Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nu har det hänt.......  (läst 26559 gånger)

Malines här igen

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #120 skrivet: 24 jan-13 kl 00:48 »
OK. Jag äter bara vilt. Rådjur, älg och vildsvin. Av de tre är vildsvinet i särklass enklast. Om det är torrt och hårt, jag, då har du ju överkokt det eller inte långkokat det, beroende på vad du gör, eller hur? Som med allt annat kött? Hur svårt skulle det vara att kanske erkänna att "jag är inte så van att laga vildsvin, så jag har svårt att få det bra" istället för att gapa om att vildsvinskött är SKIIIIIT, för det är det faktiskt inte, det är bara du som inte kan.

skogaliten

  • Inlägg: 1316
    • -
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #121 skrivet: 24 jan-13 kl 00:51 »
Glömde en sak...

Allt med färs, är lite av fusk, eller kanske för enkelt, eftersom det är så lätt kompensera för bristande fetthalt, eller mörhet i färsrätter.

Det är när köttbitarna är av grytbitsstorlek eller som olika varianter av helt kött som jag tycker vildsvin helt enkelt är ointressant p.g.a. dess brister.

Vid ett tillfälle fick jag prova kött från en tjuvkorsning mellan tamgris (utegris) och vildsvin, det var ett lite fetare kött, med viss vildsvinkaraktär. Det var kanonkött, åtminstone den biten...

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #122 skrivet: 24 jan-13 kl 00:59 »
Vildsvin är skit kött. Det har många insett nu. För några år sedan var det modern att köpa men nu är det inte lätt att sälja längre. Det har ju tagits upp här på alternativ att viltslakterierna inte kan sälja fläsket eftersom efterfrågan inte finns.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #123 skrivet: 24 jan-13 kl 01:01 »
Det är bara folk som inte kan laga mat som tycker illa om vildsvin.

Det låter som om ni varket hänger eller tillagar köttet som det ska tillagas. Man tittar på sin köttbit, ser vad det har för förutsättningar och anpassar tillagningen därefter. Det borde du väl om någon förstå som har matlagningen som hobby?

Grytbitar gör man, lämpligen, gryta av. Först steker man bitarna, som man med fördel putsar om slaktaren varit lat, på hög värme i smör och en liten dutt olja, så att de får fin färg och en "tät" yta. Därefter kan man krydda med de torra kryddor som mår väl av långkok, och salta lite lagom. Sen bygger man sin gryta runt köttet tills alla smakerna är på plats. Det brukar ta ca 30-40 minuter för de stekta bitarna i grytvätskan för att de ska gå att skära som smör.

Skinkstek görs gärna i ugn i låg värme under lite längre tid. Som man tillagar vilken grytstek som helst. Tunna skivor bankas, kryddas, saltas och steks hastigt.


Osv osv osv.

Broberg

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #124 skrivet: 24 jan-13 kl 01:02 »
Jag kanske är petig med maten, men jag vill gärna lägga både tid och omsorg på det jag lagar, och skapa en så god och trevlig måltid som möjligt. Litegrann har jag matlagning som hobby.

Från våra tama djur så äter vi det mesta, och ser t.ex. lammnjure som en delikatess, grillad eller i en panna med svamp och sås.

Men om nu vildsvinen ska vara en tillgång och inte en belastning, så tycker jag att det ska vara rimligt enkelt  att skapa den där goda och inspirerande maten av deras kött. Och det är det inte, det blir ofta hårt och torrt, inte smältande och mört. Jämfört med hjort t.ex. så är det svårare att få till det med vildsvin, även om man vet att det är magert som allt viltkött.

Vid något tillfälle har en Beuf Bourguignon gjord på vildsvin blivit riktigt bra, annars har de flesta rätter blivit betydligt sämre än om de vore tillagade på annat kött.

Kör du med för skarp värme eller nåt? Strömspis misslyckas jag ofta med, fast det är oberoende av vad som tillagas. På den vanliga skulle jag säga att det är typ omöjligt att misslyckas så gravt att kött som tillagas i vatten eller smör, blir hårt och torrt.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #125 skrivet: 24 jan-13 kl 01:03 »
Vildsvin är skit kött. Det har många insett nu. För några år sedan var det modern att köpa men nu är det inte lätt att sälja längre. Det har ju tagits upp här på alternativ att viltslakterierna inte kan sälja fläsket eftersom efterfrågan inte finns.

Det hade gått utmärkt att sälja om man inte försökte pracka på folk att det skulle vara "exlusivt" samtidigt som folk vet att det ligger tonvis i frysarna. Dessutom tycks folk vilja köpa färskt kött.

 

Broberg

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #126 skrivet: 24 jan-13 kl 01:05 »
Vildsvin är skit kött. Det har många insett nu. För några år sedan var det modern att köpa men nu är det inte lätt att sälja längre. Det har ju tagits upp här på alternativ att viltslakterierna inte kan sälja fläsket eftersom efterfrågan inte finns.

För att de vill ha multum betalt för det.

Broberg

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #127 skrivet: 24 jan-13 kl 01:11 »
För att de vill ha multum betalt för det.

Och så får jag tillägga att "svenssons" inte kan laga vanlig mat längre. Det enda de reder att röra ihop är oätliga, färdigtacomixar och liknande mög.

skogaliten

  • Inlägg: 1316
    • -
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #128 skrivet: 24 jan-13 kl 01:18 »
OK. Jag äter bara vilt. Rådjur, älg och vildsvin. Av de tre är vildsvinet i särklass enklast. Om det är torrt och hårt, jag, då har du ju överkokt det eller inte långkokat det, beroende på vad du gör, eller hur? Som med allt annat kött? Hur svårt skulle det vara att kanske erkänna att "jag är inte så van att laga vildsvin, så jag har svårt att få det bra" istället för att gapa om att vildsvinskött är SKIIIIIT, för det är det faktiskt inte, det är bara du som inte kan.

Då erkänner du alltså att vildsvin måste tillagas särskilda och komplicerade sätt för att det ska bli bra resultat?!
Då är väl inte vildsvin så fantastiskt, om man endera måste specialträna på grenen "tillagning av vildsvin" i åratal eller ha flerårig utbildning till profesionell kock i den högre skolan för att skapa god mat med vildsvin.

Om det nu är så lätt att laga goda rätter av vildsvin, så kom fram ett par förslag.

Att skicka en länk till en receptsamling, hjälper tyvärr inte så mycket, det är bättre med förslag på recept ( iofs länkade) där man själv har använt receptet och blivit nöjd.

Jag vidhåller: Vildsvin är svårlagat, och på grund av dess speciella karaktär, så behöver det tillagas som färs eller i grytor. Möjligen kan man få till det om man marinerar eller rimmar. Och om köttet innehåller den här typen av begränsningar, så har jag svårt att se att det skulle bli populärt i större kretsar.

Älg och Hjort, har jag inga problem att tillaga oavsett styckningsdel, inte mer än vad jag har med alla andra råvaror, vare sig kött, fisk, grönsaker eller något annat. Ytterst sällan så blir något torrt eller hårt, missar gör vi ju alla någon gång.

Vildsvin är helt enkelt svårare att få fram goda smaker runt och ge en riktigt bra konsistens.

Jag var väldigt positiv för några år sedan, när det började bli god tillgång på vildsvin här i trakten, och provade både på det ena och det andra sättet för tillagning, men det blir sämre än andra köttsorter. Så varför ska jag krångla med sånt då?

Varför äter du bara vilt? Är du jägare som sysslar med självhushållning baserat på jakt?

Broberg

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #129 skrivet: 24 jan-13 kl 01:25 »
Om man bortser från hur folk vill smaksätta.
Hur jävla komplicerat är det att laga en bit kött, i vatten eller smör, lagom lång tid i lagom temperatur liksom?

Malines här igen

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #130 skrivet: 24 jan-13 kl 01:27 »
Jag har inte utrymme för djurhållning och tycker att vattenpumpat industrikött är för amatörer. Helt uppenbart.

skogaliten

  • Inlägg: 1316
    • -
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #131 skrivet: 24 jan-13 kl 01:28 »
Kör du med för skarp värme eller nåt? Strömspis misslyckas jag ofta med, fast det är oberoende av vad som tillagas. På den vanliga skulle jag säga att det är typ omöjligt att misslyckas så gravt att kött som tillagas i vatten eller smör, blir hårt och torrt.

Nog fasen blir bitarna i grytan möra (alltså köttfibrerna delar sig, man kan dela dom med gaffel), men jag tycker ändå att köttet har en "torr" konsistens, och saknar rundhet. Jag upplever aldrig samma sak med hjort eller älg, det vanligaste viltköttet här hos oss, förutom vildsvin.
Älggryta eller Hjortgryta (älgen blir lite mustigare) brukar bli fantastiskt gott i olika varianter. Även hela köttbitar blir mycket bra. "Tjälknöl" blir ju delikat. Kom just på att det är nog det enda jag inte provat med vildsvin, tjälknöl alltså.

Och det är lite tråkigt med vildsvinen, eftersom vi skjuter massor av dom på vår mark. Vi råkar nämligen vara försedda med en granne som är väldigt ihärdig med att jaga vildsvin åt oss också, så vi har massor med vildsvin i frysen.

skogaliten

  • Inlägg: 1316
    • -
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #132 skrivet: 24 jan-13 kl 01:40 »
Jag har inte utrymme för djurhållning och tycker att vattenpumpat industrikött är för amatörer. Helt uppenbart.

"Vattenpumpat" industrikött?!

Menar du kycklingfile och liknande läbbigheter?

Köper du viltköttet eller jagar själv? För om du ändå måste köpa, så är du väl medveten om att du kan köpa lamm, gris eller nöt i lådor direkt ifrån uppfödaren? Eller i en gårdsbutik med eget slakteri? Och att alla som säljer på det sättet brukar välkomna besökare som är intresserade av hur djurhållningen och sedermera kötthanteringen fungerar.

Du skulle kunna köpa lamm av mig till hösten t.ex. Garanterat ingen vattenpumpning, och heller ingen industri på någon fläck. Men djuren slaktas på ett småskaligt kontrollslakteri, och inte på gårdsplan.

Färskt kött i butik är såvitt jag vet inte "mörat" med vatteninsprutning, vissa kycklinprodukter och charkvaror undantagna. 

Broberg

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #133 skrivet: 24 jan-13 kl 01:41 »
Nog fasen blir bitarna i grytan möra (alltså köttfibrerna delar sig, man kan dela dom med gaffel), men jag tycker ändå att köttet har en "torr" konsistens, och saknar rundhet. Jag upplever aldrig samma sak med hjort eller älg, det vanligaste viltköttet här hos oss, förutom vildsvin.
Älggryta eller Hjortgryta (älgen blir lite mustigare) brukar bli fantastiskt gott i olika varianter. Även hela köttbitar blir mycket bra. "Tjälknöl" blir ju delikat. Kom just på att det är nog det enda jag inte provat med vildsvin, tjälknöl alltså.

Och det är lite tråkigt med vildsvinen, eftersom vi skjuter massor av dom på vår mark. Vi råkar nämligen vara försedda med en granne som är väldigt ihärdig med att jaga vildsvin åt oss också, så vi har massor med vildsvin i frysen.

Fast då beror det kanske på att just ni inte tycker om det? Som en del inte tycker om päron, utan bara äppel. Varför fyller ni frysen då? Grannen kanske kan göra av med allt?

Malines här igen

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #134 skrivet: 24 jan-13 kl 01:45 »
Jag köper inte kött.

Halte

  • Gäst
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #135 skrivet: 24 jan-13 kl 02:46 »
För att de vill ha multum betalt för det.
35 kr kilot ostyckat går det för här.. Svårt att bli av med i alla fall. Jag upplever att det stora flertalet inte är så förtjusra i köttet, vilket förmodligen har att göra med att det är svårt att tillaga det bra.

Jag tar inte emit mkt vildsvin längre, jag har svårt att få det gott.
Har iof två lår inne på rökning nu, ska se om det är något som funkar..

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #136 skrivet: 24 jan-13 kl 07:15 »
Ni som inte tycker att vildsvin är gott, hur blir det med kött från äldre djur, tama eller vilda? Dels krävs det andra tillagningssätt för kött från äldre djur, dels är det ju en smaksak och vanesak vad man tycker om. Själv äter jag helst BARA kött från äldre djur, som är smakrikare och mer mättande. Mört och fint blir det också när man tillagar rätt. Men betydligt grovtrådigare och kanske lite torrare i konsistensen. Det är ändå något jag fördrar framför messmaken på lamm, kalv, broiler osv.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #137 skrivet: 24 jan-13 kl 08:22 »
Igår var det ett intressant reportage i Studio Ett, P1, om vildsvinsproblemen i södra Småland.

Klicka på länken och scrolla ner en liten bit.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #138 skrivet: 24 jan-13 kl 09:35 »
Elitismen kommer ofta fram här på alternativ, särskilt när det handlar om kött. Det måste tydligen vara något fel på folks matlagningskunskap eller smaklökar om man inte är så förtjust i vildsvin.
Vildsvin var exklusivt för 10-15 år sedan nu är det bara billigt och svårsålt. Vilket minskat jägarnas vilja att jaga de. Vildsvins jakt är bara skadedjursbekämpning numera. Ni som fortfarande lever under sådana förhållanden som var här för tio år sedan, vet att folks intresse för svin försvinner. Men ni kan ju glädja er över alla tillfällen till billigt fläsk framöver.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Nu har det hänt.......
« Svar #139 skrivet: 24 jan-13 kl 10:02 »
Fel på folks smaklökar? Folk tycker olika, beroende på preferenser, vana osv. Det innebär ju inte att det ena är bättre än det andra. Men ur självhushållningssynpunkt är det ju bra att ha udda smaklökar, eftersom man då kan få det andra ratar, gratis, eller väldigt billigt.

Sen tror jag tyvärr att en del av aversionen mot viltkött i allmänhet och vildsvin i synnerhet beror på att jägarna som själva slaktar och styckar, och sedan säljer köttet, i många fall är helt inkompetenta vad gäller slakt och hygien.

Jag ser inte någon minskad lust bland jägarna i allmänhet att jaga vildsvin, många tycker att det är bland den roligaste jakten. Men i vissa jaktlag är det såklart så att det jagas för lite vildsvin, av olika skäl.

Vildsvin är fortfarande populärt och lättsålt i vissa kretsar, man måste bara hitta rätt kanaler. Och så är det viktigt, alltid, oavsett djurslag, att upplysa kunden om ungefärlig ålder, och därmed lämpliga tillagningssätt, för det djur de köper.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

570 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser