Hej snälla alternativare!
Jag tänkte göra mig en liten hårdost idag men det vill inte löpa. Kanske någon av er erfarna kan hjälpa mig med vad som gick fel? Jag har nämligen minst gjort en par misstag och det vore skönt att veta vilket jag absolut inte får göra igen samt om den går att rädda.
Det blev för mycket syrningskultur. Jag använder ett recept där man sätter syrningskulturen på 1l av de 10l man tänkte göra ost på, jag tar en halvliter av de 5l jag gör ost på. Nu vart det bara 4l då en liter var sur och jag körde i hela syrningskulturen ändå, som dessutom var lite för stor. Således blev det ca 0,8l syrningskultur till 3,2l mjölk. Hur påverkar det processen?
Jag trodde i min enfald att jag var världsvan nu såhär på min tredje ost någonsin och läste inte varje steg lika noga som jag "brukar" och glömde givetvis något - att värma upp mjölken innan jag tillsatte "löpen" (jag använder mikrobiell ystenzym men den verkar bete sig likadant så långt, tidigare har det börjat koagulera direkt). Jag värmde då upp den i efterhand till 29C. En stund senare har inget hänt. Kan det här ha förstört allt?
Provade då göra om det men rätt, dvs värma mjölken först och sen blanda i "löpe", röra noga och stanna mjölken. Inget händer.
Någon som vet hur jag fortfarande kan rädda det här på något vis till något som går att äta, helst en hårdost men det är nog dags att ge upp. Vad är det jag har nu? Syrningskulturen var på gräddfil, har jag nu gjort typ.. 4l gräddfil istället för ost?
Tack på förhand!