevelsen så skiljer den sig mellan olika djur och antagligen även med fodret.
Jag har inte själv rett ut detta riktigt eftersom när kycklingen väl har hamnat i frysen ser dom alla lika ut, men 2 mindre välsmakande raser har jag identifierat: Faverolle och broiler.
Faverollen tycker jag ör mjäkig och broilern smaklös, jag trodde broilern skulle utvecklas med åldern men det gör dom inte, vid ett halt års ålder är köttet fortfarande smaklöst.
Rena äggraser  däremot tycker jag är godare.

Håller absolut med.
Vi brukar slakta och sedan låta dem ligga i kylen ett dygn och sedan ner i frysen.

Hade några Araucana/Lohman-tuppar. Dom var mkt goda ( tillagade i gryta)

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #7 skrivet: 08 jan-13 kl 17:36 »
Tack så mycket för era tankar :). Ja, men eftersom jag tyckte så mycket om den där orpingtonen kanske det helt enkelt är så att jag bör åka till uppfödaren jag köpte honom av och köpa lite orpingtonägg :D.

Hör gärna fler tankar om smak på olika raser :)
« Senast ändrad: 08 jan-13 kl 17:40 av Paradisgården »
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
Vilken ras är godast
« Svar #8 skrivet: 08 jan-13 kl 22:02 »
Hmm... synd att man inte kan ändra sin rubrik längre... Skulle vilja ändra den till "Vilken ras är godast?" så kanske tråden får fler svar..
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Sirpa

  • Inlägg: 517
    • -
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #9 skrivet: 08 jan-13 kl 22:04 »
Här finns en äldre tråd "Vilken hönsras för Kött": http://www.alternativ.nu/index.php?topic=57028.0

Fixar ändring av namnet på tråden  :)
« Senast ändrad: 09 jan-13 kl 15:04 av Sirpa »
Höns och Liljor i min trädgård.

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: Lite ras- och smakhjälp tack
« Svar #10 skrivet: 08 jan-13 kl 22:09 »
Jo, jag har läst den - men det pratas mer om tillväxt, storlek och så ocg inte så mycket om smak i den.
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7328
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #11 skrivet: 08 jan-13 kl 22:22 »
Jag har en väninna i Stockholm som har slaktat och ätit många olika raser  och hon svär vid att även om alla hemuppfödda tuppar är goda så är Orpington godast med Faveroll som god tvåa. Jag vet att hon utöver dessa raser har haft bla Australorp, Sussex, Leghorn, diverse blandisar och någon lantras (mins ej om det var Blomme eller Hedemora).

Själv har jag också ätit många olika raser. Jag tycker att det är skillnad mellan raserna men jag tycker att tillagningssättet påverkar resultatet såpass mycket att jag har svårt att säga vilken ras som är bäst. I vilket fall så har jag ett gäng med Oringtontuppar att slakta så vi får se om jag kommer hålla med dig och min väninna om att Orpington är godast när det är gjort och provsmakat  ;)
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #12 skrivet: 09 jan-13 kl 11:53 »
Åh, tack så mycket till den som ändrade rubriken! :D

Åh, det låter ju jättebra, Azoo-Lina. Intressant att någon mer upplevt samma sak - då måste det ju ligga något i det. Hör gärna vad du säger när du smakat dina också :). Men orpington växer ju väldigt långsamt.. Kan man kanske korsa med någon som växer fort? Vilken skulle det vara då, men tanke på att smaken inte skall försämras också?

Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #13 skrivet: 09 jan-13 kl 12:13 »
Jag är kanske partisk, men jag tycker att wyandotte är en av de bästa köttraserna. God mustig smak, utan att smaka "tungt", och de växer bra, så att de går att slakta som ganska unga med gott utbyte. De kan gärna hänga över natten om man slaktar på kvällen, i ett utrymme som håller typ 5-15
Citera
o
C, särskilt om de är lite äldre. Men unga djur behöver inte hänga mer än några timmar, tills de är torra och helt svala.

Sen, om man nödvändigtvis vill ha grillad kyckling som är lite som köpekyckling, så kan man gärna marinera dem i saltlake i typ 1 dygn i kylskåp, då blir de mjukare i konsistensen. Själv gillar jag kött med lite tuggmotstånd och mycket smak, men det får självklart inte vara segt.

Djur som man föder upp själv växer ju långsammare och slaktas därmed senare. Smaken och konsistensen blir annorlunda, sedan är det ju upp till var och en vad man föredrar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #14 skrivet: 09 jan-13 kl 12:36 »
Kanske blir fantastiskt om man korsar wyandotte och orpington då? :) Har wyandotte också ljust kött?
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #15 skrivet: 09 jan-13 kl 12:39 »
Wyandotterna har ganska ljust kött, men inte så ljust som broiler. Bröstet är ljust, låren är mörkare, men så är det på de flesta raser jag slaktat, och jag har slaktat många olika raser.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Minimika

  • Inlägg: 104
    • Västerbotten
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #16 skrivet: 09 jan-13 kl 18:17 »
Jag kan instämma i att orpington smakar mums! Förutom orpis har jag smakat Cou-Nu och maran. Båda dom tyckte jag var riktigt goda men inte i samma klass som orpington.
Jag har nu ett par små tuppar som är korsning mellan Cou-Nu och orpington. Ser fram emot att testa dom! Dom växer betydligt snabbare än rena orp så om 2-3 månader är det dags för provsmakning. Får väl återkomma med resultatet.

Paradisgården

  • Inlägg: 1494
    • Västergötland
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #17 skrivet: 10 jan-13 kl 11:00 »
Ja, gör gärna det :)
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #18 skrivet: 31 jan-13 kl 22:39 »
Väldigt intressant tråd faktiskt.
Undrar hur lantraserna är i smaken ? Nån som vet??
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

hajens

  • Inlägg: 547
    • Skåne
SV: "Vilken ras är godast?"
« Svar #19 skrivet: 31 jan-13 kl 22:48 »
Väldigt intressant tråd faktiskt.
Undrar hur lantraserna är i smaken ? Nån som vet??

Har käkat hedemoratupp, var väl sådär måste jag säga.
Svensk gul anka, hedemorahöns och kopparmaran
http://billinge22.hemsida24.se/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser