Man väljer inte stängselapparat i första hand efter vilken sorts djur det är frågan om, utan efter hur långt stängslet är, hur väl isolerat mot jord det väntas vara osv. Och så bör man förstås tänka igenom om det är en nätansluten eller en batteridriven apparat man vill ha.
Praktiskt taget alla stängselapparater kan ge tillräckligt hög spänning för att ge respekt även hos får och getter, men hos en klen apparat sjunker spänningen kraftigt när den lastas ner av ett långt och vanskött stängsel.
Gränsvärdena i föreskrifterna är att spänningen inte under några förhållanden får gå över 10 kV, och vid 500 ohms last får den inte vara över 5 kV.
En tumregel är att spänningen på stängslet bör vara minst 4 kV för får och getter, men för t ex kor och hästar räcker det med 2 kV. Olika djur får ju också olika respekt för stängslet, kor som vet var stängslet går brukar kunna stanna kvar även om det är strömlöst i flera dagar men vissa hästar är framme och känner på stängslet hela tiden, skulle det bli strömlöst är de ute inom en timme.
Och kom ihåg: har man problem med ett elstängsel så beror det nästan aldrig på att stängselapparaten är för klen. De vanliga orsakerna är t ex dålig jordning eller dålig kontakt i skarvar. Lägg hellre pengarna på jordspett och en stängselvoltmeter än på att köpa en dyr stängselapparat och inte har råd med tillbehören.