Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kakao  (läst 15074 gånger)

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
kakao
« skrivet: 29 dec-12 kl 20:25 »
kan man odla sådana träd som man får kakao ifrån ???
och i så fall kan man tillverka egen kakao ??? ??? ???
skulle vara kul med egen tillverkad mjölkchoklad :D :D
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #1 skrivet: 29 dec-12 kl 20:36 »
Om du kan hålla klimat som en tropisk regnskog året om så  ;D

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
SV: kakao
« Svar #2 skrivet: 30 dec-12 kl 12:53 »
om man har växthus måste väl det funka ::)
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #3 skrivet: 30 dec-12 kl 13:01 »
om man har växthus måste väl det funka ::)
Ja om du har uppvärmt växthus med fuktig tropisk värme året om då går det säkert.  Det finns cacaoträd i botaniska trädgårdens stora tropikhus i Köpenhamn.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: kakao
« Svar #4 skrivet: 30 dec-12 kl 13:02 »
Nja, de flesta växthus är kallväxthus. Men har man ett uppvärmt växthus, som är minst 20oC året om, så kan det gå. Kolla på en del botaniska trädgårdar, så kan du se växthus med exotiska växter i. Men det kostar en bra slant både att bygga och värma ett sådant, så jag tror inte det är värt det, om man bara vill ha kakao till sin varma chokladmjölk.

Nu hann pyromanen före, men postar ändå.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: kakao
« Svar #5 skrivet: 30 dec-12 kl 14:06 »
det borde väl gå i ett sånt där orkideskåp
men med tanke på att det är ett skåp så ver jag inte om man kommer till "fruktstorlek" på trädet  :-[

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
SV: kakao
« Svar #6 skrivet: 30 dec-12 kl 14:23 »
men hur gör man kakao ???
vet att man gör någonting med barken, maler den kanske
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: kakao
« Svar #7 skrivet: 30 dec-12 kl 14:33 »
Nej, det är frukten man använder.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #8 skrivet: 30 dec-12 kl 15:01 »
 cacao gör man av cacaobönor är fröna som sitter många ihop i frukten från cacaoträdet.

Stellan_J

  • Inlägg: 882
  • Våga vägra dv. kochin
    • Halland
SV: kakao
« Svar #9 skrivet: 30 dec-12 kl 22:01 »
Det funkar att odla kakao i växthus i Sverige men du lär inte få någon vettig mängd frukt. Färska kakaofrukter är goda och kan ätas direkt från trädet. Att producera kakao är drygt och kräver utrustning och tid.

Man har inte alla hönsen hemma om man väljer dv. kochin för självhushållning

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #10 skrivet: 30 dec-12 kl 22:15 »
Gissar att även GBG's botan har kakaoträd, provsmaka om du kommer dit, smyg lite så ingen ser..
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

 

padus

  • Inlägg: 125
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #11 skrivet: 30 dec-12 kl 22:31 »
men hur gör man kakao ???
vet att man gör någonting med barken, maler den kanske

Du tänker kanske på cassia trädet, av vilkets bark man gör kanel av?

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: kakao
« Svar #12 skrivet: 30 dec-12 kl 22:38 »
Du tänker kanske på cassia trädet, av vilkets bark man gör kanel av?

Du kanske tänker på kanelträdet , av vilkets bark man får kanel av? ;)

För cassia och kanel är inte samma sak även om dom liknar varandra.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #13 skrivet: 30 dec-12 kl 22:43 »
Du kanske tänker på kanelträdet , av vilkets bark man får kanel av? ;)

För cassia och kanel är inte samma sak även om dom liknar varandra.
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Stellan_J

  • Inlägg: 882
  • Våga vägra dv. kochin
    • Halland
SV: kakao
« Svar #14 skrivet: 30 dec-12 kl 22:50 »
Gissar att även GBG's botan har kakaoträd, provsmaka om du kommer dit, smyg lite så ingen ser..

Det finns även kakao-träd i Bergianska trädgården i Stockholm. Även om ingen ser när du pallar frukten så lär man upptäcka det efteråt. De som jobbar i växthuset vet hur många frukter det finns på trädet och det är nästa aldrig fler än fem. Oftare är det bara en eller två åt gången.
Man har inte alla hönsen hemma om man väljer dv. kochin för självhushållning

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #15 skrivet: 30 dec-12 kl 23:41 »
Det finns även kakao-träd i Bergianska trädgården i Stockholm. Även om ingen ser när du pallar frukten så lär man upptäcka det efteråt. De som jobbar i växthuset vet hur många frukter det finns på trädet och det är nästa aldrig fler än fem. Oftare är det bara en eller två åt gången.
Min svåger hängde upp chokladbitar i kakaoträdet i Lunds botan. Fler än fem.. myror? elefanter?
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #16 skrivet: 31 dec-12 kl 09:10 »
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.

Cassia är (ärtblommiga) träd som inte har något med kanel att göra.
Men det finns massor med arter av kanelträd och massor av kvalitéer.  Nån av alla många arter är cinnamomum cassia, kanske där du fått cassianamnet från?
Det kanel som finns som pulver i påsar på konsum här är en blandning.  Vilka av alla många arter som är goda eller inte är också smaksaker.  Har provsmakat en som var riktigt tjock (inte alls spröd, den gick inte ens att få rulla av) på Sri lanka som var guddomligt god.

oskarkul

  • Inlägg: 22
    • Gotland
    • poetisk hemsida
SV: kakao
« Svar #17 skrivet: 31 dec-12 kl 11:23 »
Man kan kanske testa att odla andra växter som chokladsubstitut istället, t.ex. har humleblomsterns rot lite chokladaktig smak. Har dock inte testat att göra choklad av den. Enligt plants for a future (www.pfaf.org) kan man även göra ett chokladsubstitut av lindblommor... Sen finns det chokladmynta, som smakar mest mynta men också lite choklad.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: kakao
« Svar #18 skrivet: 31 dec-12 kl 11:34 »
Då får Wiki berätta:
Citera
[

Kryddan kanel utgörs av bark från olika arter av kanelträd. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Torkad bark kan också malas till pulveriserad kanel. I somliga länder, speciellt i Brasilien, används även trädets blomknoppar.

Kanel tillhör de tidigast använda kryddorna. Den användes av grekerna redan 50 f Kr och omnämns även i Nya Testamentet. Det tidigaste belägget för kanel i svensk (högfrälse) kosthållning är från 1328.



Kanelbulle
Kanel används i Sverige främst i pepparkakor, godis, äppelrätter, på risgrynsgröt och tillsammans med andra kryddor för att smaksätta vin. Även vörtbröd, blodpudding och vissa sillinläggningar innehåller kanel. Kanel ingår i många traditionella kryddblandningar, t ex curry och garam masala. Kanel används också som krydda i kötträtter.

Olika sorters kanel [redigera]



T v äkta kanel
Cinnamomum zeylanicum
t h malabarkanel Cinnamomum burmannii
Tre huvudtyper kan urskiljas: Ceylonkanel, kassiakanel och malabarkanel.

Ceylonkanel [redigera]


Ceylonkanel
Cinnamomum verum
Ceylonkanel (Cinnamomum verum), även kallad äkta kanel eller apotekskanel utvinns från trädet Cortex Cinnamomi zeylanici. Detta växer i regniga tropiska, subtropiska eller varmtempererade regioner. Finns vilt i södra Indien, Indonesien, Kina, Madagaskar, Seychellerna och Sri Lanka. Odlas på kontinenterna Asien, Afrika och Amerika. Äkta kanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhalten är låg.



Kassiakanel
Cinnamomum cassia
Kassiakanel
Kassiakanel är bark från trädet Cinnamomum cassia. Den har högre kumarinhalt än ceylonkanel.[1]

Malabarkanel [redigera]


Kanelträd av malabartyp
Cinnamomum burmannii
En tredje sort, malabarkanel, kommer från kustområdet Malabar i Indien i form av tjocka, hårda rör. Denna kanel kan härstamma antingen från mindervärda varieteter av den äkta kanelen eller från andra Cinnamomum-arter: Padangkanel (Cinnamomum burmannii) och Cinnamomum tamala). Trivialnamnet för denna sort är träkassia (Cassia vera).


http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

pyromanen

  • Gäst
SV: kakao
« Svar #19 skrivet: 31 dec-12 kl 14:45 »
Cassia är det vi i Sverige kallar kanel. Resten av världen kallar det falsk kanel..
"Äkta" kanel är spröd och smakar sött, till skilnad från cassian's beska skosula.
Varför tror du det är sämre kanel i påsarna i Sverige än i resten av världen? har du nåt belägg för den teorin?
I min lärobok i tropiska kulturväxters botanik från lantbruksuniversitetet (i Danmark i o för sig, det kanske är skillnad) står att det fram till 1970-talet förekom att man sålde andra och sämre arter av kanel under namnet kanel men sedan 1980-talet enbart den "riktiga".  Jag minns även att det brukades stå vetenskapliga namn på kryddpåsarna i Danmark.  Med anledning av denhär tråden kollade jag på kanelpaketet och det står inget namn och jag kollade även "Santa maria"s hemsida och där står inte heller vetenskapligt namn. Dock tycker jag inte jag märker någon skillnad på smaken på kanelet i påsarna här jämfört med det jag växt upp med i DK.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

415 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser