Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?  (läst 4583 gånger)

gurraj71

  • Inlägg: 21
    • Bohuslän
Har nu runt 3,5 kg lax som vilar, saltad/sockrad efter konstens alla regler och ska kallröka den imorgon.
Men läste någonstans att den bör frysas i 3-4 dygn minst. Detta är färska köpta laxfiléer. Faktum är att jag frös dom i ett dygn, trodde det skulle räcka. Men det är ganska tjocka filéer.

Vad kan hända om man slarvar med nedfrysningen? Angående parasiter mm

/gustav

Lijing

  • Inlägg: 317
  • Medeålders 3-barnsmamma med mat- odlintresse.
    • Västerbotten
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #1 skrivet: 09 nov-12 kl 23:33 »
Vet ej men nog borde röken o uttorkningen tillsammans med saltet ta kål på det mesta. För att undvika parasiter kan du väl frysa in fisken i några dagar efter rökningen. Själv skulle jag vara mer rätt för botulism. Lite mask i magen dör man inte av o går lätt att åtgärda.  ;)
Be the kind of woman that when your feet hit the floor each morning, the devil says "Oh crap, she´s up"!

Seglaren

  • Inlägg: 46
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #2 skrivet: 10 nov-12 kl 23:04 »
Är laxen odlad är risken för parasiter i princip noll, annars ska den frysas 3 dygn om man vill vara säker. Går också bra att frysa efter rökningen men risken är ju att man vill äta den direkt ;)
http://bradleysmoker.nu/kallrokt-lax-video/
Seglaren, strandsatt tvåbarnsfar med sambo, hästar, katter och i framtiden kanske höns. Bor på en liten gård i Mälardalen.

Existens!

  • Gäst
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #3 skrivet: 10 nov-12 kl 23:08 »
Vet ej men nog borde röken o uttorkningen tillsammans med saltet ta kål på det mesta. För att undvika parasiter kan du väl frysa in fisken i några dagar efter rökningen. Själv skulle jag vara mer rätt för botulism. Lite mask i magen dör man inte av o går lätt att åtgärda.  ;)

Kallrökning tar inte kål på nåt.  Skulle parasiter dö av lite rök?

Frysa rökta grejer ska man inte..

Seglaren

  • Inlägg: 46
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #4 skrivet: 11 nov-12 kl 00:02 »
Citat från: Existens!
Frysa rökta grejer ska man inte..

För att?

Jag och många med mig skulle i alla fall inte tveka att frysa vare sig rökt fisk eller kött. Och om det handlar om att ta kål på parasiter, varför inte prova, det är värt "risken" att prova:)
Seglaren, strandsatt tvåbarnsfar med sambo, hästar, katter och i framtiden kanske höns. Bor på en liten gård i Mälardalen.

Existens!

  • Gäst
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #5 skrivet: 11 nov-12 kl 17:11 »
För att?


Magert kött kan säkert funka bra, men ju fetare det är desto sämre är det att frysa in det rökt. Kan bli vattnigt och trist.
Man fryser in kött först, och sen röker man det i den takt man använder det.

http://www.scanditechdesign.se/allt-du-beh%C3%B6ver-veta-f%C3%B6r-att-r%C3%B6ka-fisk-och-k%C3%B6tt/hur-skall-jag-f%C3%B6rvara-r%C3%B6kt-fisk-och-k%C3%B6tt--488103

Seglaren

  • Inlägg: 46
SV: Vid kallrökning av lax, viktigt att frysa laxen först?
« Svar #6 skrivet: 11 nov-12 kl 17:55 »
Visst är det så att särskilt fet fisk inte kan frysas allt för länge. Men även i dokumentet du hänvisar till står det just att smaken kan försämras. Och jag hävdar ändå fortsatt att om man ska äta "rå" fisk eller kallrökt går det bra att frysa den efter rökning också utan att konsistens eller annat skulle försämras märkbart. Men även jag skulle om jag kom ihåg och kunde välja frysa innan rökning av vana. Men Svensk Fisk tycker att man gott kan frysa också efteråt då det är helt klart ett väl fungerande alternativ.

"Fiskvaror avsedda att konsumeras råa, rökta eller gravade kan frysas först för att eliminera eventuella parasiter (gäller även den varmrökta fisken om den röks på så låga grader som 50-60°). Råvaran skall
vara genomfryst. Hur länge produkten skall vara i frysen beror på dess volym. Man kan också frysa fisken efter gravning eller rökning."

Källa: http://www.svenskfisk.se/media/38843/svensk%20fisk%20tillagningsguide%20webb.pdf
Seglaren, strandsatt tvåbarnsfar med sambo, hästar, katter och i framtiden kanske höns. Bor på en liten gård i Mälardalen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

425 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser